1/72 – MiG-29A Fulcrum (Izdeliye 9.12) – Trumpeter, Eduard, Bílek

6.5.2016 - 4 981 přečtení

MiG_29

Psát o stavebnici MiG-29 Fulcrum je pěkně nevděčná práce. Ať napíšete, co chcete, dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, najde se v naší malé zemi spousta lidí, kteří o něm vědí víc, mají ho víc nakoukaný a, jak se říká, víc zmáknutý. Tuto větu lze interpretovat jak ironicky, tak zcela seriózně. A o to je to vše těžší, protože remcalům se nezavděčím a odborníkům mohu být k smíchu. Ale dost už sebemrskačství. Když do pekla, tak s kytarou na krku, aneb to bude, pánové, jízda! A se vším všudy.

Devětadvacka All Inclusive

Roman "Travis" Henych

Název: MiG-29A Fulcrum (Izdeliye 9.12)
Výrobce: Trumpeter
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 01674

Předloha

Dlouho, předlouho jsme všichni čekali na kvalitní a tvarově dobrý model MIG-29 Fulcrum. Nádherné letadlo, které si odsloužilo svoji službu i v našem letectvu. Modelářská tužba je vyslyšena, na trh se dostala stavebnice čínského Trumpeteru.

Pojďme se na ni podívat.

S čím porovnat?

Ještě před tím, než se pustím do modelu, vyvstává otázka, s čím ho porovnat. Na Fulcrum existuje poměrně velká zásoba literatury a tak jsem hned na začátku řešil dilema, které podklady použít.

Nakonec jsem, jako správný patriot, zvolil trojici publikací, které mají i mezi ostatními modeláři dobrý zvuk: 4+ MiG-29 – všechny verze, Modelář EXTRA – sešit č. 10 a Zlínek – MiG-29 Fulcrum A, C. Publikaci 4+ jsem využíval jako zdroj kvalitních fotografií detailů, Zlínek pak pro porovnání s výkresem a Modelář Extra pro kontrolní výkres, odlišnosti verzí a všeobecné informace. Publikace Zlínek a Modelář EXTRA se pak také věnuje porovnávání modelů MiGů od různých firem.

Doplňky All inclusive

Souběžně s koupí modelu se mi dostalo možnosti důkladně se podívat i na doplňky od Eduardu, konkrétně pak na plechy SS 541 – MiG-29A Izdelie 9-12 Interior (neboli ZOOM), 73541 – MiG-29A Izdelie 9-12 (plná sada), dále pak Eduard Express Mask CX 433 a čtyři brassinové sady: 672 090 MiG-29 wheels (kolečka), 672091 MiG-29A exhaust nozzles (motory), 672 093 MiG-29A ejection seat (vystřelovací sedačka) a 672 094 – MiG-29A Izdelye 9-12 cockpit, čehož jsem samozřejmě velmi rád využil. K mé nezměrné lítosti  stavebnice neobsahuje kamufláž pro  československou/českou kamufláž, a proto jsem ještě zakoupil obtiskový arch firmy Bílek, protože dělat jinou, než československou/českou mašinu jsem opravdu nechtěl (kecám, psychicky bych ještě zvládnul slovenský stroj, ale asi i rusa).

Doplňky jsou zabalené v klasickém eduardím stylu: masky a plechy v sáčku s tvrdým kartonem, návodem a obsahem, brassiny jsou v blistru s vloženým návodem, plechy a popř. maskami (u koleček), díly jsou pak vycpané a chráněné molitanem. Obtisky od Bílka jsou v sáčku s návodem.

Model

MiG-29 je nejnovějším počinem čínského Trumpeteru. V krabičce o rozměrech 30 x 20 x 4,5 cm nalezneme vrchní a spodní díl trupu, 11 rámečků (z toho 3 s čirými díly), 2 aršíky obtisků, návod, dva listy s barevným schématem letadla a zbraní a několik listů s reklamami. Rámečky jsou v krabici napěchovány způsobem, pro který je typický popis: "Vyskládáte-li vše z krabičky, už to tam nenaskládáte". Ono jaksi celá krabička je tak nějak tak asi o číslo menší. I návod je vložen tak, že je z 2 stran je trochu "přiohnutý", aby se do krabičky vešel.

