1/72 Letov Š-328 “Slovak National Uprising” – Special Hobby

30.10.2017 - 3 888 přečtení

IMG_0160

Firma Special Hobby vydala další přebal stavebnice Letov Š-328 v měřítku 1/72...

"Kravka" v boji

Martin´Černoch´Černý

Úvodem

Š-328_B10

Název: Letov Š-328 "Slovak National Uprising"
Výrobce: Special Hobby
Měřítko: 1/72
Kat. číslo: SH 72639

V pořadí již čtvrté krabičkové vydání Letovu Š-328 od Special Hobby je věnováno Slovenskému národnímu povstání. Model byl vydán těsně před E-dayem 2017. Tehdy, před třiasedmdesáti lety tato významná událost byla v plném proudu. Během SNP kombinovaná letka používala dvě varianty letounu Š-328. Výrobní sérii I. i II. Tomu je také uzpůsoben obsah krabičky. Krabička s pěknou kresbou letící povstalecké "Kravky" upoutá pozornost. Mě osobně se moc líbí.

Na zadní straně jsou vyobrazeny bokorysy nabízených kamufláží.

Návod

V krabičce nalezneme dvoje provedení trupu a křídla dle výrobní série. Pozor, rámečky pro obě varianty jsou značeny shodně A, B. Jsou rozlišeny pouze barvou označení v návodu s vepsanými variantami kamufláže, pro které patří. Nejlepší bude, před započetím stavby si ujasnit kamufláž a nepotřebné rámečky s trupem a křídlem odsunout z dosahu očí.

Rámeček D s drobnými díly je jeden, stejně tak rámeček z čirými díly. Obě výrobní série měli trubkovou trupovou kostru potaženou potahovým plechem. V okolí interierů se obě verze mírně odlišovaly. Plechy měly odlišné dělení - paneláž.

Další změna byla v pevně zabudované výzbroji. I. výrobní série měla přípravu pro 2 + 2 kulomety ráže 7,7 mm (dva ve spodním, dva v horním křídle). II. Výrobní série měla výzbroj redukovánu pouze na kulomety ve spodním křídle. Obě varianty vyzbrojené kulomety na spodním křídle by dle popisu letounu měly mít možnost instalovat lapače prázdných nábojnic. Nic takového návod nezmiňuje (díly jsou v návodu vyškrtnuty a bez čísel, ale jsou součástí výlisků) a opět jako u předchozích krabiček návod ignoruje vlepení hlavní kulometů do náběžky křídla.

Celkově je návod srozumitelný, v posledních krocích je znázorněno umístění výpletů. Veškeré díly a podsestavy mají v návodu vyznačeno jakou barvu použít na jejich úpravu.

Výlisky

Výlisky se nachází v pěti rámečcích odstříknuté ze šedé hmoty a rámeček s čirými díly. Rámeček A s trupem a rámeček B s díly křídla vznikal metodou ruční předlohy, rámeček C s drobnými díly a rámeček D s čirými díly je frézován do hliníku.

Výlisky hlavních dílů tj. trup a křídlo mají hezký povrch, pěkně ztvárněné žebrování na křídle. Výlisky pro výr. variantu I. jsou sametově matné a pro výr. variantu II. hladké, lesklé. Ve výsledku to bude asi jedno, ale více se mne líbí díly pro druhou variantu - lesklé.

Paneláž na trupu je rytá negativní linkou, ostrá, bez poškození či jiných kazů. Díly z rámečku D jsou vylisovány ostře, sem tam nějaký otřep bude potřeba začistit, což patří mezi běžné modelářské činnosti.

Velmi pěkně vypadá celá sestava interieru a také motor z plastových dílů. Top náhradou bude použití odlitku ze sady CMK 7331 nebo o trochu zjednodušený, ale vcelku odlitý motor CMK ze série Quick Q 72256. Poslední sadou k vylepšení jsou ovládací plochy CMK 7330.

Hezky zpracováno je kulometné dvojče pozorovatele, plastové provedení není vůbec špatné, ale odlévané by bylo přínosem. Je to poměrně viditelný a zřetelný detail celého letounu. Před časem výrobce připustil možné zhotovení odlévané sady pod hlavičkou CMK, zatím k tomu však nedošlo. Doufám dál, že se tato sada dočká realizace. Zbylé drobné díly budou vyžadovat pouze základní začištění a jsou plně použitelné.

Čiré díly obsahují malý větrný štítek a okna do trupu a světlomety na křídlo. Díly jsou vylisovány čistě. Z dosud zveřejněných staveb vyplývá, že boční okna do trupu mají odlišný rádius zakřivení a ne zcela korespondují s křivkou dílu trupu. Náprava je zbytečně složitá a tak bych toto ignoroval a skla nalepil nejlépe jak se to povede.

Obtisky

Obtisky vytiskl pravděpodobně domácí výrobce Aviprint. Červená barva na mě působí trochu světlejším dojmem. V kombinaci s tmavým kamuflážním povrchem bude možná výsledný odstín v pořádku. Na druhém, menším aršíku jsou variabilní hvězdy, které byly aplikovány na kamufláž A po výměně SOP.

Ruské hvězdy i slovenské znaky mají dobrý soutisk. Uvidíme jak budou krýt bílé obtisky kodových označení a slovenských znaků, tam se trochu obávám prosvítání podkladu skrze bílou barvu obtisku. Zde bude možná lepší zhotovit si doma masky obrysu a podstříknout obtisk bílou barvu. Součástí aršíku jsou také malá černá výrobní čísla.

Kamufláž

Můžeme vybírat ze čtyř kamufláží. Všechny jsou v základu stejné v kombinaci Khaki zelená na horní plochy křídel a trupu a stříbrné na spodní plochy. Stroje se liší trupovým označením. Jedna z kamufláží mírně vyčnívá- kamufláž A. Letoun sloužil během SNP ke kurýrním letům za frontu a nesl pro tyto učely ruské hvězdy. Letouny používané během SNP vykazovali různé stupně poškození povrchu - opravy povrchu novou barvou, odřená místa, variabilní míru zašpinění, opravy průstřelů atd. čili ráj pro vyznavače výraznější patiny.

  1. Letov Š-328 "B-10" – II. výrobní serie č. 266, základna Tri Duby, září 1944.
  2. Letov Š-328 "S-76" – I. výrobní serie č. 61, základna Tri Duby, srpen 1944.
  3. Letov Š-328 "B-5" – II. výrobní serie č. 148, základna Tri Duby, srpen-září 1944.
    Jedním z aktivních účastníků bojů v SNP na tomto letounu byl pozdější velitel 10. letecké armády ČSLA generáporučík J. Kúkel (během SNP hodnost četaře).
  4. Letov Š-328 " S-34" – II. výrobní serie č. 296, základna Tri Duby, srpen-září 1944.
    Letoun v počátku SNP sloužil jako cvičný s dvojím řízením, později byl přestavěn na standardní bojovou verzi.

Závěr

Trochu zamrzí že s minimem námahy šlo vytvořit krásné Dual Combo (přidat dva rámečky navíc), a postavit si tak naráz dvě atraktivní letadla úzce spjaté s naší historií...

Ale co, nemůžeme mít vše.

Martin "Černoch" Černý
KPM Kaznějov

Redakce Modelwebu děkuje firmě Special Hobby za poskytnutý vzorek k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/72 Letov Š-328 “Slovak National Uprising” – Special Hobby”

  1. Tom napsal:

    Se závěrem souhlasím, Dual Combo by asi bylo ideální, ale zkusil jsem se slušně pozeptat u výrobce a hele, zbývající rámečky už mám doma. :)

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.