1/350 S.M.S Bodrog K.u K. dunajský monitor – Ř.O.P

17.3.2017 - 3 140 přečtení

logo-rop

Firma ŘOP o.s. se věnuje dlouhodobě lodím, které bychom mohli označit jako monitory. A to jak z období Občanské války v USA, sovětským říčním člunům, tak i těm co se plavily na Dunaji. Československý monitor, nebo spíše hlídková loď, Prezident Masaryk je už v nabídce několik let, proto v souvislosti s výročím stoleté války 1914/18 přibyly i modely Rakousko-Uherských monitorů...

Loď pod čtyřmi vlajkami

Zbyněk Škopán

Název: S.M.S Bodrog
Měřítko: 1/350
Výrobce: Ř.O.P (distribuce via MN-modelar)
Kat. číslo:

Úvod

Monitor Bodrog byl postaven pro Rakousko-uherské námořnictvo jako součást třídy Temes. Této lodi patřily i jedny z prvních výstřelů první světové války, kdy v noci ze dne 28. července 1914, spolu s další dvěma K.u K. monitory se střetly se srbskou obranu v blízkosti Bělehradu. Loď byla součástí Dunajské flotily a bojovala se srbskou a rumunskou armádou v oblasti z Bělehradu až do ústí Dunaje. V závěrečných fázích války, byl poslední monitor ustupující směrem k Budapešti. Byl proto zajat Srby, když narazil na mělčinu po pod Bělehradem.

Po válce byla loď zařazena do loďstva nově vzniklého Království Srbů, Chorvatů a Slovinců (později Jugoslávie), a přejmenovaná byla na Sava. Zůstala v provozu po celou dobu meziválečném období, i když rozpočtové omezení občas znamenalo, že nebyla vždy v plném provozu. Během útoku Německem vedené Osy do Jugoslávie v dubnu 1941, Sava sloužila v 1. divizí monitorů. Spolu s ostatními monitory například kladla miny v Dunaji nedaleko rumunských hranic, odrazila několik útoků Luftwaffe, ale byla donucena ustupovat k Bělehradu. Vzhledem k vysoké hladině řeky v jarním měsíci a nízkým mostům, byla navigace obtížná a Sava byla potopena 11. dubna 1941. Část posádky se pokusila o útěk přes celou zemi až na jižní pobřeží Jaderského moře, ale většina byla zadržena před jugoslávskou kapitulaci. Plavidlo byl později vyzdviženo a zařazeno do námořnictva loutkového státu osy známého jako nezávislého státu Chorvatsko stále pod jménem Sava až do noci z 8. září 1944, kdy byla znovu potopena.

Po druhé světové válce, byla Sava vyzdvižena ještě jednou. Byla modernizována dvěma novými kanóny 105mm, které nahradily původní 120mm Škodovky v dělových věží, tři jednoduché 40mm PL kanony a šest 20mm kanony na pivotech. Sloužila v jugoslávském námořnictvu od roku 1952 do roku 1962. Poté byla převedena jako remorkér do státního podniku, a nakonec byla privatizována do soukromých po rozpadu Jugoslávie.

Do roku 2014, Sava byla stále v provozu jako štěrkový člun. V roce 2005 vláda Srbska udělila její omezenou ochranu jako objekt kulturního dědictví poté, co občané požadovali, aby jí být zachována jako plovoucí muzeum. spolu s SMS Leitha jsou jedinými dochovanými monitory rakouského námořnictva

Technický popis

Třída Temes, výtlak: 440 tonnes (430 long tons), délka: 57.7 m, šířka 9.5 m, ponor:1.2 m
Pohon 1.400 koní (1.000 kW) zajišťovaly dva parní kotle Yarrow pohánějící dva trojčinné expanzní parní stroje.

Rychlost 13 uzlů tedy asi 24 km/h
posádka 86 důstojníků a námořníků
výzbroj
2 × 120 mm /L35 děla Škoda ve věžích
1 × 120 mm /L10 opět Škoda houfnice na zadní palubě
2 × 37 mm) na nástavbě, časem doplněná o třetí
Pancéřování: boky 40 mm , paluba 25 mm , nástavba -velitelská věž 75 mm , dělové věže 40 mm

Stavba

Myslím, že více než nudný popis, co je ve škatuli, o tom že resin je resin a výčet bublinek v něm, jak jsme nuceni zde na ModelWebu v tzv. "náhledech", což je podle mě jen zbytečná zdržovačka pro nás "spisovatele", navíc, když vše podstatné o stavebnici najdete v dnešní době na stránkách výrobce, dá modeláři popis stavby. Jsem líný člověk a stavět jen tak fit testy bez barvy je blbost, stavím tedy rovnou tak jak by průměrný modelář mohl postavit podobný model.

1 krok - resiny

V tomto případě je vše jednoduché – trup je jako Waterline odlit komplet, takže nic nemusíme odřezávat, odbušovat. Ke stavbě stačí obyčejný vteřinák z hafhaflandu, "skalpel prosím", pinzeta a udělátko dle fotografie.

To udělátko je aplikátor - tenký, nejlépe ocelový, drátek zasunutý do vyvrtaného otvoru v kousku plastu - pokud to někdo chce fakt vědět, tak rámeček je z Edurdího Spitfire a ocelový drátek firma Allloy... Jen prozradím, že drátek je ohnut o 180° a takto vlepen do držátka. "Bakulka" viditelná na konci se musí vždy odstraňovat.