Stavbou nás provede 8 stránkový černobílý návod, který jasně a přehledně zobrazuje celý postup, kamufláže a zbraňové schéma. Obtisky obsahují jak provozní popisky na povrchu stroje a zbraní, tak vše potřebné pro obě nabízené kamufláže, jenž je maďarský a ruský stroj.

Model je stříknutý v světle šedém plastu střední tvrdosti. Čiré díly jsou křišťálově čisté a není na nich vidět stopa po rozdělení formy, a to ani u čelního štítku. Rytí modelu je velmi pěkné a přiměřené. Na modelu jsem nenalezl otřepy, stopy po vyhazovačích z formy jsou až na výjimky umístěné rozumně mimo pohledové plochy. Až na dvě místa na modelu se rytí neztrácí. Jedno místo se nachází v místě spojení vrchní a spodní části trupu před radomem a jeho blízkého přechodu směrem k "náplyvu". V tomtéž místě jsou vidět i stopy po dělení forem, která je skládaná z více dílů. Bohužel se jedná o pohledově velmi významnou část modelu, a proto při stavbě apeluji na to, aby každý modelář této části modelu věnoval extrémní péči.

Druhým místem, kde se rytí ztrácí jsou nasáváky. Tam jej ale stačí opatrně protáhnout rydlem.

Model na jednu stranu pojímá i specialitky Fulcrumu v podobě vychýlení klapek o 3-5°nahoru v klidovém stavu stroje, na druhou stranu úspěšně pomíjí logiku otevření a zavření otvorů sacích kanálů a žaluzií na vršku trupu a speciálně žaluzie nabízí v marketingově sexy pozici – otevřené. Vzhledem k tomu, že asi minimum modelářů bude MiGa dělat v letovém stavu, viděl bych jako lepší alternativu žaluzie zavřené, nebo možností volby formou vložených dílů. Nu což, stalo se (a stalo se to nejenom Trumpeteru). A teď se mrkněte na rámečky:

Trup
Rámeček D
Rámeček H
Rámeček J - 2ks
Rámeček K - 2ks
Rámeček F
Rámeček Q
Rámečky P, M a N

Když už jsem se dostal k porovnávání: nedalo mi to, a začal jsem model porovnávat s výkresy. Opravdu nehodlám přeměřovat desetiny milimetrů. Za prvé je to nesmysl, za druhé nelze eliminovat odchylky měření způsobené lidským faktorem a za třetí: nikdo nedokáže 100% garantovat, že výkres v publikaci bude vůči podkladům přenesen 1:1. Mimochodem, věděli jste, že pouhým zkopírováním na běžné kopírce se předloha zmenší o 1-2%?

Zaměřil jsem se tedy spíše na porovnávání celkových tvarů, odpovídajícího rytí a přítomnost / nepřítomnost detailů. Takže popořadě. Co se týká rytí, je velmi pěkné a až na níže uvedené výjimky přesně sedí. Na výškovce jsem dokonce objevil i nýty, které na výkresu nejsou, ale na fotkách ano. pro zajímavost jsem zkusil obtáhnout směrovku a výškovku , abyste měli představu o opravdu dobře odvedené práci výrobce.

Nicméně, jak jsem se už zmínil, nalezl jsem dvě neodpovídající místa. To první je ve spodní části v cca 1/3 "náplyvu". Nevím, jestli lze Trumpeter nařknout z ulehčení si práce, podle mého názoru jde spíše o přehlédnutí, ale místo, o kterém mluvím, nemá být souměrné s druhou stranou, protože paneláž zde je odlišná. Pokud chcete mít odpovídající model, bude nutno zde tmelit a přerývat. Rýt budeme muset i v místě napojení trupu – viz výše v tomto článku, ale tam se bude jednat spíše o obnovení rytí po tmelení a broušení. Odbrušovat budeme muset i na dalším místě trupu. Druhé místo se nachází na pravém nasáváku. Jedná se o bouličku, který ale podle podkladů (konkrétně Zlínku), patří k modernizované slovenské verzi ASV – viz foto. Náprava odbroušením bude jednoduchá.

