1/24 Mitsubishi Lancer Evo X – Aoshima

28.12.2016 - 8 473 přečtení

001

Poslední evoluce tohoto japonského kultovního auta

Japonský žralok na kolech

Vladimír "Sumak" Šuma

Stavebnice

001

Název: Lancer Evolution X
Měřítko: 1/24
Výrobce: Aoshima
Série: The Best Car GT, No.9
Kat. číslo: 044902

Úvodem

Mitsubishi Lancer je automobil firmy Mitsubishi Motors vyráběný již od roku 1973. Model, který se mi dostal do rukou, je osmou generací tohoto typu vozu. První prototypy tohoto vozu se objevily již v roce 2005. Sériové provedení se začalo prodávat až v roce 2008. Tento model Lanceru se prodává do současnosti. Je velice oblíben tuningáři, driftery, při závodech do vrchu, v Anglii dokonce i policií. Bohužel v rallye nebyl tak úspěšný, jako jeho předchozí evoluce.

Tato stavebnice, je jednou z mnoha verzí tohoto modelu, vydaných firmou Aoshima. Její modely jsou velice dobré kvality, nedosahují sice úrovně firmy Tamiya, či Hasegawa, přesto se řadí mezi to kvalitnější na trhu. V současné době spolupracují s několika externími firmami a díky tomu vydávají zdaleka nejvíce novinek, než věhlasnější firmy.

Obsah krabice

V krabici nalezneme samostatnou karoserii, tři rámečky z bílého plastu, pět rámečků černého plastu, tři pokovené, po jednom čirém, oranžově a červeně zabarveném. Všechny výlisky jsou zabaleny v celofánu a tím chráněny před poškozením. Dále je tady návod, obtisky a síťovina.

Výlisky

Stavební díly jsou tvořené samostatnou karoserií, třemi rámečky z bílého plastu, pěti rámečky černého plastu, tři pokovené, po jednom čirém, oranžově a červeně zabarveném. Všechny výlisky jsou zabaleny v celofánu a tím chráněny před poškozením.

Karoserie je na první pohled čistě vylisovaná, nenalezl jsem žádné propadliny, jen drobné dělící roviny. Přední kapota, přední a zadní nárazník, dokonce i prahy, jsou vylisovány zvlášť, z důvodů možnosti náhrady rámečků pro různé verze vozu. Lehké propadliny jsem nalezl jen na horní straně zadního spoileru, na spodní bohužel i tři stopy po vyhazovačích. Ale toto nelze jinak z technologických důvodů.

Díly podvozku a interiéru jsou z černého plastu. Výlisky jsou kvalitní, je zde jen palubní deska pro pravostranné řízení. Velice zajímavě jsou řešeny přední sportovní sedačky, které jsou dvoudílné. Mají samostatnou zadní část, tím se zabrání výskytu stop po vyhazovačích na zadní straně sedáku. Jsou zde i alternativní díly pro snížený podvozek, nebo pedály pro automat, nebo klasiku.

Pokovené rámečky jsou jeden v chromu (světla), jeden stříbrný (ráfky kol) a jeden v hliníku (výfuk).

Čirý rámeček se skly je křišťálově čirý, bez škrábanců. Zabarvené díly pro brzdová světla, či blinkry také.

Gumové pneumatiky jsou velice pěkně znázorněny, jen mají velice výraznou dělicí roviny v běhounu, která snad půjde broušením odstranit.

Doplňky

Stavebnice obsahuje síťovinu, která má znázorňovat mřížky do předního nárazníku. Ještě jsou zde 4 špalíčky, pro upevnění ráfků kol k modelu. Bohužel tato stavebnice neobsahuje masky na čiré díly.

Obtisky

Obtisky jsou minimalistické, ale je v nich vše, co tam má být.

Návod

Návod je typický pro stavebnice Aoshima, je přehledný a obsahuje vše co je potřeba pro stavbu.

Závěr

Kdo má rád Mitsubishi, neměl by vynechat ani tento typ Lanceru. Z této stavebnice se jen s trohou pečlivosti dá jistě postavit nádherná zmenšenina opravdové předlohy. Stačí si jen vybrat barvu karoserie :-D

Vladimír "Sumak" Šuma
KPM Kaznějov

Redakce Model Webu děkuje firmě Prospektor Shop za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Aoshima, Auto-Moto, Prospektor Shop | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.