1/72 Fokker Dr.I – Eduard

9.1.2018 - 2 488 přečtení

7039

Pohled do krabičky známého modelu, kde je vše jiné...

Nejen rudý trojplošník

Michal Vyparina

7039

Model: Fokker Dr.I - profipack
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 7039

Firma Eduard na letošním E-Dayi představila svůj nový přebal Fokkeru Dr.I v mém oblíbeném měřítku - 1/72. Kolikátý přebal totožných výlisků si můžete spočítat na internetu. Já, napočítal 8 přebalů mimo stripdown edice. Což je nádherné číslo.

Tradičně začneme pohledem na krabičku, která má tradiční eduardovské rozměry s horním otvíráním. Na oranžové krabici najdeme nádhernou kresbu černého fokkeru s kresbou ďábla a hořícího balonu. Na boční straně krabice nalezneme další bokorysy.

Po otevření krabice objevíme několik igelitových sáčků, které obsahují plastový rámeček, masky, plechy a obtisky. Mimo igelitový sáček je zde návod.

Plastové šedé díly

Výlisky modelu Fokker Dr.I má firma Eduard v jednom dvourámečku šedé barvy. Začneme s prohlížením výlisků a jeho hodnocením. I přes stáří formy vypadají pěkně.

Drobné kazy uvidíte na přiložených fotografiích. Jde především o drobné poškrabání povrchu výlisků a kostrbaté rytí na čele krytu motoru. Nápravu zvládne každý modelář i začátečník. Škrábance stačí lehce přebrousit vodním smirkem, křivé rytí srovnáme pomocí tmele, smirku a rycí jehly.

Obtisky

Vytiskla si firma Eduard vytiskla sama, patří k tomu lepšímu, co Eduardi vytiskli. Na aršíku se to hemží různými kříži , ser. čísly Fokkerů a drobnými popiskami, které oceníme v interiéru i exteriéru. Kresbu čerta hodnotím jako moc povedenou. Z mého pohledu jsem nenalezl žádnou vadu či kaz.  Co mi chybí v dekálech je naznačení šněrování na spodní část trupu letounu. Je to charakteristický detail. Bohužel na něj nemyslí ani v leptech.

Masky

Masky jsou tradičně vyrobeny ze žluté kabuki, pomohou nám vymaskovat kola. Náročnější modeláři by ocenili v maskách i kříže pro některé z nabízených kamufláží (schéma kam. A a B).

Plechy

Na planžetě s kovovými díly nalezneme vybavení pro interiér kabiny pilota, tak i exteriér letadla, včetně nezbytných hadiček k motoru. Veškeré detaily nejsou zality barvou. S ohledem k měřítku i detailní. Docela jsem zvědavý na stáčení těl kulometů Spandau, zde bych postupoval s velkou opatrností. Planžeta obsahuje spoustu částí, které  použijeme. Výhodou je, že každý použitý detail bude vidět a oživí model.

Návod

Návod je tradičně velice pečlivě barevně zpracován. Nechybí představení historie typu v anglickém a českém jazyce.

Jako u každé stavby i zde doporučuji seznámit se s návodem a rozhodnout se, kterou kamufláž budeme dělat. Ač se to nezdá některé díly doporučuji první nabarvit a až následně slepit mimo doporučení návodu. Před barvením různých podsestav je vhodné připasování dílu nasucho. Mimo toto řečené považuji návod za snadno srozumitelný, jasně říkající, co se má provést.

Co za kamufláže nám Eduardi připravili?

  1. Fokker Dr. I 450/17 - poručík J. Jacobs, Jasta 7, Rumbeke, Belgie, březen 1918, držitel Pour le Mérite - celočerný stroj s nádhernou kresbou čerta známou z krabice. Zde mi chybí ve stavebnici britský motor a vrtule ze Sopwith Camelu, kterou stroj prokazatelně používal. Výrobci absence těchto dílů nevadí.
  2. Fokker Dr. I 545/17 - poručík H. Weiss, Jasta 11, Cappy, Francie, duben 1918 - stroj velice pestrého zbarvení s červenými a bílými doplňky na stírané kamufláži.
  3. Fokker Dr.I 425/17 - Rittm. M.v.Richthofen, JG 1, Lechelle, Francie, březen 1918 - asi nejznámější stroj nejznámějšího pilota Fokkera Dr.I, nejlepšího esa války, držitele Pour le Mérite, celočervený Fokker.
  4. Fokker Dr.I 404/17 - Hptm A. R. v. Tutchek, JG 2, Toulis, Francie, únor 1918 - stroj velice pestrého zbarvení s černo a bílými doplňky na stírané kamufláži, zajímavý je užitím vlaječek velitele, také v černo-bílé barvě. Nutno vyrobit, výrobce na tento doplněk nepamatuje.
  5. Fokker Dr.I 454/17 - Lt. L. v. Richthofen, Jasta 11, Avesnes-le-Sec, Francie, březen 1918 - stroj bratra Manfréda von Richthofena, je typický pestrým zbarvením na stírané kamufláži. Stroj má červené a žluté doplňky. Užití červených doplňků je na stejném místě jako u Weisseho mašiny.

Ke kamuflážím jen to, že co vybraný stroj to nádherná kamufláž, kvůli které se vyplatí daný model koupit a donést domů. Oceňuji, že se krabice nezabývá jen stroji Manfréda a Lothara von Richthofenů, ale nabízí i méně známé piloty.

Konkurence

Představovaný model má ve stejném měřítku jediného konkurenta a to model od Revellu. Výlisky od Revellu jsou v zajímavé červené barvě. V čem je horší nebo lepší Eduard oproti Revellu??? Zde se hůře posuzuje, neboť Revellova stavebnice by snesla výbavou srovnání s řadou weekend od Eduardu. Tudíž nebudeme posuzovat cenu a doplňky. Porovnávat budu jen obtisky, návod a výlisky.

V čem je lepší nebo horší model od Eduardu.

  • + přehlednost a barevnost návodu
  • + nabídka kamufláží 5:2
  • + kvalita obtisků
  • + naznačení plátna
  • - detaily na výliscích interiéru
  • - ostrost detailů
  • - úhel vychýlení vzpěr křídel
  • - motorová sestava z plastu
  • - kola hlavního podvozku
  • - kulomety Spandau

Klady a zápory jsou z mého subjektivního pohledu. Na rovinu říkám, že rozdíly mezi oběma stavebnicemi jsou tak malé, že zakoupením jedné nebo druhé stavebnice modelář neprohloupí. Stavební recenzi obou stavebnic provedu později v jiném článku.

Doplňky od Eduardu pro Fokker Dr.I

Eduard vydal již před časem několik doplňků pro zlepšení celkového vzhledu trojplošníku. V aktuální nabídce jsou tyto:

  • motor - kat. č.:672139 - resinový odlitek, který nahradí chudší plstový ze stavebnice
  • sada plechů - kat. č.: SS576 - stejný plech jako v představované profipacku
  • sada plechů - kat. č.7039-PE lept - stejný plech jako v představované profipacku jen cenově zvýhodněný oproti starší sadě SS576
  • upínací pásy stíhačů Německa 1. sv. válka Steel -kat. č.  73041 - kovové pásy nejen pro stíhačky Fokker
  • kulomety Spandau - kat. č.: 72422 - kovové detailní kulomety Spandau, alternativa za plastové

Závěr

Co napsat na úplný závěr náhledu? Snad jen pochvalu výrobci a přání, aby tento přebal byl minimálně stejně úspěšný jako ty předchozí. Mě udělali tímto přebalem obrovskou radost...

Michal Vyparina

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.