1/72 Biber Trailer – Special Armour

8.1.2018 - 2 292 přečtení

00a

Před nedávnem vydala firma Special Hobby model miniponorky Biber. Aby nemusela zůstat jen na přiloženém podstavečku, rozhodla se firma udělat i přepravní přívěs...

Přívěs pod Bibera

Petr "Chmell" Chmelík

Název: Biber Trailer
Měřítko: 1/72
Výrobce: Special Hobby
Kat. číslo: SA72018

Historie

Jednou z takřka zázračných zbraní, které měly a naštěstí nezastavily vítězný postup spojenců byla miniponorka Biber (v měřítku 1/72 říjnová novinka v řadě Special Navy). V roce 1944, kdy byla zahájena sériová výroba Biberů bylo nutné připravit i transportní prostředky umožňující dopravu Biberů k místům bojového nasazení. Pro přepravu po silnicích se používal speciálné zkonstruovaný návěs. Ten byl na silnicích vlekán silničními tahači Hannomag SS-100, Faun či Kaeble. Při přesunu v terénu byly pak používány polopásy SdKfz. 7 či 8.

Zdroj: Special Hobby

Úvod

Model Biber Trailer byl navržen ve 3D a je lisován z kovové frézované formy. Obsahem balení je jeden plastový rámeček ze šedé hmoty, stavební návod a šablona pro vystřižení plachty.

O nákladu, tedy miniponorce Biber si můžete přečíst zde na ModelWebu v náhledu pod názvem 1/72 Biber "German Midget Submarine"

Plastové díly

Jeden rámeček obsahuje vše potřebné pro sestavení návěsu. Díly jsou vylisovány čistě, ale takřka na všech je vidět jemná linka dělící roviny. Ta je výrazná především na rámu a dílech trubkové konstrukce. Na hlavním rámu jsem také nalezl malé propadliny, ale ty nebudou po vložení ponorky vidět neb jsou na místech, kde jsou podepřeny torpéda. Při návrhu formy došlo k chybě a tak díl číslo 7 nemá v hlavním rámečku osazení na oj. Nový díl je tak přiložen v malém pytlíčku.

Návod

Návod je ve formátu A5 a přehledně ukazuje, kam jednotlivé díly přijdou.

Kamuflážní schémata

Návod nabízí tři kamuflážní schémata. Zda se zakládají na pravdě, nemohu stoprocentně potvrdit. Fotografií je bohužel poskromnu.

Součástí balení je také šablona na plachtu. Kamuflážní schéma si ale musí každý vytisknout nebo nabarvit sám.

Závěr

Model je určitě vhodným doplňkem k stavebnici miniponorky Biber. Sestavení není nikterak složité a po zapřažení některého z uvedených tahačů nám vznikne krásná souprava.

A na úplný závěr tu mám výčet nepřesností:

  • blatníky
    - ty jsou na skutečném návěsu ve tvaru "U"
  • vodorovné vzpěry trubkové konstrukce
    - ty nejsou na koncích rovné, ale zahnuté do "L" a následně zasunuté do trubky na svislé konstrukci.


Petr 'Chmell' Chmelík
KPM Plzeň

Děkuji firmě Special Hobby za vzorek k recenzi.

Rubrika Lodě - 1:72, Special Armour, Technika - 1:72 | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.