1/35 3,7 cm KPÚV vz. 37M, 3,7 PAK 37(t) – Special Armour

15.11.2017 - 2 175 přečtení

Fotka 001

Pohled do krabičky na další variaci našeho nejlepšího předválečného protitankového kanonu...

Nyní ve verzi pro motorizovanou přepravu.

Jaroslav Supík

Model: 3,7 cm KPÚV vz. 37M, 3,7 PAK 37(t)
Výrobce: Special Armour
Měřítko: 1/35
Kat. č.: SA35004

Úvodem

S historii typu vás jako vždy odkáži na Wikipedii.

Stavebnice

Je balena do charakteristický pro tuto řadu zbarvené krabice s bočním otevíráním. Titulní obrázek z pera Standy Hajka nám dá rovnou představu co ve stavebnici můžeme obsahově čekat. Na spodní straně krabice si můžeme ještě před rozbalením stavebnice prohlédnout a cestou již plánovat v jakém zbarvení by to našemu budoucímu výsledku nejvíce slušelo. Obsah tvoří dva rámečky, návod a malinký čtvereček obtiskového papíru.

Výlisky

Dva rámečky jsou odstříknuté ze středně šedé hmoty a na první pohled vypadají hezky bez výrazných vad a kazů. Většina výlisku zde již byla představená v podobě náhledu Martina Černého a fittestu jehož autorem jsem já.

Protože ve výše uvedeném náhledu nejsou detailní pohledy na drobné díly dovoluji si tento nedostatek napraviti, byť jsem nezdokumentoval všechny. Dovolím si speciálně upozorniti na díl číslo tři, který v mém fittestovém vzorku měl dost výraznou propadlinu. zde v tomto vzorku je nepatrná, že nestojí za to se jí zabývat.

Dále také upozorňuji na propadlinu ve štítu což je díl třicet pět. Propadlina na dílu jedna což je hlaveň kanonu ve finále nebude vůbec vidět, takže nestojí za to se jí zabývat a totéž platí i o díle čtrnáct.

Podstatnou změnou jsou kola, která oproti pěchotní variantě už nejsou loukouťová, ale plechová s pneumatikou. Zde máme na výběr ze dvou variant provedení, přičemž to s pěti šrouby bude Německá úprava.

Návod a obtisky

Návod je přehledný jak je u této firmy dobrým zvykem a provede nás od historie předlohy modelu, přes rozstřel dílu v rámečcích včetně odkazu na barvy gunze, po sedm stavebních kroku zakončených čtyřmi kamuflažními schématy.

  1. 3,7 cm KPÚV vz.37 typ M, Československá armáda, 1938.
  2. 3,7 cm KPÚV vz.37 typ M, rota kanónu proti útočné vozbě, motorizovaná Rýchla skupina Slovenské armády, Lipovec, Ukrajina, Východní fronta, červenec 1941.
  3. 3,7 cm PAK 37(t), neznáma jednotka Wehrmachtu, útok na Polsko, září 1939.
  4. 3,7 cm PAK 37(t), neznáma jednotka Wehrmachtu, období Podivné války (Sitzkrieg), západní hranice Německa, zima 1939/40.

Obtisk je jen jeden a použijeme jej pouze pokud zvolíme marking B. Kvalita tisku vzhledem k velikosti znaku je dobrá.

Závěr

Vzhledem k některým drobným dílům není stavebnice úplně vhodná pro začátečníky hlavně v žákovských kategoriích. Jinak já osobně doufám, že u Special Armour tuto sérii dokompletují a vydají i variantu určenou pro jezdectvo.

Jaroslav Supík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Special Hobby za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Special Armour, Technika - 1:35, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.