Další nesrovnalost jsem nalezl na podvozkových nohou, a to v reakci Martina Černého na stavbu Libora Jekla. Na letmý pohled i při porovnání výkresů jsou podvozkové nohy příliš dlouhé a letoun je tak postaven příliš vysoko.

Po studiu podkladů si nemyslím, že se jedná o chybu, ale spíše o to, že nohy odpovídají spíše zbraněmi a nádržemi nepodvěšenému – holému – letounu.

Pokud budete pod MiGa-29 cokoliv dávat, určitě se vyplatí nohy upravit. Dle fotek a výkresů by z bočního pohledu měl nejvyšší bod pneumatiky být cca v úrovni (nebo pod, dle nákladu) sacího kanálu.

Poslední nepříjemností na modelu je odvětrávání ústí kanónu. Je to bohužel dáno technologií stříkání plastu. Rozhodně vám doporučím s touto partií něco udělat. Co, to je v umu a šikovnosti každého modeláře. Divím se, že si tohoto detailu nevšiml nikdo z výrobců doplňků. Nebo všiml, a je také možné, že s tímto místem v tomto měřítku prostě nic rozumného udělat nelze. A s čím nám naopak doplňky pomohou?

Doplňky

Jeden doplněk k modelu nabízí v podstatě přímo stavebnice. Součástí modelu je rovněž ojátko MA3117. Jde o velmi milý bonus, který model velmi oživí. Ale já jsem se v tento okamžik chtěl věnovat samostatně prodávaným doplňkům.

Těmi v podstatě můžete vylepšit kokpit a další části modelu. Začnu tím složitějším: kokpitem. Na jeho vylepšení se nabízí několik možností. Za prvé: spokojit se s naprosto průměrným kokpitem stavebnice a relativně slušnou vystřelovací sedačkou. Za druhé: použít si jednu z plechových sad – buď základní ZOOM, nebo plnou sadu. Za třetí: kokpit nahradit brassinovou sadou s kokpitem. Za čtvrté: nějakým způsobem vylepšit kokpit a namísto stavebnicové sedačky použít další brassin: samostatnou vystřelovací sedačku. Každé řešení má více či méně pro a proti.

K první možnosti: pokud nemáte ambice, nerozumíte si s doplňky či budete stavět Fulcruma se zavřeným překrytem, využít stavebnicové díly je možné. Nejvýznamnější detail – sedačka – špatná není. Palubky si musíte dodělat, nebo použít přiložený obtisk. Bloky pojistek za hlavou pilota budou holé, nebo takové, jak si je vyšlechtíte. Toto řešení má jednu výhodu: kokpit bude barevně sjednocen, protože jaké si to uděláte, takové to bude.

1/72 SS 541 MiG-29A Izdelie 9-12 Interior

Název: MiG-29A Izdelie 9-12 Interior
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: SS 541

K druhé možnosti: použití plechařiny dnes už není nic, co by průměrný modelář nezvládl. Sady jsou k dispozici dvě: ZOOM č. SS 541 – MiG-29A Izdelie 9-12 Interior a plná sada č.73541 – MiG-29A Izdelie 9-12.

ZOOM v sobě ukrývá folii s 2ks průhledovými částmi HUDu a malou poniklovanou a barvenou planžetku, na které nalezneme převážně díly vylepšující kokpit a "horké křeslo". Aplikace plechů kokpitu tentokráte nebude o pouhém nalepení palubek a bočnic na stávající plastový, ale v přední části budeme muset kus plastu odříznout, protože reliéf Eduardích plechů více odpovídá skutečnosti, než Trumpeteří plast. Samotné přístrojové panely a palubka vcelku věrně odpovídá skutečnosti. Rastr na barevných dílech je velmi přijatelný (při pohledu od 5 cm dále již takřka neviditelný) a nemám k němu větších výhrad.

