1/100 Mil Mi-24D Hind – Revell

21.10.2016 - 2 989 přečtení

Box1

Mám tady jednu "Hrbatou" v setince, můžu to tak nechat?

Sekáč afgánský

Roman "Randalf" Kresta

Název: Mil Mi-24D Hind
Výrobce: Revell
Měřítko: 1/100
Kat.č.: 04951
materiál: plast

1/100?

Budu se opakovat, když napíšu, že měřítko 1/100 dnes nepatří mezi nejobvyklejší, ale byly však doby, kdy setinky byly hodně v kurzu a to hlavně díky někdejší východoněmecké firmě VEB Plasticart. Revell se k tomuto měřítku vrací, či jen zkouší, zda se to ujme?

Historie typu

V průběhu 60. let sovětská konstrukční kancelář Mil rozpracovala plány několika vrtulníků pro přímou podporu pozemních vojsk. Velení sovětské armády však nemělo jednotný názor na to, zda rozvíjet stejným tempem strategické i konvenční zbraně. Milovi se podařilo přesvědčit tehdejšího náměstka ministra obrany SSSR Andreje Grečka, aby vytvořil komisi, která by přezkoumala potřebu nových bojových vrtulníků. Navzdory rozdílným názorům nakonec komise 6. květena 1968 vyhlásila soutěž na výrobu nového dvoumotorového vrtulníku k přímé podpoře pozemních vojsk.

Prototyp V-24 uskutečnil první let 19. září 1969 a po dvou prototypech přišla 10 kusová předsérie označovaná také jako Hind-B. Konstrukce Mi-24 používala zkušeností stávajících Mi-8 a Mi-14, kde v sobě sloučila robustnost, nosnost i vysokou rychlost. V červnu 1970 začaly armádní zkoušky těchto strojů. První výrobní sérií, která prodělala řadu úprav, se stala verze Mi-24A (Hind-A). Tato verze ještě měla velkou prosklenou kabinu, v níž byli soustředěni všichni členové posádky.

Další série zaznamenala první výraznou změnu od původní konstrukce a to přesunutí ocasního rotoru z pravé na levou stranu a také cvičná verze označená (Hind-C) se zdvojeným řízením. Celkově bylo vyrobeno kolem 240 kusů prvních.

Na základě zkušeností z provozu se začala vyrábět významná, i když pouze přechodná verze Mi-24D (Hind-D), která zaznamenala další vylepšení konstrukce. Byla přepracována přední část trupu, prostory pilota a operátora zbraňových systémů byly odděleny a měly tandemové uspořádání, přičemž pilot sedí v zadním a operátor v předním sedadle. Třetí člen osádky, palubní technik měl své místo u spojovacího tunelu mezi kabinou pilota a nákladovým prostorem. Mi-24D se vyrábět v roce 1973, pro export byly označovány jako Mi-25. Celkově bylo vyrobeno kolem 350 kusů.

Stále se zlepšující konstrukce Mi-24 přinesla další verzi označenou jako Mi-24V (Hind-E). Tato verze vyráběná od března 1976 až do roku 1986 byla výkonnější, disponovala vylepšenými zbraňovými systémy. Celkem bylo vyrobeno asi 1000 kusů této verze. Stroje verze V pro export byly označovány jako Mi-35.

Koncem osmdesátých let bylo vyrobeno ještě okolo 620 mírně odlišných strojů označených Mi-24P (Hind-F) a Mi-24G. Tyto verze nepoužívaly běžné otočné střelecké věže, ale dva pevné dopředu střílející 30 mm kanóny. Jako další varianty byly průzkumné a zaměřovací modely Mi-24R (Hind-G1) a Mi-24K (Hind-G2) a mnoho dalších modernizovaných verzí a příbuzných variant. Objem výroby dosáhl cca 2 000 kusů a Mi-24 slouží nebo sloužily ve 45 státech. Stroje Mi-24 mají ve výzbroji i vojenské letectvo České republiky. (dle Wiki)

Stavebnice

Stavebnice je balena v nové elegantní černé krabici, která už na první pohled zaujme.
Box1

Box2

Na zadní straně pak přebalu nalezneme pár fotek modelu a hlavně seznam barev, potřebných ke stavbě.
A také (pro nás zcela zbytečný) dvoujazyčný štítek s eurodřisty...

Krabice s bočním otvíráním obsahuje sáček s výlisky, obtisky a návod. Dva (a půl) rámečků ze světle hnědého plastu a jeden průhledný vypadají čistě a na menší měřítko i dostatečně detailně.

Menší měřítko většinou nabízí méně dílů a s detaily to taky nebývá vždy optimální. Zde jsou však detaily propracovány velice slušně a rovněž potěší i interiér.
Trup je čistý a bez vad, jen to nevypadá, že by byl charakteristicky pokřivený. Listy rotoru jsou hladké, bez jakéhokoliv náznaku detailů.

Drobné díly svým zpracováním odpovídají měřítku, na výstavu OK, ale na bodovačku by chtěly trochu poladit.


Zbraně jsou sice poněkud schématické, ale dostačující.

Stejně tak čiré díly jsou na dostatečně slušné úrovni, jen pochopitelně poněkud silnější...

Návod

Změna designu nepostihla jen obal stavebnice, ale i stavební návod. Ten je nově barevný a přehledný, včetně barevného rozlišení použitých barev, takže sbohem černobílé perovky, ve kterých jsme se občas ztráceli. Dokonce máme instruktážní komiks...

Samotný návod jednoduše navádí co jak lepit a barvit, s tím by fakt neměly být problémy.

Zbarvení a obtisky

Stavebnice nabízí jen dvě kamufláže jednu kamufláž v barvách SSSR.

Obtisky jsou na malé měřítko relativně rozsáhle, vypadají ostře a obsahují i palubní desky a popisky.

Součástí obtisků jsou i náběžné hrany rotorových listů.

Hodnocení

Měřítko je dnes sice méně obvyklé, ale to vůbec není na škodu. Pěkně zpracované detaily a nenáročná stavba nabízejí i méně zkušeným modelářům jistý a rychlý výsledek, který obohatí každou vitrínu, ve které by tento typ prostě nesmí chybět.

Roman "Randalf" Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě Corfix za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Corfix, Letadla - 1:144, Letadla - Náhledy do krabiček, Revell | 3 komentářů

Komentáře

3 odpovědí k článku “1/100 Mil Mi-24D Hind – Revell”

  1. sedlm napsal:

    Obávám se, že kamufláž je jen jedna, jak se stává v poslední době u Revellu pochybným standardem, stejně jako (aspoň pro mě) hnusná krabice.

  2. Houmr_9 napsal:

    Také vidím jen jednu kamo a nové krabice se mi rovněž nelíbí.

  3. Roman "Randalf" Kresta napsal:

    Já taky, tak proč píšu dvě...?
    Opraveno.

    Krabice je otázka vkusu, osobně mi nový černý layout přijde zajímavější, a nemá smysl to nějak speciálně řešit, to nechám expertům, co zdrbou i Koikeho :-D

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.