1/72 – SS-26 “Stone” (Iskander – M) – Zvezda

4.12.2017 - 2 922 přečtení

Iskande

Ruská Zvezda vydává další domácí typ raketového vojska - Iskander-M, neboli. SS-26 “Stone”


Искандер-M

Roman "Travis" Henych

Název: Russian Ballistic Missile System “Iskander-M” SS-26 “Stone”
Výrobce:Zvezda

Měřítko:1/72

Kat. č.: 5026

Předloha


Iskander-M, v kódu NATO SS-26 “Stone” je jeden z nejmodernějších systémů ruského raketového vojska. Systém je umístěn například u hranic s Estonském, kde je, oprávněně, brán jako potencionálni hrozba, ale momentálně je nasazen i do ostré bojové akce v Sýrii.

Iskander-M nese konvenční bojovou hlavici a je určen k bodového nebo plošného ničení pozemních cílů. Celý sysrém se skládá z 4 nápravového osmikolového vozidla MKZT-7930 “Astrolog” a nástavby 9P78-1E nesoucí dvojici raket 9M720-E. Součástí celého komplexu jsou i další podpůrná vozidla, jako je nabíjecí a transportní přepravník, velitelské štábní vozidlo, stanoviště přípravy informací, vozidlo technické údržby, sanitní a oddychové vozidlo a vozidlo náhradních dílů a výcvikových prostředků.

Balení


Balení celého modelu je typické pro stavebnice ruské Zvezdy z poslední doby. Ve středně tvrdé celobarevné krabici s bočním plněním je vložena další krabice z tvrdého kartonu s vrchním otevíráním, ve které jsou vloženy díly pro sestavení modelu.

Konkrétně to je 5 rámečků (rámeček C je 2x) z tmavě zeleného plastu střední tvrdosti, 1 rámeček z průhledného plastu, dvojice rámečků z měkčeného plastu (chcete-li gumy) obsahující osm kusů pneumatik, malý kus síťoviny simulující pletivovou mřížku chránící motorový prostor, malý obtiskový aršík a návod v podobě 8 černobílých listů.

Díly

Plastové díly jsou velmi pěkné s pozitivními i negativními detaily povrchu stroje. Chudší je pouze vybavení kabiny, které by si zasloužilo, vzhledem k tomu, jak je do ní pěkně vidět, doplnění dalších detailů pásů, bagáže atd. Na větších dílech nalezneme stopy po vyhazovačích z formy, ty ale na hotového modelu vidět nebudou s jedinou výjimkou. Tou je nástavby otevřená v pozici “ready to launch”. Nutno ale dodat, ze stopy jsou sice poměrně velkého průměru, ale velice mělké. Dost možnà bude na většinu z nich stačit jen surfacer a přebroušení, tedy alespoň na mé šarži stavebnice.

Gumové pneumatiky mají přijatelný vzorek, ale nepochybuji o tom, že resinová kola a třeba i zatížené by stroji slušela více. Tedy zatížené pouze za předpokladu, že model udéláte stojící na zemi, protože jej lze sestavit i na nohou v pozici pro vystřelení raket, tj. s otevřenou nástavbou a stojícím raketami.

Návod a kamufláž

Návod je jasný a přehledný. Co se týká kamufláže, je nabízena pouze jediná celozelená. Obtiskový arch však nabízí čelo číselnou řadu, takže se nemusíme omezovat pouze na stroj 231 nabízený výrobcem.

Zamyšlení nad modelem

Na závěr si dovoluji zafilozofovat nad modelem z pohledu doplňků a dalších možností s přihlédnutím k analogii SS-25 "Sickle" (Topol) od stejného výrobce.

Bohužel se asi nedá příliš předpokládat, že by nám třeba Eduard vydal nějakou planžetu s díly. Model je asi na okraji zájmu, stejně jako zmíněný Topol. Zbývají pouze východní firmy nebo nějaká sada od místních zamuffovaných fandů, možná někdy v budoucnu Hauler/Brengun. Skoro bych si však dovolil tvrdit, že se velmi brzy objeví nějaká zmíněná resinová kola.

Další, v co by se dalo doufat je nějaké atraktivnější zbarvení. Zvezda často spolupracuje s Revellem a i zmíněný Topol se později u Revellu objevil s vícebarevnou kamufláží. Třeba to čeká i Iskandera.

Další potenciál má stroj pro ty, jenž mají v oblibě konverze. Astrolog může nést cca 110 různých nástaveb, počínaje obyčejnou korbou, přes legendární protiletadlový systém Pancíř, různé radiolokátory a konče třeba odpalovacích zařízením pro protilodní střely Ch-35 Uran.

Suma sumárum


Iskander-M od Zvezdy je důstojným konkurentem stejného stroje vydaného Modelcollectem. Příjemným bonusem je nižší cena a lepší komerční dostupnost Zvezdy. Pokud máte rádi tuto kategorii modelů, koupě Iskandera rozhodně litovat nebudete.

Roman "Travis" Henych

Rubrika Technika - 1:72, Technika - Náhledy do krabiček, Zvezda | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.