1/72 Lepty a masky pro Su-33 Trumpeter – Eduard

28.4.2016 - 2 365 přečtení

eduard_logo

Trocha vylepšení pro ruského námořníka.

Korabel'nyy Flanker

Jakub "Kubouš" Jirásek

Úvod

DSC_0984

Čínský Trumpeter v poslední době dělá radost (pravda, někdy i starost zároveň) stavitelům ruské letecké techniky v obou hlavních měřítcích. Jeho rodina letounů Su-27 "Flanker" je v měřítku 1:72 asi tím nejideálnějším materiálem pro stavbu tohoto ruského elegána. Nejčerstvějším přírůstkem této zmenšené rodinky je námořní verze Su-33 "Flanker-D".

A přirozeně tento model neunikl pozornosti výrobci z Obrnic. Ten nám nyní nabízí dvoje lepty a jedny masky pro vylepšení tohoto modelu.

1/72 Su-33 Interior Zoom

Název: Su-33 Interior
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/72
Kat.č.: SS548
materiál: plech

Nejprve se podíváme na malé lepty pro Su-33. Balení zoomu obsahuje jednu planžetku leptů a malý čtvereček čiré fólie, ve které jsou štítky HUD. Jak už napovídá označení zoomu, je určen především pro vylepšení kokpitu. Najdeme zde přístrojovou desku, boční panely, rám HUD a zrcátka.

Další lepty nám pomohou vylepšit sedačku K-36 - jsou zde pásy, polstrování a madla katapultáže. Většina leptů pro kokpit a sedačku je barevných, s drobným rastrem, ale nic tragického. Zbytek leptů obsahuje drobnosti exteriéru jako jsou drobné antény, snímače úhlu náběhu a kotvící očka podvozku.

Návod nás přehledně a srozumitelně provede aplikací leptů na model, včetně upozornění na odstranění částí původních dílů ze stavebnice.

1/72 Su-33

Název: Su-33
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/72
Kat.č.: 73548
materiál: plech

Velké plechy toho kromě vylepšení interiéru nabídnou i něco navíc na exteriér modelu. Balení obsahuje 2 planežety letpů a opět čtvereček čiré fólie. Menší planžeta je vlastně ZOOM pro kokpit, který jsme si už představili.

Velká planžeta nebarvených leptů obsahuje vylepšení pro exteriér a je určena především modelářům "otvíračům".

Obsahuje leptané mříže a žábry sání vzduchu, prstenec přídavného spalování, vylepšení otevřeného brzdícího štítu, vylepšení otevřeného překrytu a pár leptíků pro podvozek a kola hlavního podvozku. Pro absolventy univerzity Uko Ješity jsou nachystány vybíječe statické elektřiny.

Poslední věcí, kterou lze vylepšit těmito lepty, jsou zbraňové závěsníky a částečně i raketová výzbroj. Lepty obsahují vylepšení trysky raket R-73 a křidélka pro rakety R-77.

Návod velkých leptů je opět přehledný a srozumitelný.

Masky

Název: Su-33 Mask
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/72
Kat.č.: CS440
materiál: masky

U Eduardu tradičně nezapomněli ani na základní masky pro tento model, které nám usnadní maskování překrytu a kol.

Masky jsou vyřezané velice přesně a chce to proto trochu trpělivosti a přesnosti při jejich nanášení. Zvláště pak u čelního štítku v oblasti IR senzoru. Masky na hlavní kola sedí, u kol příďového podvozku mi malý kousíček chyběl.

Závěr

Masky a zoom pro kokpit určitě doporučuji každému staviteli tohoto modelu. Masky usnadní práci a ZOOM vylepší kokpit i skrze uzavřený překryt modelu. Větší lepty už asi většina modelářů nevyužije na 100 %, ale ti co se je rozhodnou využít naplno, jistě nebudou litovat vynaloženého úsilí.

Jakub "Kubouš" Jirásek

Redakce děkuje společnosti Eduard Model Accessories za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky, Trumpeter | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.