1/48 Seatbelts French WWI STEEL – Eduard

6.1.2017 - 1 331 přečtení

eduard_logo

Steel pásy pro francouzské hadraplány.

Bande d'acier
neboli
ocelové pásy po francouzsku

Ondřej 'Ondrouš' Mokrý

Název: Seatbelts French WWI STEEL
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 49108

Úvod

49108

Vydáním leptaných pásů pro francouzské letouny z období Velké války firma Eduard přidala poslední kousek do mozaiky leteckých sil zápolících nad západní frontou, britské a německé pásy se v nabídce objevily už dříve.

Sebekriticky přiznávám, že co do objemu podkladů pro francouzské letouny je moje databáze podstatně slabší ve srovnání s německými a britskými stroji. Stejně jako u předchozích náhledů jsem se pokusil najít systém v typech pásů používaných různými výrobci v jednotlivých typech a ne překvapivě jsem neuspěl. Pokud tedy někdo ze čtenářů disponuje lepšími podklady a znalostmi, budu vděčný za případné komentáře pod článkem.

V každém případě jsem pečlivě hledal a googlil s poněkud rozpačitým výsledkem. V sadě leptů totiž najdeme celkem 15 sad pásů, přičemž všechny z nich jsou pouze bederní. I pro francouzské stroje platí, že vnitřek kokpitu se na dobových fotografiích vyskytuje pouze sporadicky, přesto jsem dospěl k názoru, že minimálně některé francouzské letouny byly vybaveny i pásy čtyřbodovými, tzn. včetně ramenních popruhů (u Spadu XIII je to přesvědčení hraničící s jistotou, mimo jiné podpořené i skutečností, že sami Eduardi ve stavebnici Spadu uvádějí použití čtyřbodových pásů). Jednoznačnou průkaznou dobovou fotografii se mi ale dohledat nepodařilo, takže pokud někdo máte podklady, které moji domněnku potvrdí nebo vyvrátí, díky předem.

Náhled do krabice

Planžeta s barvenými lepty je balena v obvyklém znovuzavíratelném sáčku vyztuženém kartonem, který obsah dobře chrání.
Proti kvalitě vyleptání nemohu říct ani to nejmenší, tohle Eduardi prostě umí. Barevné provedení je také povedené, rastr tentokrát není úplně na škodu, protože na plátěných pásech vypadá poměrně přirozeně a imituje strukturu plátna. Stejně jako na ostatních sadách je i zde u spon naznačeno stínování (zde už rastr trochu vadí). Každopádně doporučuji přelakování matným lakem, které bude mít za výsledek 2 efekty: zmizí rastr a pásy budou vypadat lépe (přímo od výrobce mají mírný pololesk, což u plátna žádoucí opravdu není).
K dispozici máme celkem 15 sad pásů pěti různých typů - 3 typy používané pouze v letech 1914 - 1916 a 2 typy, které vydržely v užívání po celou dobu války. Jak už jsem zmínil v úvodu, přesný recept na přiřazení daného typu pásu k výrobci nebo konkrétnímu letounu bohužel nemám, takže jen pokrytecky použiji klasické doporučení - řiďte se fotografiemi předlohy.
Návod je samozřejmě nutně generický, protože ukotvení pásů se lišilo typ od typu, ale složení pásů popisuje dostatečně přehledně.

Závěr

Tentokrát se mi závěr píše těžko, protože je těžké udělat závěr k něčemu, v čem sám nemám jasno. Mluvim teď o dvoubodových vs. čtyřbodobých pásech. Budu rád, pokud někdo ze čtenářů s lepšími znalostmi a bohatšími podklady moje předpoklady buď potvrdí, nebo vyvrátí. V tuto chvíli si prostě myslím, že ramenní pásy v sadě chybí.
V každém případě jsou ale STEEL pásy doplňkem, který výrazně pomůže vzhledu modelu a rozhodně stojí za zvážení.

Ondřej 'Ondrouš' Mokrý

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.