2 krok - lepty

Ve stavebnici jsou lepty (žluté, tedy dobře držící). Zbarvení lodi bylo jednoduché, vše bylo zelené, takže se žbrblení mohlo nalepit už teď v podstatě na začátku. Jednotlivé sekce zábradlí naměříme a postupně lepíme, já to už zvládám bez pomocí, ale dá se pomoci lepící pásky tak, že si ji nastříháme na krátké kousky, kterými zábradlí chytíme k palubě, a to tak že lepky jsou na boku. Lepíme vteřiŇákem mimo tyto pásky tak aby vteřiňák nezatekl mezi pásku a trup.

3 krok – úpravy

Při studiu podkladů občas na něco narazíme, že je jinak. V tomto případě jsem doplnil krakorec na zvedání kotvy na přídi a boční zvedák. Dále jsem resinové stožáry nahradil opět mosaznými trubičkami. To bude vidět v dalších krocích.

4 krok – barvení

Lodě tak nějak barvím v odděleném stavu. Zde je to jednoduché: trup je kompletně zelený (domíchaná H80 s trochou zelené), tak není co řešit. Nicméně ale, aby bylo učiněno zadost i španělským vesnicím, před tím byl trup preshade šedou barvou zákoutí a spoje plátů trupu. Komín byl světle šedý, tedy použita barva MSG z RAF sady a proužek červeně. Dobarveny byly i navigační světla na ráhnech nad věžemi děl. Poznamenám, že i věže byly barveny odděleně. Stejně jako člun hnědou vnitřek, boky bíle a černě vysmolené dno.

5 krok – patina

Byly požity výhradně akvarelové pastelky na základ stříkaný sidoluxem, pak vše fixnuto matným lakem Gunze. Ten byl pak aplikován ještě jednou po nalepení na podložku.

6 krok – antény

Jak jsem předeslal, stožáry jsou z mosazných trubiček. Lanka jsou 0,01 silon. Ten je tenký a průhledný, já starý a slepý. Tak jsem ho nejprve namotal na krabičku z nějaké stavebnice, aby bylo se zavity vždy kousek od sebe a nastříkal černou silně ředěnou Gunze. Silon ztvrdne a potřebné kousky odstřihujeme tenkými nůžkami. K lepení využívám hodně ředěný herkules vodou do podoby mléka. Aplikuji 000 štětcem. Schne to překvapivě rychle a nedělá bakulky jako vteřiňák. Antény jsou dopnuty trafopáječkou. Izolátory z hustého Herkulesu

7 krok – podstavec

Model je waterline. Stál jsem před problémem, jak udělat vodu. Podstavec je od pana Vallo (vallo pedstal) je nabarvený jakousi khaki barvou... myslím že Johann Strauss mladší měl asi hodně upito, když komponoval toto, já viděl Dunaj vždy spíše do hněda. Barva zafixovaná lesklým lakem na pádla (není podmínkou). Pozadí jakýsi břeh (inspirovaný přírodovědeckým pořadem) je kus polystyrenu s posypem, co je na ulici kvůli zimě a bordýlkem z květináče. Vlepeno pár chuchvalců ze statické trávy. To, co je trs suché trávy v 1/35, je v 1/350 spíš strom. Aby to vypadalo jako orobinec, muselo se to trochu prostříhat...
Stromečky jsou z měděného kabelu, kmen proletovaný cínem a zbytek tmel, barveno opět nějakou fujtajbl barvou... Listíčko posyp na vláček. Vše tak nějak zafixováno lakem.

7 krok – kompletace

Loď přilepena opět Herkulesem. Dolepeny: zadní ochranný rám u kormidla, věže a doplněna vlajka... Tu jsem si udělal na tiskárně znova.

8 krok – voda

Po proschnutí položena první vrstva Vallejo Water Effekt - zde návod. V této fázi loď vypadala jako "Krasin v jogurtu".

Poté, když to vše proschlo, jsem "šel do modelování vln a tříště"... Tady pomohla ještě spousta natrhaného papírového kapesníčku, trhané pinzetou skoro až na vlákna, a lepeno Herkulesem a opět Vallejo water effekt... Tady si s tím už člověk pohraje a pinzetu vytahuje vlny např. hozené na břeh. K boku trupu se vlepuji malé chuchvalce papírku a občas prosycené lepidlem nebo "jogurtem" Vallejo. Když vše proschlo, domaloval jsem bílou olejovkou pěnu.

Dolepit člun a je hotovo... Jo a na fotce chybí záchranné kruhy opět přilepené Herkulesem...

Pozicování

Jiný model není a nebude, bude jen 1/700 od stejné firmy

Závěr

Zde pokud možno osobní hodnocení... to máme napsané ve foršriftu pro "sázení článků" celkem vtipné a dvojsmyslné. Inu jiné, než osobní hodnocení se ode mě nedočkáte.

Už delší takto s firmou ŘOP spolupracuji, co si budeme nalhávat, ale i oni ode mě čekají kritiku, a nejen hloupou chválu, protože je to posune dál ve prospěch nás modelářů.

Model je jednoduchý, k dokonalosti chybí lepší plánky, které by pomohly při stavbě, zavedení např. číslování by pomohlo orientaci při stavbě. Z tohoto důvodu není stavebnice úplně pro začátečníky, ale stavbu zvládne každý, kdo kdy pracoval s lepty a resinem. Předloha je navíc jednoduchá na zbarvení (tato informace také v návodu není a pomůže vám až návštěva třeba Vídeňského Arsenalu...).
Jinak pohoda stavba na víkend.

Zbyněk Škopán

Model zakoupen se slevou na Bratislavské zimě u firmy MN-modelar, Prostějov.

Poznámka redakce ModelWebu: tento článek je obsahově nezměněné vyjádření recenzenta.

Rubrika Lodě - 1:350, Lodě – Náhledy do krabiček, ŘOP o.s. | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.