1/72 Supermarine Spitfire Mk.IIa – Revell

21.1.2017 - 3 778 přečtení

BoxArt

Staré modelářské moudro praví, že Spitů není nikdy dost a tak tady máme ještě teplou novinku od Revellu, kterou však někteří experti pohřbili dříve, než se dostala na trh. Jak se tedy Revellu povedl nový malý Spitfire...?

Spit toho jména druhý

Roman "Randalf" Kresta

Název: Supermarine Spitfire Mk.IIa
Výrobce: Revell
Měřítko: 1/72
Kat.č.: 03953
materiál: plast

Stavebnice

Stavebnice je balena v nové elegantní krabici, která už na první pohled zaujme. Na zadní straně přebalu nalezneme pár fotek modelu a seznam barev, potřebných ke stavbě, včetně ukázky jejich odstínů.

Box

Krabice s bočním otvíráním obsahuje sáček s výlisky, obtisky a návod. Stavebnice je vylisována ze hodně světle šedého plastu, díly odstříknuty bez přesazení a rytí je dost jemné.

Provedení povrchu je velice jemné, což bude vyžadovat opatrnost při stavbě. Detaily interiéru jsou dostatečné a při stavbě z krabičky nebude potřeba více úprav. Zajímavě je řešena přepážka za kabinou, která je vylisována společně s trupem. Místy jsou vyhazováky na viditelných místech. Sedačku si zařadím do své galerie variací na toto téma.

Ztvárnění některých detailů je však poněkud rozpačité, například rychlošrouby na motorových krytech, to je ukázka toho že lepší je mnohdy hokus pokusy vypustit a spolehnout se na staré dobré závrty - díry....

Křídla jsou v oblasti chladičů dost zjednodušené, které se pouze přilepí na rovnou plochu.

Čiré díly jsou na sice krásně průhledné, ale na toto mají měřítko příliš silnou stěnu, pokud tedy budete chtít kabinu otevřít, bude potřeba řešit náhradu.

Návod

Změna designu u Revellu nepostihla jen krabici, ale i stavební návod, který je na křídě, barevný a přehledný, včetně barevného rozlišení použitých barev.

První část návodu je multijazyčná omáčka, jak se má správně stavět, rozpis použitých barev a přípravků. Návod uvádí náročnost na úrovni Level 3, což by měl zvládnout i lehce pokročilý modelář.

Samotný návod pak zřetelně v jednotlivých krocích popisuje stavbu.

Zbarvení a obtisky

Zbarvení nabízí jen jednu kamufláž v základní šedo-zelené kombinaci. Zajímavosti je, že tento kus má nepředpisové kódové označení, písmena neodpovídají standardu RAF.

Obtisky obsahují skutečně jen to nejnutnější - "paví oka" s rozděleným středem, označení, základní popisky plus přístrojovou desku a upínací pásy. Tisk je ostrý a italský, na první pohled však vycházejí obtisky poněkud silnější. Uvidíme při stavbě... Soutisk místy pokulhává. Posunutý tisk je vidno u žluté barvy na trupové kokardě a kodových písmenech, kde místy vylézá zpod svrchní barvy tmavší okraj. Bílé kontury přístrojů na obtisku palubní desce jsou nevýrazné. Naopak provozní popisky jsou vytištěny ostře a čitelně.

Hodnocení

Model vypadá jednoduše, stavba by neměla být náročná, což bude ověřeno následně (společně s připravovanými lepty). Jako soutěžní model bych si tuto stavebnici asi nevybral, ale na stavbu pro radost a rozšíření obsahu vitríny zcela bez problémů. Ve spojení s atypickou imatrikulací může oživit i vaši sbírku.

Roman "Randalf" Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě Corfix za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Corfix, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Revell | 3 komentářů

Komentáře

3 odpovědí k článku “1/72 Supermarine Spitfire Mk.IIa – Revell”

  1. Tom napsal:

    Ahoj, zkusil jsem k tomuto Spitu něco napsat zde http://forum.modelarovo.cz/viewtopic.php?f=21&t=1368&sid=c26dd9d960daece904e578b1d39d1ec4 a myslím, že se moc v hodnocení stavebnice nelišíme. :)

  2. Olda Homola napsal:

    Jak se tedy Revellu povedl nový malý Spitfire...?

  3. Roman "Randalf" Kresta napsal:

    Tak bývá zvykem, že na akademickou otázku se neodpovídá, natož na ironickou.
    A i méně zkušený modelář jasně to vidí na fotkách...

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.