1/72 SB2C-4 “Operation Iceberg” – Academy

17.5.2017 - 3 245 přečtení

12545_72_SB2C-4_main

Další přebal Helldivera od Academy...

Bitva o Okinawu z výšky

Jan Starý

Zkráceně o stroji

Helldiver byl palubní střemhlavý bombardér, jehož předchůdcem byl SBD Dauntless. Mezi piloty byl velmi oblíben. Měl velmi výkonný čtrnáctiválcový hvězdicový motor Wright R-2600 a mohl nést velké množství bomb, včetně podvěšených raket HVAR, ale záporem bylo horší ovládání. Verzi SB2C-4 měla "děravé" brzdící klapky a aerodynamický vrtulový kužel.

Stavebnice

00022

Název: SB2C-4 "Operation Iceberg"
Měřítko: 1/72
Výrobce: Academy
Kat. číslo: 12545

V polovině loňského roku se tato stavebnice objevila v Newsletteru firmy Academy a čekal jsem, až bude dostupná i v ČR. Před pár dny jsem ji jako novinku našel v tuzemských e-shopech a stavebnici tedy objednal. Za nedlouho má tuto stavebnici přebalit i česká firma Special Hobby, avšak s jinými kamuflážemi a také s novými díly.

Krabice

Krabice s horním víkem, což je dnes standardem většiny výrobců (někteří se asi nikdy nepoučí), v sobě ukrývá vše zabalené v igelitových sáčcích. Příjemným překvapením jsou obtisky a plechové díly, o kterých se dočtete níže.

Díly

Rámečky s díly jsou celkem tři. Přičemž jeden je s čirými díly. Každý má písmenné označení. Rytí i občasné nýtovaní je rovnoměrně hluboké bez poškození. Bohužel jsou na všech dílech výrazné stopy po vyhazovácích, přičemž jsou na opravdu viditelných místech, jako podvozkové kryty, podlaha kokpitu, pumovnice a podobně.

Lehce je patrná stopa po dělení polovin výrobní formy, přičemž postačí klasické začištění.

Některé díly jsou opravdu detailní, jako třeba přístrojová deska, ve které jsou vidět i ručičky budíků, ale naopak podvozkové šachty jsou velmi jednoduché.

Na pravé straně SOP je vidět vada, kterou jsem našel. Vypadá to na poškození formy. Za zmínku také stojí přílišné zvýraznění portů.

Čiré díly nejsou úplně ideální a při pohledu skrz ně je patrná jistá textura.

Rámeček A
Rámeček B
Rámeček B

Leptané díly

V sáčku s obtisky nalezneme také malou planžetu s lepty díly klapek. Je to velmi nezvyklé od této firmy a o to více to potěší.

Obtisky

Obtisky ve stavebnicích Academy jsou proslulé svou "plechovou" charakteristikou a nejeden modelář s nimi bojoval. Což tuto štafetu velmi špatných obtisků nyní převzala firma Airfix. V této stavebnici jsou však obtisky z produkce firmy Cartograf a už na první pohled a i ohmatání vypadají velmi zdařile. Detaily jsou ostré, neslité a soutisk je také v pořádku. Co bych vytkl, tak opravdu silné a výrazné bílé kontury přístrojové desky. Naopak potěší mnoho popisek.


Návod

Návod na sestavení stavebnice je na velké, několikrát přehnuté "plachtě". Je celý černobílý a stínovaný, což působí dost chaoticky a ošklivě, tedy to je můj subjektivní názor. Obsahuje tabulku s barvami, schéma rozmístění popisek a pro snazší hledání dílů i obrázky rámečků s očíslovanými díly.

Druhý návod pojednává o tom, jakým způsobem zpracovat leptané díly.


Kamufláž

Jak již oznamuje nápis na krabici, tak je tato stavebnice věnována strojům, které se účastnily v roce 1945 bitvy o Okinawu, jejíž kódové označení je Operace Iceberg.

  1. SB2C-4E, USS Randolph
  2. SB2C-4E, USS Bunker Hill
  3. SB2C-4, USS Yorktown

Dohledal jsem fotografie všech tří strojů, které stavebnice nabízí. Stroj z USS Bunker Hill s číslem 205 nemá žlutý čumák, stroj z USS Randolph s číslem 15 nemá na SOP na bílém pruhu černé číslo 15.

Závěr

Stavebnice rozhodně nabízí atraktivní kamufláže, které jsou vztaženy na určitou operaci. Potěší i možnost otevřených brzdících klapek, ale místy je stavebnice slabší. Do vitríny jistě postačí, ale nebylo by od věci, sáhnout po resinových dílech a stavebnici vylepšit.

Postavený model z jednoho z předchozích přebalů je možné shlédnout na Modelforu.

Jan Starý
SPL-Liberec

Stavebnice byla zakoupena autorem článku.

Poznámka: Fotografie vypůjčeny z Wikipedie, www.worldwarphotos.info

Rubrika Academy, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.