1/72 – Harrier T.10/T.12, TAV-8B Harrier II – SWORD

9.1.2017 - 4 287 přečtení

Harriers

Firma Sword v roce 2016 opět přispívá k tématu Harrier. Na jejich dvojici kitů dvojmístných Harrier II se nyní podíváme.

Enyky, benyky, Harriky

Roman "Travis" Henych, Tomáš Macourek

Název: Harrier T.10/12
Výrobce: VISION SWORD s.r.o.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: SW72099

Název: TAV-8B Harrier II
Výrobce: VISION SWORD s.r.o.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: SW72100

Předloha

British Aerospace Harrier II je druhou generací V/STOL (vertikální nebo krátký start a přistání) proudových letounů používaných hlavně britským královským letectvem (RAF) a mezi lety 2006 a 2010 i britským královským námořnictvem (Royal Navy). Letoun byl odvozen od letounu McDonnell Douglas AV-8B Harrier II, který byl sám pokračováním vývoje letounu Hawker Siddeley Harrier. První varianta tohoto letounu byla ve službě označována jako Harrier GR5. Letouny byly posléze vylepšovány a dostaly označení GR7 a GR9.
V rámci tzv. „Joint Force Harrier“ (Společných sil Harrierů) používaly Harriery II jak RAF tak i námořnictvo, včetně služby na letadlových lodích třídy Invincible. Harriery II se podílely na několika konfliktech. Důležitou roli hráli na bojištích v Kosovu, Iráku a Afghánistánu. Jeho hlavním úkolem bylo útočit na pozemní cíle a poskytovat blízkou leteckou podporu. Letouny byly také využívány k průzkumu.
V prosinci 2010 rozpočtové tlaky vedly k předčasnému vyřazení letounů Harrier II ze služby, což byly poslední Harriery, které ještě působily v britských službách. Rozhodnutí o jejich vyřazení bylo sporné, protože za letouny nebyla okamžitá náhrada a navíc královské námořnictvo nemělo jiný letoun s pevnými křídly, který by působil v jejich roli z paluby letadlových lodí. V dlouhodobém horizontu mají být nahrazeny letouny Lockheed Martin F-35 Lightning II.
Poslední vyráběnou verzí byla cvičná dvojmístná verze T.10. RAF původně uvažovalo o přestavbě cvičných letounů Harrier T4, ale nakonec 28. února 1990 objednalo 14 nových letounů Harrier T.10 za 200 miliónu liber. Objednávka byla později snížena o jeden letoun v důsledku změny ceny letounů. Letoun T.10 používal stejný drak jako americký letoun TAV-8B se zástavbou systémů letounu GR7. Letoun (ZH653) poprvé vzlétnul 7. dubna 1994 a do služby byl první letoun přijat 30. ledna 1995. Letouny T.10 byly plně bojeschopné, ale měly větší hmotnost než jednomístné GR7, což se projevilo na jejich výkonech a to hlavně v horkých klimatických podmínkách. Většina letounů T.10 byla později vylepšena spolu s letouny GR9 na verzi T.12 a několik jich dostalo i silnější motor a byly přeznačeny na T.12A
Zdroj: Wikipedia
McDonnell Douglas (nyní Boeing) AV-8B Harrier II je jednomotorový bitevní letoun, který představuje druhou generaci letounů Harrier. Je schopen svislého vzletu a přistání nebo vzletu na krátké dráze (V/STOL). Byl navržen koncem 70. let 20. století jako výsledek anglo-amerického vývoje britského letounu Hawker Siddeley Harrier, což byl první operačně způsobilý V/STOL letoun. Byl pojmenován podle dravce s názvem moták pochop (anglicky: Marsh Harrier)[9] a je v prvé řadě určen k provádění lehkých útoků nebo k víceúčelovým misím, které zahrnovaly blízkou leteckou podporu pozemních jednotek i ozbrojený průzkum. Letouny AV-8B jsou používány námořní pěchotou Spojených států amerických (dále jen USMC), španělským námořnictvem a italským námořnictvem. Byla vyvinuta i verze British Aerospace Harrier II pro britské královské letectvo, o které pojednává samostatný článek, a verze TAV-8B, což je dvojmístná cvičná verze.
Zdroj: Wikipedia

Stavebnice

Pokud si chtěl modelář stavící měřítko 1/72 postavit dvoumístnou verzi Harriera II, neměl příliš na růžích ustláno. V podstatě nejjednodušším způsobem bylo použití stařičkého kitu firmy Airfix, který je poplatný době svého vzniku – pozitivně rytý, s nic-moc detaily. Další alternativou byla stavba kitu Italeri (pravděpodobně ex Esci), ale model po kvalitativní stránce příliš neznám. Já osobně jsem minulý rok šel cestou konverze ze zmíněného starého kitu Airfix naroubováním na nový, excelentní GR 7A/9A téže firmy (podobnou cestou konverze nové GR.7/9 jde i resinová konverze f. Heritage Aviation Models Ltd). A jak již to tak bývá, v okamžiku, kdy jsem model dodělal, se objevilo info, že český SWORD chystá právě tento letoun do svého výrobního portfolia. A dnes je zmíněná stavebnice hned ve dvou variantách na trhu. Obě stavebnice se liší pouze obtiskovými variantami, takže se na ně pojďme podívat.

