1/700 SMS König – ICM

3.3.2017 - 3 039 přečtení

IMG_20170217_181101

Německá bitevní loď König byla dlouho v nabídce 1/350 stejnojmenné firmy, a to již několik let. Možná ji máte leckdo doma ať již ve vitríně nebo v kitníku. Tentokrát se však ukrajinská firma vrhla na její ztvárnění v dalším "lodním" měřítku a to 1/700, prostě "Velká" válka táhne, a myslím nejen v letadlech, ale i v tancích, figurkách...

König od Jutska

Zbyněk Škopán

Název: König
Měřítko: 1/700
Výrobce: ICM (www.icm.com.ua)
Kat. číslo: S.014

Úvod

Souběžně s informacemi o modelech na zdejších stránkách publikují pravidelné deníky Velké války kolegové Libor "Hellboy" Mužík a Ondřej "Ondrouš" Mokrý a informace o předloze naleznete v článcích:

Avšak informace o samotné bitvě u Jutska je zde kusá. Ty, které zajímá více doporučuji obsáhlou knihu mého přítele publicisty Jiřího Kovaříka, který sice věnuje převážně Napoleonské tématice, ale občas napíše i o jiných válkách. Prásknu na něj, že je také lodní modelář.

Náhled do krabice

IMG_20170217_181101

Přípravu stavebnice jsem sledoval na internetu, respektive publikované 3D rendery. A tak je vidět i na výliscích, že byla pro výrobu forem použita nová technologie. Balení stavebnic firmy ICM se před časem kdosi podivoval (podobně balí i Zvezda). Model je zabalen do kartonové krabice s odklopným víkem, přes tuto krabici je nasunuto barevné pětistěnné víko je z "lepšího" lakovaného papíru. Možná se to někomu zdá být divné, ale jedná se o kompaktní balení a mě se líbí. Víko zdobí barevný obrázek využívající 3D modelaci, nejsem galerista, ale modelář, a tak nehodnotím jeho "uměleckou kvalitu".

Uvnitř krabice nalezneme v plastovém sáčku výlisky. Celkem jsou použity tři typy plastu. Základ dílů, tedy to, co tvoří podstatnou část stavebnice je v šedivém plastu, "podvodní" část trupu je z červeného plastu a stojánek z černého.

Stojánek využije asi jen ten, kdo bude stavět model v provedení tzv. „full hull“, tedy s podvodní částí trupu s detaily: šrouby a kormidlem. Stavebnice umožňuje rovněž stavbu v provedení waterline. Pro toto řešení je k dispozici, opět z červeného plastu, destička na spodek trupu. Toto "dvoubarevné" a navíc i dvojí řešení bylo zatím obvyklé jen u čínského Trumpeteru.

S provedením full hull/watrline problém nemám. Bojím se jen jak budou dva rozličné plasty vzájemně pasovat? (Negativní zkušenosti právě s některými loděmi Trumpeter.)

Při prohrabování škatulí pozor: obtiskový aršík a dva štítky s názvem lodi vyvedené švabachem a určené na stojánek, jsou jen volně vloženy do návodu, dají se proto lehce ztratit. Proto upozorňuji jak prodejce, tak kupující, aby nějaký "čumil" a "prohrabovač" nepoztrácel tyto malé lístečky.

Podívejme se nyní podrobně na výlisky. Trup se sestavuje ze samostatných bočnic a paluby. Toto řešení sice komplikuje stavbu, ale na druhou stranu umožňuje vylisovat povrchové detaily na obstojné úrovni. Některé detaily jsou velmi ovšem pěkné ale některé, no řekněme diskutabilní. Uvedu například nýtování na věžích a komínech... je to pěkné, ale kdybychom hlavičku nýtu z dílu zvětšili, vyšla by nám asi tak ve velikosti jako gymbalón.

Další problematickou částí je naznačení kotevních řetězů na přídi. S tímto detailem bojuje nejeden výrobce. Problém je i ten,že u řady lodí a loďstev se tvar článků řetězu dost odlišuje. V tomto měřítku je i problém velikost článků řetězu samotného. Firma ICM navíc řetěz vyhotovila nevýrazně. Pozitivní je to, že díky tomuto znázornění nebude složité odbrousit nevýrazný řetěz a nahradit ho z leptů nebo třeba řetízkem z klenotnictví.

Naznačení pancéřové obšívky trupu, okna na trupu a nástavbách, detailní záchranné čluny se mě naopak líbí.

Obtisky, to jsou vlastně jen vlajky a kruhové identifikační obrazce, které přijdou na věže. Vlajky obsahují německý císařský ensign a jack odpovídající období (1903 až 1919) a dále čtvercovou Admiralsflagge, tedy hodnostní vlajku označující, že na lodi je admirál. V době bitvy u Jutska byl SMS König vlakovou lodí III. Geschwader (3. eskadra) a současně V. Division (5. divize, v které byly zařazeny i ostatní bitevní loď třídy König, tedy SMS König, SMS Großer Kurfürst, SMS Kronprinz Wilhelm, SMS Markgraf). Myslím, že by tato vlajka by měla mít dvě černé kolečka v kantonech u žerdě tedy odpovídající hodnosti velitele tohoto uskupení Konteradmiralu Paulu Behnckemu (velitelem lodi byl Kapitän zur See Franz Brüninghaus). Pokud se detailně podíváte na obrázek na škatuli, dáte mě za pravdu.

Návod předpokládá použití barev Revell (i proto, že ICM a Revell kooperují v přípravě stavebnic určitě bude v dalších letech přebal v barvách Revellu, nebo budou vydány další lodě třídy König) a barvy Tamiya. Barevné schéma je na konci návodu. Všimněte si obráceně umístěné vlajky.

Závěr

Jakékoliv modely z období Velké, nebo chcete-li První světové války, jsou vzhledem k letopočtu aktuálně v oblibě u firem a snad, nebo možná právě proto i u modelářů. Firma ICM k tomuto boomu přispěla na první pohled více než důstojně.

Nám, pravověrným lodičkářům nezbývá, než vyčkat až někdo vydá doplňky, tedy minimálně lepty a případně soustružené hlavně a možná i palubu, protože bez toho si stavbu lodičky už většina z nás prostě nedokáže představit... prostě bože bože, kdy budu mít čas postavit tyhle všechny skvosty. Nevíte jestli modelářské dílny mají v nebi nebo v pekle? Abych náležitě upravil životní styl.

Zbyněk Škopán

Model v hodnotě 735 Kč byl zakoupen v pražské prodejně Artur M.C. "za vlastní"...

Rubrika 100 let Velké války, ICM, Lodě - 1:700 | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.