1/72 – MA-1A USAF Start Car – Special Hobby

17.12.2017 - 1 788 přečtení

IMG_0119 Obrázek je použit z webu výrobce

Jestli si k modelům letadel stavíte i pomocnou pozemní techniku, tak vás nový počin Special Hobby určitě potěší.

Ke startu připravit!

Roman "Travis" Henych

Název: MA-1A USAF Start Cart
Výrobce: Special Hobby (CMK)
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 7365

Předloha

Startovací vozík používaný k nastartování proudových leteckých motorů prostřednictvím proudu vzduchu o vysokém tlaku a rychlosti, který byl vytvářen malou turbínou ukrytou v těle startéru. Vozík MA-1A byl ve službě od 50. let a byl používán u mnoha proudových strojů USAF jako např. T-33A či T-38, ale taktéž dokázal nastartovat obří turbovrtulový C-130.

Toť citace výrobce...

Stavebnice

Díly stavebnice jsou dodávány v průhledného blistru typickým pro drobné sady CMK. Mimo návodu, malého a aršíku s obtisky nalezneme v balení celkem 13 dílů na několika nálitcích.

Díly

Resinové díly jsou odlité velmi precizně, bez bublinek, vad a kazů. Nálitky jsou umístěné velmi chytře a tam, kde je to žádoucí, jsou pomocné nálitky v podobě tenkých blanek.

Na skeletu vozíku je při velmi pečlivém zkoumání vidět rastr z 3D tiskárny, po nástřiku surfacerem ale takřka zmizí. Kovové díly v malé planžetě jsou také bez výhrad, snad až na drobné díly v podobě ok. To je sice o jedno navíc než je třeba, ale to jedno je opravdu málo...

Obtisky a návod

Obtisky jsou na malém aršíku a vzhledem k velikosti vozíku je jich poměrně dost. Pracuje se s nimi dobře, v misce nemají snahu odplavávat z papíru, jsou pevné a přitom dostatečně pružné. Jejich čitelnost je výborná.

Návod je oproti starším sadám výrobce barevný. Stavební postup je jasný, určení barevnosti a umístění o tisků je přehledné.

Jak se to staví

Vozík je docela prcek, ostatně podívejte se na fotky. Na podložce je jeden čtvereček vždy 1 centimetr.

Celý model byl pro mne od začátku trochu prokletý, počínaje tím, že jsem si smazal nafocené díly, pokračoval jsem zničením si i ztrátou některých kovových dílů a konče několikerou zlomeninu dílů přípojné hadice.

Pokud pominu problémy, které jsem si způsobil sám, stavba byla relativně v pohodě. Nicméně model bych příliš nedoporučoval začátečníkům. Jak jsem se se stavbou popral posuďte na fotografiích.

Jen pro doplnění: zmíněnou přípojnou hadici jsem nahradil bílou kloboukovou gumou omotanou černým drátkem. Myslím, že výsledek rozhodně špatný není.
 

Suma sumárum

Pokud máte rádi u svých modelů letadel i něco okolo, bude se vám vozík líbit. Jeho kvalita je skvělá a cena velmi rozumná.

Roman "Travis" Henych

Redakce ModelWebu děkuje výrobci Special Hobby za poskytnutí vzorků k recenzi.
 

Rubrika CMK, Letadla - Doplňky, Special Hobby, Technika - 1:72, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.