1/35 AMX-13 – Tamiya

2.11.2016 - 3 432 přečtení

Tamiya-logo

Japonské prevedenia Francúskeho ľahkého tanku - nezvyklá a nečakaná kombinácia z plastu.

Weekendové lepenie v štýle Tamiya - AMX-13

Ľubomír Kerék

972072-10244-53-pristine

Model: AMX-13
Výrobca: Tamiya
Mierka: 1/35
Material: plast, plech
Katalógové číslo: 35349
Predajca: MPM

Úvodom z histórie

AMX-13 je francouzský lehký tank užívaný zejména k průzkumu. Byl vyvinut ve francouzském Atelier de Construction d’Issy-les-Moulineaux.
Kanón je pevně uložen ve výkyvné věži. První kusy byly vyzbrojeny kanónem ráže 75 mm, pozdější verze obdržely kanóny ráže 90 mm a 105 mm. Izraelské obranné síly toto vozidlo použily v šestidenní válce, kde sovětské T-55 vysoce překonaly AMX-13.
Tvrzení o převaze T-55 není nijak doloženo. Navíc je irelevantní srovnávat lehký průzkumný tank s hlavním bojovým tankem o více jak dvojnásobné váze a s až trojnásobně silným pancéřováním.
V šestidenní válce byl již navíc AMX-13 použit pouze u 138. záložní divize pod velením Ariela Šarona a ta úspěšně pronikla egyptskými postaveními až k Suezskému průplavu.


Stavebnica

Po otvorení nastalo malé zdesenie, z tejto farby plastu mám totižto doteraz traumu a má to na svedomí R-35 od Helleru. No ale história sa našťastie neopakuje... Takže čo nás čaká? 
Ako prvé by som spomenul klasický Tamiya-cky 12stranový návod + dvoj list s technickými údajmi.

V stavebnici máme 4 rámiky + spodnú vaňu + korpus veže. K tomu gumenné pásy + čapy, jeden malý leptík a obtisky. Neviem čo to je za móda ale v poslednej dobe som sa stretol už druhý krát že v stavebnici chýba rámik s čírimi dielami. Napr. pri periskopoch na veži ostávajú po ních diery, ktorými vidno dovnútra, ja som ich zaslepil (viď foto). Hlavne je ale problém pri celkom veľkých 4 predných svetlometoch, kde sklo predstavuje okrový plast, ktorý máme natrieť... nechápem toto riešenie... Ale to je tak z negatív asi všetko a už následujú len pozitíva "a socialne istoty"... Všetky diely su odstreknuté v top kvalite a delené veĺmi premyslene.

Odlievané časti veže májú výborne znázornený povrch a všetky celky do seba zapadajú klik klak. Gumenné pásy moc nemusím, ale tieto vyzerajú celkom k svetu a kedže su dosť napnuté tak by sa mali dať použiť. Gumenné čapy idú hlavne na kolesá, kde nám v kombinácii s plastovými dielmi zaručujú 100% geometriu podvozku. Jeden malý leptík s jedným dielom ide na korbu zhora. No a na záver je to ešte malý aršík s pár obtiskami na dve kamufláže.

Stavba

Keďže stavebnica nemá veľa dielov tak je toto idealny projekt na weekendové lepenie. Ťažko je mi k stavbe čo povedať, všetko do seba krásne zapadá a sedí. Pár spojov som pre istou prebehol surfom a začistil ale v podstate zbytočne. Keď sa pozorne začistia vtoky tak tmeliť nič netreba. Súčasny stav na fotkách je práca za dva večery, ešte tam pár dielov chýba ale keďže idem použiť lepty od Eduard-u tak ich budem kombinovať s leptami.

Záver

Kto si chce pri stavbe zrelaxovať a doplniť zbierku o trochu netradičný typ ten by mal po stavebnici určite šiahnuť, a vychutnať si lepenie v štýle Tamiya.
Krátka história je použitá z Wikipédie

Ľubomír Kerék
KPM Albatros Martin

Redakce ModelWebu děkuje firmě MPM s.r.o. za vzorek k recenzi.

Rubrika MPM s.r.o., Tamiya, Technika - 1:35, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.