Krabička

Každý model je balen v nepraktické, do boku otevíravé krabici o rozměrech 4 x 20 x 30 cm ze silnějšího kartonu. Na vrchní straně je vždy velmi pěkná kresba letícího stroje s popisem, na spodní straně pak barevné bokorysy verzí, které nabízí ten který přebal, tj. SW 72099 stroje britského královského letectva T.10 a T12, stavebnice SW72100 pak TAV-8B americké USMC, a stejný letoun italského a španělského námořnictva. V každé krabičce nalezneme dva rámečky s díly v šedém plastu, jeden z čirého plastu, acetátový překryt, dvě resinové sedačky, obtiskový aršík a návod. Žádný z modelů NEOBSAHUJE leptané díly.


Díly

Díly jsou na pomezí short runu a standardní stříkané stavebnice. Plast je tvrdší, rytí na modelu je negativní, je jemné a bohužel trochu nerovnoměrné, takže bude chtít místy „polechtat“ rydlem či žiletkovou pilkou. Na okrajích křídel jsou mírné otřepy a výhřezy plastu, které budeme muset sbrousit. Není to ale nic tragického. Drobné detaily jsou přiměřeně ostré a detailní. Stopy po vyhazovačích z formy nalezneme pouze na místech, která později nebudou viditelná.


Naopak mne moc neuchvacuje provedení konců křídel, konkrétně stabilizační trysky. Na první pohled je velmi špatné provedení 65% LERXu. Jeho napojení na trup má být takřka rovnoběžné, kit jej ale znázorňuje jako hodně kónické směrem ke kabině. Také oblouček Lerxu je na každé straně jiný. Lerx také bude potřeba trochu přiostřit. Skoro to na mne působí tak, že toto se výrobce inspiroval starým kitem Airfixu, nebo je přesně toto místo na modelu, kde to konstruktérovi prostě nevyšlo. Možná oprava? Modelářsky problematická… Pro zajímavost jsem nafotil stejné místo u starého Airfixu, nového Airfixu, čtvrtkové Hasegawy a této stavebnice.

Příliš se mi také nelíbí tzv. Frog eyes (někde také Bull eyes) u anglických Harrierů – díly č. 48. Jejich tvar je oproti originálu špatný – jejich vstup je kruhový, nikoliv půlkruh, jako na modelu. Neimponují mi ani přisávací klapky u vstupu vzduchu k motoru. Jejich vrchní polovina (na zemi obvykle otevřená) je v jakémsi podivném polostavu otevřeno – zavřeno. Evidentně je třeba je sbrousit do správné polohy, na což však návod neupozorňuje. Kit nenabízí podtrupová kanonová pouzdra, pouze pomocné stabilizační plochy. Součástí modelu jsou pouze dva baky (podkřídelní nádrže), ale žádná vyzbroj. U americké verze to nevadí, nicméně britská je plně bojeschopná a možná by se u modelu nějaká výzbroj snesla. Absenci výzbroje však nevidím jako chybu. Díly kabiny jsou dělené, takže pokud chcete, můžete si model udělat s otevřenými překryty. Na to by to ale chtělo ještě lépe vybavit kokpity, alespoň nějakými lepšími palubkami v podobě leptů. Pokud chcete zanechat čistou linii letounu, můžete překryty poskládat do zavřených poloh, nebo použít přiložený acetátový. Jako skvělý počin vnímám sedačky z resinu, které jsou ve stavebnici obsažené.

Návod

Návod přibližuje historii letounu (pouze v angličtině) a následně nás provede stavebním postupem. Na posledních stranách jsou rozkresleny pozice provozních popisek a dále jsou barevně rozkreslené jednotlivé kamufláže, každá vždy ze všech 4 stran, případně naznačené barevné odlišnosti v rámci jiných období. Barevný klíč je v syntetických barvách Humbrol + v anglickém standardu barev + Federal Standardu u SW 72099 a ve Federal Standardu u SW 72100.


Obtisky

Obtisky jsou tisknuty u polského Techmodu. S těmito obtisky se mi v minulosti vždy pracovalo dobře a u těchto není důvod myslet si opak.


Kamufláže

Výběr kamufláží je velmi dobrý. Stavebnice britských Harrierů nabízí šedo-šedou verzi T.10 a jednolitě šedou T.12. Druhá mutace znázorňuje též variace na šedou barvu - americký TAV-8B USMC, dále pak stroj italského a španělského námořnictva.


Suma sumárum

Oba přebaly jsou lepší než vše, co na trhu do této doby bylo. Zbytečné chyby, zvláště problémový LERX, však kvalitu modelu zbytečně sráží dolů.

Roman „Travis“ Henych & Tomáš Macourek



Oba modely jsou zakoupeny autory článku

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Sword | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.