Mimochodem, za poslední rok, dva, se Eduard u rastru opravdu markantně zlepšil. V čem se obrničtí nezlepšili je však neustále se opakující nejednotnost barev. Barva na plechu neodpovídá barvě, kterou má být palubka a zbytek kokpitu natřená a správný odstín v návodu sady uveden není. Černá je místy černá, místy šedá. V podstatě mám k dispozici dvoje plechy a jeden Brassin a na každém z nich je podání barev odlišné.

Ale zpět k ZOOMu. Dalšími díly velice pěkně vyšperkujete vystřelovací sedačku K-36: zádová část, kompletní poutací pásy, rukojeť "ejectu" a droboť sedačky. Posledními díly sady jsou velice pěkný HUD, zpětná zrcátka, detaily kniplu a několik málo povrchových detailů modelu.

1/72 73541 MiG-29A Izdelie 9-12

Název: MiG-29A Izdelie 9-12
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 73541

Pokud však chcete kokpit šlechtit dále, nezbude nic jiného, než sáhnout po plné sadě. Ta obsahuje výše popsaný ZOOM a druhou planžetu s dalšími díly. Je neponiklovaná o velikosti 6x7 cm a obsahuje tyto díly pro další vylepšení kokpitu: čelní rámování štítku kabiny, čelní rámování + zrcátka, vnitřní boční a zadní rámování překrytu kabiny, vrchní reliéf kabiny, reliéf zadního bloku elektroniky za hlavou pilota a svislý reliéf prostoru pantu překrytu kabiny.

Díly, které vylepšují další části letadla jsou pak: kolejnice vypouštěcích zařízení zbraňových pylonů, přehršel drobných antén a vybíječů statické elektřiny, obligátní plochou kabeláž, táhla ovládání křidélek, ovládací prvky podvozkových dvířek, a to jak pro hlavní, tak příďový podvozek, drobné krytky a výdechy, protistřihové nůžky, "blatníček" přední podvozkové nohy, forsážní prstence a hlavně dvířka spodních nasáváků.


1/72 672094 MiG-29A Izdelye 9-12 cockpit

Název: MiG-29A Izdelye 9-12 cockpit
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 672094

Ke třetí možnosti: jedná se o jednoznačně nejlepší variantu, která má ale svá úskalí. Kokpit je odlitý v celku a to pro modeláře znamená, že jeho barvení a patina bude velmi obtížné, zvláště pak malování a patina palubek bude opravdu nelehký úkol. Úplně nejsem odvázaný z palubovky. Ta je tvořena z větší části brassinem a z menší plechy. Plechy jsou barevné a výše uvedený problém s barevností zapříčiní, že nesourodostí plechu a resinu opět dostaneme složeninu něčeho, co mne osobně neuspokojuje.

Je to divné, jak špičkovou technologii a provedení resinu dostane do kolen takováto barevná plechová "blbost".

Součástí sady kokpitu je i sedačka K-36D, která je odlitá v nadstandardní kvalitě a vylepšíme si ji ještě kovovými díly, takže dostaneme nádherný detail, který je skoro škoda vsadit do kokpitu, ve kterém ji bude vidět sotva polovina.


1/72 672093 MiG-29A ejection seat

Název: MiG-29A ejection seat
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 672093

Ke čtvrté možnosti: výše uvedená sedačka lze koupit také samostatně v sadě 672 093 MiG-29A ejection seat a platí pro ni již psané.


Jak se vypořádáte s kokpitem je skutečně složitá otázka a doporučuji si vše pořádně rozmyslet i s ohledem na vaši peněženku a modelářský um. Pro lehčí rozhodování jsem nafotil drobné srovnání kokpitu v brassinu a plechu. Ale dost již kokpitu a přesuňme se na ostatní části stroje a další doplňky.

