1/72 Mig-17F “Special Schemes” – AZ Model

13.2.2017 - 4 178 přečtení

SCAN_002

Nový přebal Mig-17

Nástupce slavné "patnáctky" je zpět

Jan Starý

Název: Mig-17F "Special Schemes"
Měřítko: 1/72
Výrobce: AZ Model
Kat. číslo: AZ7554

V roce 2010 byla uvedena na trh stavebnice "Fresca" od firmy AZ Model a následovalo několik přebalů, přičemž poslední přebal byl v roce 2011. Nyní, tedy po šesti letech, přišel na trh nový přebal s novými kamuflážemi.

Stručná historie stroje

Mig-17 je jednomístný proudový stíhač sovětského původu, vyráběný na přelomu 40. a 50. let minulého století. Konstrukčně vycházel z předchůdce, kterým byl velmi známý Mig-15bis. Hlavní změnou byla konstrukce křídel. Takto upravené stroje vzlétly poprvé v roce 1949 a po testech byly provedeny další úpravy a v červnu roku 1951 byla rozhodnuta sériová výroba. Základní verze byla vyzbrojena třemi kanóny a mohla sloužit i jako lehký bombardér.

Vývoj stroje probíhal dál. Mig-17P byl vybaven radiolokátorem RP-1, který umožňoval střílet na cíl bez vizuálního kontaktu. Stroj měl vzhledem k palubnímu vybavení vysokou váhu, kterou částečně snížili použitím jiných kanónů. Nicméně se strojem nebyli úplně spokojeni a vznikla verze Mig-17F, která byla vybavena výkonnějším motorem Klimov VK-1F. Tato úprava však znamenala přepracování zadní části stroje. Následně vznikla i radarová verze Mig-17PF.

Úvod

Standardní obal s bočním otevíráním, který je již u firmy AZ Model velmi známý, má oproti předchozím přebalům jiný design, který odpovídá současné produkci firmy. Vše zabaleno v jednom větším sáčku.

Díly

Veškeré šedé díly jsou osazeny ve dvou rámečcích. Už na první pohled je vidět, že se stavebnicí bude hodně práce.

Při bližší prohlídce trupu a křídel je vidět opravdu znatelné opotřebení formy. Rytí se místy ztrácí, detaily jsou zalité plastem. Fotografie řeknou samy víc, než bych popsal.

Drobné díly jsou na tom velmi podobně. Otřepy a slité detaily jsou téměř na všech dílech. Na některých místech bude oprava opravdu pracná.

Díl krytu kabiny obsahuje místy nepatrné bublinky a detaily nejsou tak ostré, jak je u nových stavebnic. Na bocích jsem našel lehké propadliny. Při zavřeném krytu modelář nemusí moc detailovat kokpit, protože skrz "sklo" nebude moc dobře vidět. Dle návodu je možné díl rozdělit a udělat kabinu otevřenou. Ale obávám se, že při odříznutí bychom přišli o již tak tenké rámování v místě řezu.

Obtisky

Soutisk obtisků je dobrý. Některé menší obtisky jsou lehce slité, ale vzhledem k jejich velikosti mi to přijde zanedbatelné.

Návod

Návod je tvořen čtyřmi stranami formátu A5. Jelikož nejsou díly v rámečcích očíslované, tak je v návodu obrázek s číselným přiřazením. Dále pak legendu k použitým symbolům a použité barvy. Samotný návod není barevný, pouze písmenné označení odkazuje na tabulku barev.

Kamufláže

Na výběr jsou tři, velmi pěkné kamufláže. Jak již napovídá nápis na krabičce, jedná se o neobvyklá zbarvení.

  1. Mig-17 (Lim-5), N117RH, pilot Randy Howell, akrobatická exhibice
  2. Mig-17 (Lim-5), 1717, 45. experimentální letka, Polské vzdušné síly, 1993
  3. Mig-17 (Lim-5), N9341Z, akrobatický tým Black Diamond, 2012


Stroj s nápisem známé vodky Stolichnaya má v kamufláži a v obtiscích žlutý znak. Ale našel jsem fotografii, kdy je v barvě černé. Se žlutou barvou tyto stroje také byly, ale na fotografiích není čitelné číslo. Vezmeme-li v úvahu stroj se žlutým znakem na SOP, tak je nápis STOLICHNAYA na trupu krátký.


Na polském stroji je třeba nabarvit VOP podle fotografie. V kresbě je pole nakreslené špatně. Také si nejsem úplně jistý stínováním nápisů v obtiscích. Jinou fotografii jsem nedohledal a na ní stínování není vidět.


Třetí kamufláž je velmi zvláštní a pro mě asi nejhezčí. Strojů s touto kamufláží bylo více a měly rozdílné tvary polí.


