1/72 Akrobatický D.H.82 Super Tiger – Handl model accessories

13.5.2017 - 2 128 přečtení

IMG_0044

Firma Handl model accessories vydala dekály na marking letounu Tiger Motha, který se objevil v Bratislavě roku 1960 na první mezinárodní akrobatické soutěží na světě...

Divoká Super můra

Martin ´Černoch´ Černý

IMG_0044

Model: D.H 82 Tiger Moth
Výrobce: Hand Decal
Měřítko: 1:72
Kat. číslo: 0080720317

Další z řady malosériových obtisků pod hlavičkou této firmy je aršík s markingem Tiger Motha který se objevil v Bratislavě roku 1960 na první mezinárodní akrobatické soutěží na světě. Kamufláž na tento letoun vyšla v jednom z letošních čísel časopisu Modelář, a to nejspíše inspirovalo výrobce k vytvoření aršíku.

Obtisky jsou tisknuty na tzv. LED tiskárně na standardní obtiskový papír, v tomto případě  je dodavatelem Propagteam. Obtiskový papír je opatřen celoplošnou vrstvou podkladového laku. Nesmíme zapomenout tedy obtisky  obstříhnout s minimálním přesahem lakové vrstvy.

Obtisky jsou primárně navržené a tištěné  jako dvouvrstvé. Barevná část a bílá podkladová vrstva která tištěna samostatně. Tisk barevné části aršíku  je bez chyb. Žlutá barva použitá na registrační značku letounu nevykazuje rastr. Černá by mohla být o něco sytější. Malý znak Tiger clubu je v tomto případě na hranicí možností tisku, možná i trochu za. Tiger Moth v měřítku 1/72 je ale malý modýlek sám o sobě, myslím že to nebude příliš vidět. Na třetím aršíku s obtisky číslo 4,5 je tzv. inverzní tisk. Obtisk je zrcadlově převrácen, první natištěna barva a přes ní potom ve slabé vrstvě bílá , v případě znaku Tiger clubu žlutá. Nemusíme obtisk podkládat samostatným obtiskem. Takto tištěné obtisky musíme po sejmutí z aršíku otočit, lepit na lepidlo, třeba Herkules naředěný vodou nebo přípravek Mark Setter od Gunze.

Návod ve formátu A4  je zpracován graficky vcelku přehledně. Kamuflážní schéma je jasné, umístění obtisků taktéž. Pro někoho možná bude zmatenější grafické rozdělení v návodu. Obtisky  skládané ze samostatné barvy a podladové bílé  nesou v návodu značku "i".

 

Martin ´Černoch´ Černý
KPM Kaznějov

Redakce Modelwebu děkuje firmě Handl model accessories za poskytnuté vzorky.

Rubrika Handl model accessories, Letadla - 1:72, Letadla - Obtisky | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/72 Akrobatický D.H.82 Super Tiger – Handl model accessories”

  1. Jakub "Kubouš" Jirásek napsal:

    Jen drobná poznámka, firma se aktuálně jmenuje Handl model accessories.

  2. Petr 'DeSnek' Pastera napsal:

    Diky ... opraveno, logo dodatecne.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.