1/72 672091 MiG-29A exhaust nozzles

Název: MiG-29A exhaust nozzles
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 672091

Protože mi pod rukama prošlo už pár modelů MiG-29 od různých výrobců, byl jsem asi nejvíce zvědav na to, jak se Trumpeter popere s tryskami. Nejzásadnější problém je tradičně na jejich vnějším plášti v místě jejich největšího průměru, tam kde obloučkem přechází jeden úhel do druhého. Číňani se s tímto detailem poprali vcelku obstojně, ale i tak na plášti nalezneme stopy po napojení forem v horizontální rovině a drobný posun forem na lamelách trysky ve vertikální rovině. Náprava bývá velice obtížná, a proto se nabízí náhrada trysek v podobě další Eduardí brassinové sady: 672 091 MiG-29A exhaust nozzles.

Sada obsahuje dvě trysky ve třech odlitcích, celkem jde o čtyři díly. Pátým dílem je malá kovová planžetka s dvouvrstvým forsážním prstencem. Dvouplášťová tryska je odlita vcelku (!!!) a je ztvárněna naprosto famózně. Výstupní část motoru s forsážním prstencem je také velmi pěkná, na modelu bohužel v měřítku 1/72 příliš dobře vidět nebude, ale pro modelářský pocit dokonalosti nám Edíci naservírovali krásné detaily i v tomto místě. Pokud nejste příznivci doplňků, tak alespoň o tryskách rozhodně zauvažujte.



1/72 672090 MiG-29 wheels

Název: MiG-29 wheels
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 672090

Když už jsme u obecně problémových partií modelů, nelze nezmínit kolečka: u Trumpeteřích stavebnic jsou takřka vždy problém velký jako pověstná Velká čínská zeď. Nevím proč, ale není to problém Fulcrumu.

Kolečka ve stavebnici jsou velmi pěkná, relativně odpovídající průměru a dokonce i se slušným reliéfem a vzorkem na pneumatice, to vše v rámci možností technologie vstřikování plastu.

Eduardí Brassinová kolečka sady 672 090 MiG-29 wheels jsou na tom však o třídu lépe. Jejich vzorek je velmi jemný a obsahují dokonce i popis typu pneumatiky. Součástí brassinové sady jsou i masky ze žluté kabuki pásky. Jedinou drobnou vadou na kráse sady je, že kolečka jsou v nezatížené poloze.



1/72 672100 MiG-29A weapons set

Název: MiG-29A weapons set
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 672100

Dalším Edím doplňkem je druhotina a zároveň prvotina v podobě uceleného zbraňového setu 672100 MiG-29A weapons set. Druhotina proto, že jde o druhý vydaný kompletní set. První byl F-4 Phantom armament a recenzoval jsem jej zde. Set je zároveň i prvotinou – jde o první vydané zbraně sovětské/ruské provenience, které Eduard vydává.

Sada obsahuje 2x ŘS R27R/R1 s vypouštěcími adaptéry APU470, 4x raketu R73 s adaptéry APU 73-1D a 4 rakety R60 s adaptéry APU 60IM. Sada je sice určená pro kit Trumpeteru, ale zcela jistě bych ji doporučil na jakýkoliv model MiGu-29, speciálně pak pro Italeri, která má závěsníky i zbraně poněkud "dietnější".

Zbraně jsou baleny v černé krabičce s molitanovou vložkou, návody, obtisky a kovovými planžetkami s díly pro ŘS R72 a R60. Díly jsou odlité v nekompromisní kvalitě, jsou prosty vad, kazů či bublinek. Nálitky jsou umístěné v zadní části střel. ŘS i adaptéry mají nádherné detaily, které se nedají srovnat s jakýmkoliv dílem plastových stavebnic.

