1/35 Multicar M-22 – PlusModel

14.7.2017 - 2 638 přečtení

final

Plusmodel odlil multikáru v pětatřicetině a nevypadá to vůbec špatně.

Smrad, rachot a dým...

Roman 'Randalf' Kresta


Model: Multicar M-22
Výrobce: Plusmodel
Materiál:resin, plech
Měřítko: 1:35
Kat. číslo: 458


Historie

Multicar M22 se vyráběl v továrně Fahrzeugwerk Waltrshausen v Německé demokratické republice do roku 1975. Celkem bylo vyrobeno 42.500 kusů, z čehož více než polovina produkce toho putovala na export. Na tento malý víceúčelový dopravní vozík bylo možno namontovat celkem deset druhů nástaveb. Multikára byla poháněna dvouválcovým čtyřtaktním naftovým motorem, který vyráběl závod Motorenwerk Cunewalde.


Stavebnice

00

Firma Plusmodel nám přináší resinovou stavebnici legendární Multikáry v měřítku 1:35. Tuhou krabičku s vrchním uzavíráním se zámky zdobí postavený model v barvách někdejší NDR, díly jsou zabaleny ve třech sáčcích a proloženy bublinkovou fólií.


Resinové díly

Jak již u tohoto výrobce dobrou tradicí, jednotlivé díly jsou odlity velmi čistě, nějaké drobné bublinky by se však našly a plus jedna větší, které jsou však v rovných plochách a nebude větší problém je vyřešit. Detaily jsou ostré a nálitky jsou řešeny velmi dobře, aby šly co nejlépe odstranit, zkušenost se nezapře.

Velice hezké detaily mají kola, která jsou odlita s věrohodným dezénem pneumatik. Světla a blinkry jsou odlity z čirého polyuretanu. Pro zhotovení výfuku a dalších detailů jsou přiloženy dva měděné dráty různého průměru. Pro zasklení kabiny je přiložena průhledná fólie s natištěnými tvary jednotlivých oken.


Lepty

Planžeta leptů obsahuje detaily, která by v resinu tak nevynikly, respektive by ani nešly odlít, jako například síto na kryt motoru.


Obtisky

Obtisky jsou vytištěné ostře s dobrým soutiskem a umožňují vybrat ze tří provedení - dvě v armádní československá a východoněmecká a jeden čs. civil.


Návod

Návod je docela přehledný a popisuje postupně všechny kroky stavby. V návodu však nenajdeme barevné informace, zde tedy bude nutno použít internet a vyhledat.


Hodnocení

Mnozí tento pekelný stroj ještě pamatujeme v reálném provozu, ten smrad, rachot a dým by se určitě eurohujerům strašně líbil, takže potkat dnes mutlikáru na cestě je již vzácností. Ale multikáru coby zahradního trpaslíka potkal lze...

Stavebnice vypadá již na první pohled lákavě, oddělení nálitků by nemělo činit větších problémů, nějaké bublinky je třeba řešit a blanky v otvorech se lehce vyříznou. Vypadá to na zajímavé rozšíření vašich sbírek techniky, foto postaveného modelu za stránek výrobce napoví a naladí.


Roman "Randalf" Kresta
MK Apolo Kopřivnice


Redakce ModelWebu děkuje firmě Plusmodel za vzorek pro recenzi.


Rubrika PlusModel, Technika - 1:35, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.