1/72 – M-2 Browning guns – Eduard

18.4.2016 - 3 025 přečtení

eduard_logo

Brassinová výzbroj v podobě půlpalcáku? No to si dám fakt říct!!!

Půl tuctu půlpalcáků

Roman "Travis" Henych

Název: M-2 Browning guns 1/72
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 672092

Obsah

Eduard v brassinové sadě vydává další nálož hodnotné výzbroje v nekompromisní kvalitě. Tentokrát se jedná o poctivou hlavňovou výzbroj v podobě legendárního kulometu M2 Browning ráže 12,7mm. Historie tohoto těžkého kulometu sahá až k první světové válce a pro zájemce o ni doporučuji shlédnout tento odkaz na Wikipedii.

Balení

Balení M2 je shodné s ostatními výzbrojními sadami: průhledný blistr skrývající návod, brassinové odlitky chráněné molitanovou vložkou a malou planžetu plechů. Ze zcela pochopitelných důvodů tato sada neobsahuje obtisky.

Návod

Stavbou nás provede 2 stranný barevný návod formátu A5

Díly

Díly jsou odlité bez vad a kazů. Malá kovová planžetka obsahuje příslušenství, převážně pro ruční instalaci em dvojky.

Stavba

Browning je možno sestavit jak ve fixní instalaci, tak manuálně ovládaný. Fixní instalace může být pravo i levo stranná a na rozdíly upozorňuje návod. Ručně ovládaná pak obsahuje koncovku s dvojmadlem a je možno ji sestavit se zaměřovačem u madla, nebo dále posunutým. I na tyto rozdíly návod upozorňuje. Největší problém stavby bude ujasnit si, jakou že vlastně konfiguraci chcete, protože odřezat nálitky, nalepit lepty, stříknout barvou a mírně opatinovat je otázka pár minut.

Browningu chybí pouze madlo na ruční přenos. Je škoda, že sada také neobsahuje nábojové pásy. Já osobně bych je klidně i za vyšší cenu sady uvítal. Takhle si je musíte koupit samostatně pod katalogovým číslem 73007 (v českém popisu chybně označené jako kalibr 0.30, ale nebojte se, je to 12.7mm, neboli US cal. 0.50).

Suma sumárum

Jedinou výhradu, kterou mám k Browningu, je absence více kusů kovových dílů malých rozměrů. Ano, to jsou přesně ty, které s oblibou odlétávají a pak je žerou skřítci, kteří žijí pod každým modelářským stolem. M2 je doplněk, který se dá nakupovat po několika kusech do zásoby. Použití je libovolné: od techniky, figurek, letadel, helikoptér i lodí, období od první světové do blízké budoucnosti. Browning je v nekompromisní kvalitě od českého výrobce a za českou cenu. Za mne 100% !!!


Roman „Travis“ Henych


Redakce ModelWebu děkuje výrobci Eduard M.A. za poskytnutí vzorků k recenzi.


Rubrika Dioráma - 1:72, Dioráma - Doplňky, Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky, Lodě - 1:72, Lodě - Doplňky, Technika - 1:72, Technika - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.