Dá se očekávat, že se jednotlivé řízené střely brzy objeví v prodeji jako samostatně prodávané. A mimochodem, pokud budete stavět českého Fulcruma, mějte na paměti, že obvyklá výzbroj je 1x R27 a 2x R60, takže celý set budete mít cca na dva stroje. Samozřejmě je třeba se řídit fotografiemi konkrétního stroje v konkrétním období, protože obvyklá se nerovná jediná použitá.



Pro srovnání několik fotek brassinů a výlisků stavebnice. Je vidět, že i čínský soudruh odvedl dobrou práci, ale s rytířem Edou se to opravdu nedá srovnat.

1/72 CX 433 MiG-29A Izdelie 9-12

Název: MiG-29A Izdelie 9-12
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: CX 433

Poslední eduardí set není klasický doplněk, ale spíše pomůcka pro stavbu. Uhodli jste, jedná se o Express Masky, které nám pomohou vymaskovat čelní štítek, překryt kabiny a kolečka. Klasika v podobě žluté "kabuki" pásky a barevného návodu velikosti A5...


1/72 72902 MiG-29A "FULCRUM A"

Název: MiG-29A "FULCRUM A"
Výrobce: Bílek
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 72902

Poslední doplněk stavebnice, který jsem použil je obtiskový arch firmy Bílek. Protože jsem jako patriot prostě chtěl mít ve sbírce Fulcruma z výzbroje naší armády, hledal jsem způsob, jak toho dosáhnout. Sáhnul jsem po nejjednodušším řešení – samostatně prodávaném obtiskovém archu českého výrobce.

Nebylo to však tak jednoduché, jak jsem si z počátku myslel. Obtisky na prodejně byly zjevně z dvou různých šarží ("... chceš říct, soudruhu kapitáne? No jo, dvě dávky!") a jejich rozdíl byl v soutisku barev, zejména u českých výsostných znaků a čísla na směrovce. Takže jsem si mohl vybrat z příšerných a velmi slušných – ale dokonalých ne. Chci tím jen říct, abyste si dali při koupi pozor.

Nicméně i přes tento drobný zádrhel jsou obtisky velice povedené a obsahují kompletní provozní popisky na jeden stroj a kamufláže na ještě federální MiG (ČSFR), slovenský, ruský a německý stroj. Ne zrovna hezký je návod k obtiskům: na žlutém papíru jsou nakopírovány jednotlivé kamufláže, které mají barevnost rozlišenou formou různého šrafování, což je ale v konečném důsledku někdy velmi nepřehledné. Je to však daň za velmi příznivou cenu obtiskového archu, která nedosahuje ani stokoruny.

Suma sumárum

Fulcrum je pro české a slovenské letectvo zásadní stroj. Trumpeter se jeho zmenšení zhostil na jedničku, Eduard se svými doplňky také vytáhnul. Pro modeláře však výběr konkrétních doplňků může být docela dilema. Jsem velmi zvědav, jak se se stejným typem srovná ohlášená Zvezda, a také na to, zda nás čeká stejná nálož vylepšení, jako pro tento model. Pro Vás, kdo jste dočetl až sem je to konec. Pro mne je to další začátek, protože právě začínám stavbu, Takže mi držte palce. No a nebo se přidejte!

Roman "Travis" Henych

Model a obtiskový arch firmy Bílek je zakoupen autorem. Ostatní vzorky jsou poskytnuty firmou Eduard. Redakce ModelWebu a autor textu děkuje firmě Eduard M.A. za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Bílek, Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Trumpeter | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/72 – MiG-29A Fulcrum (Izdeliye 9.12) – Trumpeter, Eduard, Bílek”

  1. Petr Bohm napsal:

    Trošku mě překvapuje, že autor při porovnávání s výkresem a kotrole rytí vůči výkresu nezaznamenal podivný tvar trupu v oblasti kokpitu. který je v místě palubní desky poněkud "napuchlý"...dost to bije do očí i bez výkresu. Překryt je pak v průřezu jakoby "rozplácnutý".

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.