1/48 Rytíři – CMK

3.2.2016 - 3 744 přečtení

images

Resinoví vojáčci pro malé i velké kluky jakéhokoliv modelářského věku

Tři bojovníci z dávných dob

Jarda "Sheya" Šebek

Název: Knight with spear, England Knight (Early), Chevalier Knight on Horseback
Měřítko: 1/48
Výrobce: CMK
Kat. číslo: F48 272, F48 271, F48 273

Dostaly se mi do ruky tři figurky v měřítku 1/48 od firmy Czech Master's Kits (CMK) na recenzi. Nejsem sice zaměřením figurkář a možná právě proto mi tato recenze trvala mnohem déle než jiné, ale snad mi to výrobce odpustí.

Pohled do krabičky

Všechny tři stavebnice jsou balené v blistru spolu s návodem. V návodu je kromě popisu barev i číselný kód barev Humbrol. Odlitky jsou z šedého resinu bez deformací. Detaily jsou hezky propracované, občas se objeví nějaká bublinka.

Jednotlivé stavebnice

První figurka má označení F48 272 Knight with spear. Obsahuje 6 dílů. Problém nastává s drátěnou košilí a kalhotami. Došlo zřejmě k posunu dělící roviny při odlévání, takže obě ruce vyžadují značné opravy, při kterých dojde k porušení struktury drátěné košile. Při nejlepší vůli se mi nepodařilo je dostat do použitelného stavu.

U nohavic je mezi technologickým nálitkem a nohama blána. V místě spojení blány a nohavic (drátěných) došlo opět k posunu dělící roviny a situace je stejná jako u rukou. Z těchto důvodů jsem figurku odložil jako nepoužitelnou a začal se věnovat další.

Druhá figurka - F48 271 England Knight (Early) je podle mého názoru odlita mnohem lépe. K malému posunu dělící roviny došlo opět mezi nohama, ale protože v těch místech je jen řemení (to je možná až příliš silné) jde s trochou trpělivosti opravit do použitelného stavu.

Výsledkem je nakonec velmi hezká figurka. (Nejsem historik, ale možná by se dala použít i do období husitů - to je jen můj laický názor.)

Já se ale nejvíc soustředil na třetí figurku F48 273 Chevalier Knight of Horseback. Jde o velmi hezky propracovanou akční figurku rytíře na koni. Časově bych ho zařadil do křižáckých válek.

Odlitky jsou velmi čisté, pouze na koni jsem musel opravit několik bublinek. Technologické nálitky jsou umístěny vhodně, až na hřívu, kterou lze ale snadno dotvořit pomocí skalpelu (neumím si představit, že by šlo figurku odlít vhodnějším způsobem). Blána je tenká, takže začištění příslušných míst není nijak složité.

Stavební test

Figurku jsem slepil bez výzbroje, tu jsem barvil zvlášť. Po nastříkání Surfacerem na resin a několika malých opravách došlo na barvení vodou ředitelnými barvami Vallejo jako podklad pro finální olejové barvy.

Štít je barvený olejovými barvami a vylepšený třemi šípy z mosazného drátku a cigaretového papírku.

Zlatá je natřená Agama pastou a ostatní kovové barvy jsou od firmy Citadel. Kříže na štítu a rytířově plášti jsou vyrobené pomocí zbytků obtisků z domácích zásob.

Jako jedinou výtku k této figurce bych měl to, že nikde není zakresleno jak rytíř držel uzdu. Zde mi pomohl internet a fotky ze současných rytířských klání. Uzdu jsem vyrobil z úzkého proužku tenké fólie a po sestavení už zbývalo jen jezdce s koněm umístit na vhodnou podložku.

Závěrem

Názor na jednotlivé figurky si jistě udělá každý modelář i z přiložených fotografií. Já osobně bych si první figurku koupil pouze v případě, že bych si předtím důkladně zkontroloval kvalitu odlití, resp. posun dělící roviny. Druhou figurku bych doporučil zručnějším modelářům a třetí s koněm - to byla opravdu příjemná a zajímavá práce, vřele doporučuji.

Jarda "Sheya" Šebek

Redakce děkuje firmě CMK za vzorek k recenzi.

Rubrika CMK, Dioráma - 1:48, Figurky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.