Závěr

Na stavebnici je opravdu hodně znát poškození forem a opravit poškozené díly dá opravdu hodně práce a stojí za zvážení, zda stavebnici koupit či ne, ale tím neříkám, že je nepostavitelný. Starší přebal tohoto stroje byl na ModelWebu vydán. Můžete si ho prohlédnout a porovnat, jak díly vypadaly tenkrát a nyní.

Kolega Roman Henych vlastní také jeden přebal a poskytl několik fotografií pro porovnání. Už tenkrát díly nebyly úplně nejlepší, ale určitě byly výrazně lepší než nejnovější přebal.

Jan Starý
SPL-Liberec

Redakce ModelWebu děkuje firmě AZ Model za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Poznámka: Fotografie vypůjčeny z www.milavia.net, www.aircraftresourcecenter.com

Rubrika AZ model, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | 11 komentářů

Komentáře

11 odpovědí k článku “1/72 Mig-17F “Special Schemes” – AZ Model”

  1. sedlm napsal:

    Pane Starý, nic zásadního, ale ten češtin by tedy chtěl hodně poladit... :)

  2. Jaroslav 'J.T.C.' Supík napsal:

    Pane sedlm. Uveďte prosím vás chyby, které se vám nezdají a nebo se můžete stát členem redakce. Korektor se vždy hodí.

  3. Libor 'Lonestar' Špůrek napsal:

    Jardo, ty je tam vážně nevidíš? :-O

    namátkou:
    "verze byla vyzbroje třemi kanóny a mohl sloužit"
    "který umožňoval střílet na cíl, bez vizuálního kontaktu"
    "Stroj měl vzhledem k palubnímu vybavení vysokou váhu, kterou částečně snížili"
    "se strojem nebyly úplně spokojeni"
    "Fotografie řeknou sami"
    " jak díly vypadali"

  4. Petr 'DeSnek' Pastera napsal:

    Diky, opraveno.

  5. Libor 'Lonestar' Špůrek napsal:

    Tak ještě shodu podmětu s přísudkem v "Strojů s touto kamufláží bylo více a měli rozdílné tvary polí" - a gramatické chyby bychom snad měli všechny :-D

    Sloh a větná skladba asi bude autorovým trademarkem - jen doufám, že se tohle nestane na MW standardem...

  6. sedlm napsal:

    Pane Supíku, je to zjevně ještě horší, než jsem myslel... :) A jinak - vy si děláte srandu, ale za mírný poplatek bych vám korektora klidně dělal. Co občas vidím i v časopisech za zvěrstva od "redaktorů", to se hned tak nevidí...

  7. Jan Starý napsal:

    Omlouvám se za chyby. Článek napíšu bez ohledu na chyby. Pak si viditelné chyby opravím, ale když to čtu mockrát, tak se lehce chyby přehlíží a jde to na kontrolu k jiným. Ladit češtinu nemusím. Ovládám ji, pouze se přehlédlo hodně chyb.

  8. Recoil napsal:

    Strasna skoda, ze stare Migy (okrem 15-ky), nemaju modelove stvarnenie hodne sucastnosti. Tento prebal uz nemal byt vydany. Chudak je, kto si to kupi. To uz nas spotrebitelov- modelarov maju vyrobci naozaj za blbcov??

  9. HanzP napsal:

    Dovolil bych si několik poznámek jako autor obtisků a schemat zbarvení -
    polský stroj je zpracován dle podkladů poskytnutých přímo z Polska, podoba stroje se několikrát měnila. Zachycená ve stavebnici je finální podoba před posledním letem a odpovídá včetně tvarů polí a písmen a číslic.
    Na reklamní stroj s nápisem Stolichnaya jsme dostali k dispozici přímo originální soubor ve vektorech a ten byl pouze převeden do měřítka, o délce nápisu bych tedy moc nepochyboval. Jedná se o originální data.
    Na stroj Black Diamonds nám pan Sutton, jeho majitel, kromě povolení opět poskytl i schema rozložení polí, které bylo pouze zmenšeno do měřítka.

  10. Michal Vyparina napsal:

    Pane Polci,
    ale to přece neznamená, že pokud něco se zmenší do měřítka, že to bude na modelu automaticky ok. Obtisk může být v měřítku, ale model nemusí a už je Vám obtisk na dvě věci neboť nesedí tam, kde by měl a v tu chvíli je špatně obtisk. Je to stejné jako doplňky z resinu. Pokud uděláte motor přesně dle měřítka, tak jej do modelu nedáte díky tloušce stěn plastu. Motor se musí přizpůsobit dané stavebnici. Tak samo by měly i obtisky.

  11. HanzP napsal:

    No pane Vyparina,
    kdyby jste si našeho MiGa přeměřil, mohl jste si svůj komentář ušertřit....
    On je totiž přesný. Navíc, zmenšování se nedělá stylem originál : 72, počítá se s plochami a zakřivením atd.
    Nicméně děkuji za odborný postřeh jak se to má dělat.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.