1/48 Lepty na T-33A od Great Wall Hobby – Eduard “Full” výbava

22.1.2017 - 2 864 přečtení

00

Po jednomiestnej verzii "Shooting Star-u" od HB tu máme aj dvojmiestnu verziu T-33A od G.W.H a na neho je určená táto slušná nádielka leptov...

Padajúca hviezda v plechu - druhý krát

Ľubomír Kerék

Výrobca: Eduard
Mierka: 1/48
Katalógové čísla: EX533, FE796, 49796, 48903, 49797
Určené pre model: T-33A "Shooting star" early version 1/48 - G.W.H

Krátko z histórie

Americký cvičný letoun Lockheed T-33 vznikl přestavbou z jednomístné stíhací verze P-80C, prodloužením trupu a zástavbou druhého sedadla pro instruktora. Vzhledem k menší zásobě paliva v trupu byly na konce křídla přidány velké palivové nádrže. Také výzbroj byla zmenšena ze šesti na dva kulomety. Stroj původně označovaný jako TF-80 C byl od května 1949 přeznačen na T-33.

Stroj S/N 53-5211 byl vyroben v prosinci 1953 firmou Lockheed Aircraft Company, Burbanck. Po službě u amerického letectva byl v rámci 200 kusové série dodán do Francie. Jeho posledním uživatelem se stala škola pro letecké specialisty v Istres, kde sloužil jako létající laboratoř. Letoun je nyní vystaven v leteckém muzeu Kbely, tak, jak létal v počátcích své kariéry v USA.

Stavebnica

Ako ďalšiu novinku si pre nás G.W.H prichystal dvojmiestnu verziu "Shooting star-a". Kvalita zodpovedá štandartu výrobcu a oproti jednomiestnej verzii od HB je určite na tom lepšie, hlavne čo sa týka obrysovej presnosti.

Výber kamufláži je dostatočne pestrý, takže čo si viac priať, už len nejaké doplnky...

EX 533 - Masky

Povinná jazda na úvod sú masky z kabuki pásky. Malý aršík obsahuje komplet diely na vymaskovanie kabiny (ale len) z vonkajšej strany , plus masky na striekanie kolies,diskov. Návod v tomto prípade postačuje jednostranový.

FE796 - Zoom (interier)

Malá základná planžeta je farebne potlačená a obsahuje obidve prístrojovky a bočné panely do interieru. Okrem toho tam ešte máme po dve tiahla na sedačky a pár ovládačov na bočné pulty. Takto sa to zdá že toho nie je moc ale v podstate to sú najviditeĺnejšie časti interieru. A aby som nezabudol v sáčku je ešte dvojstranový návod.

49796 - Interier + exterier

V rozšírenej sade sa nachádza 4 strannový návod a dve planžety.

Jedna je farebná a je zhodná s interierovou z predchádzajucej sady. Raster je minimálny a vidno ho len pri veľkom zväčšení fotiek.

Podľa fotiek z realneho interieru je farba prístrojoviek z leptu celkom realistická. Druhá nefarebná obsahuje ešte pár ďalších drobností do kabíny a to ich obruby a na sedačky nové opierky hlavy.


Všetky ostatné diely z nej použijeme na exterier a ďalšie detaily ako... Z jednej strane môžeme zlepšiť vzhľad diskov kolies hlavného podvozku. Na všetkých troch podvozkových nohách môžeme vymeniť protistrihové nožnice , ktoré z leptu vyzerajú fakt lepšie.

Na krytoch prednej podvozkovej šachty doplníme systém ich zatvárarania plus zadné čelo samotnej šachty. V hlavných podvozkových šachtách máme možnosť vylepšiť ich dve steny, ale bude ich ešte treba podľa fotiek "dokáblovať"... Na záver nám ostáva pár povrchových krytiek v zadnej časti.

48903 - Klapky

Klapky ponúka aj stavebnica ale ako vždy z plastu vyzerajú biedne. Takže tu máme k dispozícii najväčšiu planžetu zo všetkých sád + štvorstranový návod na ich zloženie.

Pred ich inštaláciou treba odstrániť plastové rebrá z vnutornej časti a... už ich len zložiť. Eduard ma skladanie vyriešené premyslene, takže kľud a rozvahu a nikam sa neponáhľať. Za odmenu nám na modeli pribudne pekný detail - realisticky znázornené otvorené vztlakové klapky.

49797 - Pásy

Najmenšia a posledná planžeta (farebná) je v pásovej sade + dvojstranový, ehm teda v podstate jednostranový návod.

V tomto prípade je to preto že je z novej pásovej "steel" technológie. Stretol som sa z nimi prvý krát a musím povedať že sa mi páčia. A to ako použitým tenkým materialom  tak aj tým že majú potlač tieňovanú. Pri ich krčení a umiestnení sa treba inšpirovat fotkami skutočných sedačiek. Som zvedavý ako sa mi z nimi bude robiť, ale chýri hovoria že vraj dobre...

Poznámka: Fotky aplikovaných leptov su použité z webu výrobcu, fotky skutočných lietadiel su použité z internetu a zábery z Kbelov z môjho foťáku.

Ľubomír Kerék
KPM Albatros Martin

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za vzorky k recenzi

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/48 Lepty na T-33A od Great Wall Hobby – Eduard “Full” výbava”

  1. Zbyněk Škopán napsal:

    Jo, jak jsem psal jinde, takto si recenzi leptů představuji.

  2. Ľubomír Kerék napsal:

    zbyněk dík

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.