1/72 pár produktů firmy Atol Hobby

13.7.2017 - 2 233 přečtení

Fotka 003

Výrobky firmy Atol hobby, o kterých jsem dodnes nevěděl...

Vlastě ani o této firmě jsem neměl ani páru...

Jaroslav Supík

Model: I-153 Chaika
Výrobce: Atol hobby
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 72001

Popis

Obsahem sáčku je jedna malá planžeta leptaných dílu a malý kousek resinu. Dále je přiložen čtvereček z křídového papíru se třemi postupovými kroky a finálním pohledem na výsledek, tedy návod.

Vzhledem k tomu, že návod je spíše orientační, zkusil jsem komplet na sucho sestavit. Na resinový čep jsem nejdříve nasadil nejmenší kruh s vyleptanými prolisy ven, na ten nasadil díl znázorňující žaluzie a osadil maskou.

Teoretický lze tento komplet sestavit funkční, ovšem v tom případě bych masku nejdříve zakomponoval do kapotáže. Problém je v tom, že je třeba celek lepit na tupo a moc bych pevnosti usazení nedůvěřoval.

Nejlepší tedy bude celek sestavit v pozici v jaké chceme, a z plastového dílu odstranit menší průměr, než je průměr leptů. Tuto část poté zahloubit o tloušťku leptů, tak aby čelo masky bylo v rovině.

Hlavním přínosem této sady je věrohodnější vzhled, jediné co jsem nenašel jsou nýty nebo šrouby na masce tak jak to má naznačeno výrobce, viz fotka.

Model: Bf-109 rivet a scribing template
Výrobce: Atol hobby
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 72004

Popis

Obsahem je jedna planžeta s leptanými šablonami a návod ukazující použiti. Umožní nám doryt krytky a donýtovat lem nad podvozkovou šachtou v první řadě na modelech Bf 109E v měřítku 1/72.

Model: Bf-109 scribing template
Výrobce: Atol hobby
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 72006

Popis

Obsah se stále drží na jedné planžetě a orientačního návodu na křídovém papíru. Tuto sadu využijeme u pozdních verzi bf 109 vybavených MW 50.

Máme tři možnosti použití a to buď pomoci šablony vyznačíme přesně pozici a použijeme přímo leptanou krytku, kterou nalepíme.

Druhou možnosti je tu krytku dle šablony obryt a třetí možnosti je kromě obrýti i znázornění rychlošroubu, takže je třeba dávat pozor, kterou leptanou krytku použijeme v případě první aplikace.

Model: Luftwaffe wing walkway stencils
Výrobce: Atol hobby
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 72007

Popis

Obsah je stejný jako v předchozích případech, tedy planžeta s leptanými šablonami a na křídovém papíru natíštěný orientační návod na použití.

Použití je na první pohled snadné, ale jak můžete vidět na mém nepovedeném výsledku, je třeba šablonu pečlivě umístit a nebo si případně pomoci páskou jako vodicí lištou.

Závěr

Z mého pohledu jde o sady, které hlavně využijí modeláři, kteří chtějí dosáhnout toho nejlepšího finálního vzhledu modelu dle podkladu s tím že poslední sada umožňuje udělat chodníčky, aniž bychom byli závislí na výrobci obtisku ze stavebnice, zvláště při jejích špatné kryvosti.

Jaroslav Supík

Redakce ModelWebu děkuje firmě ATOL Hobby za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Atol Hobby, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.