1/48 Doplnky pre FW 190A ranných verzií – Eduard

26.1.2018 - 1 525 přečtení

A3Cocpit (2)

Royal Clas FW 190 Early Version a jeho príslušenstvo... alebo, ak sa nám zdá obsah krabice nového RC príliš prázdna...

Tam, kde nestačí plast...

Martin Braun

Úvod

Nová stavebnica FW 190A je jednoznačne skvelou stavebnicou. Balenie Royal Class ponúka možnosť postaviť všetky ranné verzie. Ak by nám nestačili kvalitou samotné plastové diely, vieme si svoj model vyšperkovať množstvom dielmi zo sady Brassin. Zo širokej ponuky vyberám na začiatok interiérovú sadu pre verziu A3.

1/48 Fw 190A3 cocpit

A3Cocpit (1)

Název: Fw 190A3 cocpit
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 648357

Sada obsahuje 21 resinových dielov, planžetu leptov, malý dekálový aršík s budíkmi, fóliu so sklíčkom zameriavača a návod.

Všetky diely sú nádherne a čisto odliate bez akýchkoľvek kazov. Vaňa kokpitu nahrádza v stavebnici komplet diel, netreba nič upravovať.

Odliatok je dokonalý, stačí doplniť o sedačku ktorá je odliata bez sedáku. Ten nalepujeme podobne ako u plastovej varianty až po nafarbení. Bol by som opatrný pri začisťovaní, niektoré diely sú veľmi jemné. Ostré ale veľmi jemné.

Na výber máme z dvoch variánt zostavenia celého interiéru. A to buď, že použijeme všetky resinové diely a budíky na pristrojovej doske osadíme budíkmi z dekálového aršíku, alebo použijeme alternatívne diely prístrojovej dosky z plechovej planžety.

Osobne som za resinovú variantu prístrojovej dosky, jednoznačne je detailnejšia.

1/48 Fw 190A control surfaces early

Control surfaces (3)

Všetky smerové kormidlá sú v stavebnici oddelené a nalepujeme ich zvlášť. Inu, výhoda, ktorá nám umožní v prvom prípade rozhýbať všetky ovládacie plochy a v druhom nahradiť ich dokonalejšími resinovými bez akéhokoľvek rezania.

Název: Fw 190A control surfaces early
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 648371

Sada tentokrát v blistrovom balení, obsahuje 5 resinový dielov. Ovládacie plochy staršieho prevedenia (menší počet portov) s krásnym naznačením prevesenia plátna. Skromný návod na umiestnenie dielov, to je ale zjavné a nahrádza pôvodný plastový diel.  Veľmi jednoduchá sada s veľkým využitím, rozdiel medzi plastovými a resinovými dielmi je naozaj citeľný.

1/48 Fw 190A2 udercarriage legs

IMG_7444

Ďalšia s ponúkaných sád, nahrádza podvozkové nohy a kryty podvozkovej šachty.

Název: Fw 190A2 udercarriage legs
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 648379

Blistrové balenie obsahuje 2 kusy podvozkových nôh odliatych z bronzu, 4 kusy resinových krytov.

Samotné nohy sú odliate v jednom kuse spolu s protistrihovými nožnicami. Jednoznačne sú detailnejšie oproti plastovým, navyše bez deliacej roviny, ktorá sa na týchto dieloch veľmi zle odstraňuje.

Resinové kryty sú zasa o triedu vyššie ako ich plastová obdoba. Kryty hlavných nôh majú dokonca zahĺbenie pre samotnu nohu a dosadnú tak veľmi tesne k nej. Presne tak ako na skutočnom stroji.

1/48 Fw 190A pitot tubes early

IMG_7445

Posledná  a zároveň aj najmenšia sada nahrádza Pitotovu trubicu.

Název: Fw 190A pitot tubes early
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 648373

Meníme opäť kus za kus, detailnosť je jednoznačne na strane brassinu.

Balenie obsahuje rovno tri kusy, na tri kusy stavebníc. Prípadne ak by sa nám podarilo tento diel zlomiť, máme ďalšie dve možnosti. Ide totiž skutočne o veľmi jemnú záležitosť.

Závěr

Zjednodušene by sa dalo povedať, že tam kde nestačí plast, treba siahnuť po brassine a bronze a Vaša stavebnice bude viacmenej dokonalá...

Martin Braun

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.