1/48 Multicar M-22 – Plusmodel

6.4.2016 - 3 642 přečtení

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seznamte se ... Multicar M-22...

Multikára ve čtvrtce

Vojtěch "Staroch" Starý


Model: Multicar M-22 (kat. číslo:4048)
Výrobce: Plusmodel
Materiál:resin, plech
Měřítko: 1:48


Historie

Multicar M22 se vyráběl v továrně Fahrzeugwerk Waltrshausen v Německé demokratické republice do roku 1975. Celkem bylo vyrobeno 42.500 kusů, z toho 58% putovalo na export. Na tento malý víceúčelový dopravní vozík bylo možno namontovat celkem deset druhů nástaveb. Multikára byla poháněna dvouválcovým čtyřtaktním naftovým motorem, který vyráběl závod Motorenwerk Cunewalde.


Stavebnice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Firma Plusmodel, která se nejvíce zabývá výrobou doplňků a resinových stavebnic v měřítku 1:35 zabrouzdala do čtvrtkových vod a představila malý modýlek tohoto náklaďáku. Krabičku s bočním otevíráním zdobí postavený model v rukách NDR.


Resinové díly

Jak již jsme u tohoto výrobce zvyklí, díly jsou odlity velmi čistě, bublinky téměř žádné nenajdeme (krom jedné nalezené na blatníku), detaily jsou ostré a nálitky jsou řešeny logicky tak, aby šly co nejlépe odstranit.

Moc hezké detaily mají kola. Ta jsou odlita parádně s moc pěkným dezénem pneumatik. Světla a blinkry jsou odlity z čirého polyuretanu. Pro zhotovení výfuku a dalších detailů jsou přiloženy dva měděné dráty různého průměru.


Lepty

Lepty vhodně doplňují model na místech, které by z resinu odlít nešly.


Obtisky

Obtisky jsou jemné, vytištěné s dobrým soutiskem. Výrobce navíc přiložil dva opravné aršíky pro stroj v československé armádě. Barevná schémata umožňují vybrat ze tří strojů. Dva z nich sloužily v armádě (československá a východoněmecká), třetí je civilní.


Okna

Okna jsou řešena přiloženou fólií, na které je doplněna linka pro jejich ostříhání. Pro mně osobně bude osazení oken zřejmě nejtěžší část stavby.


Návod

Návod je na resinový model přehledný a ukazuje pěkně všechny kroky včetně těch, kde je potřeba něco upravit.


Závěrem

Model multikáry je moc pěkný a po odstranění nálitků vypadá jednoduše na stavbu. Jako zastánce čtvrtkové techniky oceňuji zabrouzdání do těchto vod, jelikož poslední dobou technika v tomto měřítku upadá. Na výstavách se tak sejdou skoro ty samé modely a i přes to, že je multikára malý drobek, myslím si, že mezi tigery, shermany a dalšími mainstreamovými modely ihned zaujme.


Zdroj

Technická data a historie převzata z této stránky.


Vojtěch "staroch" Starý
KPM AVZO Cheb


Redakce ModelWebu děkuje firmě Plusmodel za vzorek pro recenzi.


Rubrika Auto-Moto, PlusModel, Technika - 1:48, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.