1/72 Dekály Cut then Add

31.1.2018 - 2 502 přečtení

CTA Decals

Donedávna pro mně neznámý výrobce obtisků z Moskvy, Oleg Kasatkin, vydává pod značkou Cut then Add (CTA) několik zajímavých obtiskových sad, která jsou maistreamovými výrobci ne zrovna dobře pokryta.
Díky kolegovi jsem si zkusmo dva produkty objednal. S obsahem a kvalitou se seznámíme dále.

Dekály z východu Cut then Add

Tomáš Macourek

1/72 Hot Gnats!

HG_02

Název: Hot Gnats!
Kat. č.: No.10
Měřítko: 1/72
Výrobce: Cut then Add Decals

1/72 Welcome to the Jungle

WttJ_03

Název: Welcome to the Jungle
Kat. č.: No.03
Měřítko: 1/72
Výrobce: Cut then Add Decals

Obtisků není nikdy dost!

Asi po 10 dnech od objednání a zaplacení mi přišla očekávaná zásilka z Moskvy. Ve vyztužené obálce kartonem mi obtisky přišly bez jakékoliv újmy. Z ní jsem následně vyndal návody a aršíky dekálů.

První překvapení nastalo, když jsem zjistil, že každý z aršíků přišel dvakrát. Hledal jsem nějaké rozdíly, avšak marně. Následně jsem byl informován, že CTA zasílá všechny aršíky dvakrát, což je pro modeláře příjemný bonus.

Následující řádky věnuji tedy obtiskům Hot Gnats! pro stroje Gnat T.1 (1) a HAL HF-23 Ajeet (1) z filmu Hot Shots!, neboli Žhavé výstřely a Welcome to the Jungle, které se věnují zeleným a kamuflovaným strojům amerického námořnictva z doby Vietnamské války. Je nabízeno celkem 11 variant strojů F-4G (2), A-6A (2), A-1J (2), A-4C (2), A-4E (2), RA-5C (2) a A-3B (1). Produkce firmy je v dvaasedmdesátce stejná i ve čtvrtce.

Tím druhým, a opět milým, překvapením bylo, že obtisky mají vysokou kvalitu zpracování. Na všech dekálech jsem hledal nějakou chybu, ale marně. Soutisk perfektní, tloušťka laku optimální, ostrost detailů výborná, barvy téměř v pořádku.

U dekálů na Gnaty jsou bílé popisky nebo bílý podkladový obtisk zvlášť, stejně tak i červená linka v americkém znaku. Skládat jeden dekál ze tří vrstev není pro mně osobně to nejšťastnější.

U archu Welcome to the Jungle mi zase moc nesedí modrá barva amerických znaků. Zdá se mi moc světlá, ovšem výrobce mohl kalkulovat s tím, že se obtisk dává na kamufláž a obtisk tak dostane jinou barvu na tmavém podkladu.

Okrajově se zmíním o stejném aršíku ve čtvrtce, kde mi kolega prozradil pokulhávající soutisk, ale sám jsem toto neviděl.

Návody jsou barevné. Na Gnaty je návod menší, ale s čtyřpohledovým nákresem pro umístění obtisků na obě verze Gnatů. Druhý návod je na oboustranně potištěné A4 a obsahuje čtyřpohledové nákresy všech obsažených markingů všech strojů.

Jako bonus k obtiskům "Welcome to the Jungle" je k dispozici na webu výrobce krátké povídání o zeleném stroji A-3B Skywarrior.

Závěrem

Z obou produktů jsem nadšen a doufám, že mé nadšení neopadne ani při jejich aplikaci.

Tomáš Macourek

Fotografie: autor

Rubrika Cut then Add, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.