1/72 Handley Page HP.52 Hampden Mk.I – AZ model

18.11.2016 - 5 281 přečtení

AZ model

AZ model přináší model dvoumotorového britského bombardéru s malůvkami na čumáku...

Hampden

Petr "DeSnek" Pastera

Model: Handley Page HP.52 Hampden Mk.I
Výrobce: AZ model
Měřítko: 1/72
Kat.č.: AZ7548

Hampden

První prototyp, označený Handley Page 52 (K4240), poprvé vzlétl v Radlettu 21. června 1936, pohon zajišťovala dvojice hvězdicových devítiválců Bristol PE 5. Po zalétání byl letoun přelétnut do A&AEE v Martlesham Heath, kde byl podroben dalším testům. Na konci roku 1936 stroj obdržel jméno Hampden.
První sériové letouny Handley Page HP.52 Hampden Mk.I, určené ke zkouškám, začaly opouštět mateřskou továrnu v Cricklewoodu v polovině roku 1938. Za pohon byly vybrány hvězdicové devítiválcové motory chlazené vzduchem Bristol Pegasus XVIII o výkonu 721 kW. Výrobu Hampdenů následně zahájila také společnost English Electric v Prestonu a Canadian Associated Aircraft Limited v Kanadě (vyrobeno 160 kusů).
V letech 1942-1943 bylo upraveno 144 Hampdenů Mk.I na torpédové bombardéry Hampden TB Mk.I vnějším i vnitřním přebudováním pumovnice. Sloužily v rámci útvarů podřízených Coastal Command.

Stavebnice

AZ7548_box

Tradiční červená AZ-etí krabička většího formátu skrývá dva rámečky výlisků z šedivého plastu, jeden průhledný s překryty kabiny, malý lept a návod s obtisky.
Stavebnice vychází z modelu od firmy Valom, kde základní formy byly přeleštěny (a snad ji lehce upraveny?) a zcela nově byl vyroben rámeček s čirými díly, které se v původním znění poněkud nepovedly a neseděly na zbytek modelu.

Rytí a detaily na povrchu modelu jsou jemné, je naznačeno i nýtování.

Pěkně jsou propracovány hvězdicové motory, jen natáhnout táhla. Drobné díly rovněž vykazují dobrou přesnost a není potřeba většího broušení a čistění.

Průhledné díly, jak již bylo uvedeno výše, jsou vyrobeny nově a na první pohled působí příjemným dojmem, jen síla stěny je větší.

Součástí stavebnice je i malý leptík s filmem pro prístrojovou desku.


Návod, kamufláže a obtisky

Návod odpovídá zavedenému standardu AZ, tedy křída a barvy a odvolávky na zvolené provedení. Srozumitelnost je dostačující, stavba nemá žádné záludnosti.

Výrobce nám nabízí tři kamufláže ze služby tohoto typu u RAF. Každé z nabízených má vlastní nose-art.

Obtisky mají dobrý soutisk bez kazů, výrobce neuveden.

Závěr

AZ předkládá model zajímavého a méně známého stroje. Provedení kamufláží s nosearty na zajímavosti ještě přidá.
Model bych nedoporučil začátečníkům, menší dávka modelářské zručnosti bude potřeba.

Petr "DeSnek" Pastera

Redakce ModelWebu děkuje firmě AZ model za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika AZ model, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.