1/35 Pz.bef.wg.35(t) – Academy

7.2.2016 - 4 763 přečtení

952788-12290-35_z1

Pz.(Lt).35 v nemeckej prestavbe na veliteľský tank - Pz.bef.wg.35(t).

Academácka variácia na téma Pz.35

Ľubomír Kerék

Model: Pz.bef.wg.35(t)
Výrobca: Academy
Mierka: 1/35
Material: plast, plech
Katalógové číslo: 13313
Predajca: Prospektor Shop

Krátko z histórie

Několik řadových tanků Pz.35(t) se v letech 1939-1940 v Německu přebudovalo na typ velitelského tanku, tj. Panzerbefehlswagen 35(t), ve zkratce Pz.Bef.Wg.35(t), a to ve dvou variantách. Velitelé rot dostali navíc rádiovou stanici Fu7 s tyčovou anténou (k tomu bylo nutné demontovat přední kulomet, střílna se ochránila pancéřovanou krytkou). Tanky pro velitele praporů a důstojníky plukovních štábů měly značné odlišnosti. Demontoval se z nich věžový kanón a přední kulomet. Na uvolněné místo se zabudovala velitelská výbava, včetně rádiové stanice Fu8. Nad záďovou částí se umístila rámová anténa . Navíc byly všechny velitelské tanky vybaveny gyrokompasem.Ve Wehrmachtu se velitelská verze tanků Pz.35(t) označovala Pz.Bef.Wg.35(t). Celkem bylo na velitelské verze přebudováno asi 20 řadových tanků.

Návod

Čiernobiely návod formátu A4 má 8 strán. Na prvej strane máme prevodník použitých farieb od výrobcov - Humbrol, Gunze H a C, Testors/Modelmaster, Revell a Vallejo. Ich množstvo je plne postačujúce a každý si tu v podstate nájde svoje... jedine s výnimkou priaznivcov farieb Tamiya. Na dalších šiestich stranách máme "step-by-step" postup stavby, pozor treba dať pozor na pár dierok ktoré sa vŕtajú odvnútra - ja som ich prehliadol...
Posledná strana je rozstrel rámikov. Celkové zhodnotenie -  štandart.

Výlisky

Stavebnica obsahuje 8 rámikov výliskov. Všetky sú odstreknuté dľa posledných modelov výrobcu, čisto a ostro. Presadenie foriem je minimálne a vťaženiny som našiel iba na hákoch a tele antény. Telo korby sa skladá už asi spôsobom archaickým a to z 6 častí. Veža je na tom už štandartne a doliepame na ňu len spodnú obruč a predok z kanónom.

Veľmi pekne a podrobne je riešený podvozok. Na jeho vnútorných častiach vozíkov sú nejaké vyhadzováky ale môžem potvrdiť že po zlepení ich nevidno.

Nejaké vyhadzováky sa nájdu aj naspodku blatníkov ale tu ich zas prekrývajú pásy. Pásy to je kapitola sama o sebe.

Academy ich riešila vylisovaním spodnej časti vcelku, tak isto vrchná časť vrátanie prevesenia je vcelku a jednotlivé články sa doliepajú len hnacie a napínacie ozubené kolesá. A vyhadzovák ani jeden na žiadnej strane !!! Guľomety a kanón majú zahĺbené ústie, a po ešte trochu zahĺbení vyzerajú fajn . Posledný rámik D obsahuje prídavnú anténu nad motorový priestor - a tu sa treba trocha pohrať s skalpelom na odstránení deliacej roviny. V rámiku B máme ešte dve figúrky tankistov do poklopov, ale kedže je interier holý tak ja ich vynechám.

Čire diely

Hmm tak to je chyták... V stavebnici žiadne nie su, čo ma trochu prekvapilo, keďže periskopy sú číre asi vo všetkých stavebniciach čo som držal v ruke.

Kovové diely a niečo navyše

Nadpis znie síce  "honosne"  ale v krabici je len mini planžietka s dvoma dielmi . A to z zásterkami na predné blatníky. Vyzerajú fajn akurát nechápem prečo nemajú predleptané naznačenie ich ohybu...
To niečo navyše je kúsok lanka ktorý po dolepení ok použijeme ako ťažné lano.

Dekály a kamufláž

Dekáliky vyzerajú celkom fajn ale kedže su vytlačené v Kórei predpokladám problémy z nereagovaním na vodičky. Čiernobiely A4 list nám ponúka dve kamufláže z german gray, jedna je z septembra 1939 z Poľska a druhá z mája 1940 z Francúska.

Ako sa stavia

Keďže som diely hneď kvôli kontrole pasovania začal vyštikávať z rámikov a aby držali začal lepiť, ani som sa nenazdal a bolo vymaľované. Ale nie vážne. Model do surfu sa mi podarilo dostať za dva "light-kové" večery. Stavia sa výborne a všetko pasuje parádne, vrátane delenej korby. Tmelenie sa nekonalo akurát som pár spojov pretrel surfom a začistil uchošťourom a trochu som ešte prehĺbil ustie kanónu.
Tieto Čs. predvojnové konštrukcie sa mi moc páčia a model Academy na stavbu smelo odporúčam - fakt pohoda.

Edit redakce: Na výsledek snažení se můžete podívat v galerii na ModelForu.

Ľubomír Kerék
KPM Albatros Martin

Redakce ModelWebu děkuje firmě Prospektor Shop za vzorky k recenzi.

Rubrika Academy, Prospektor Shop, Technika - 1:35, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.