1/72 – Tornado GR.1 “Gulf War” – Italeri

4.1.2016 - 1 213 přečtení

Tornado_00

Jsou firmy, které neustále dokola recyklují jeden a tentýž model desítky let. Ale nemusí to být vždycky úpně průšvih...

Tornado

Roman "Travis" Henych

Název: Tornado GR.1 "Gulf War"
Výrobce: Italeri
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 1384

Předloha

Panavia Tornado je série dvoumístných dvoumotorových bojových letounů s měnitelnou šípovitostí křídla, které byly společně vyvinuty Spojeným královstvím, Německem a Itálií. Existují tři základní verze Tornada, stíhací bombardér Tornado IDS (Interdictor / Strike) ve Velké Británii značené Panavia Tornado GR.1, letoun pro elektronický boj - Tornado ECR (Electronic Combat/ Reconnaissance) a Tornado ADV (Air Defence Variant) přepadový stíhač. Cvičné bojové stroje pro nácvik letu při rychlosti M=2 nesly označení Panavia Tornado T.3.

Zdroj: Wikipedia

Model

K čtvrtstoletí výročí Války v Zálivu vydává italská Italeri několik modelů v kamuflážích zúčastněných stran. Jedním z nich je model letounu Panavia Tornado GR.1. Našinci je tento model asi nejvíce znám z prvních „pytlíkových“ přebalů firmy Bílek, které se u nás začaly prodávat v počátcích porevolučního českého byznysu s plastikovými modely. Nevypátral jsem zcela přesně stáří kitu - první model z těchto forem, který jsem prokazatelně identifikoval, se datuje do roku 1988, ale je možné, že forma je ještě starší.

Tornado_00

Krabička

Výlisky nalezneme ve zcela nepraktické, z boku plněné krabičce z tuhého kartonu. Krabice má velmi pěkný design s kresbou mediálně velice sexy anglického stroje v pískové kamufláži se zubatou tlamou a pěkným noseartem (stejná kamo bývala ve zmíněném balení firmy Bílek) a se vyobrazenými kamuflážemi, které můžete postavit.


Výlisky

Výlisky jsou staré takřka 30 let. Dva rámečky jsou ze světle šedého plastu střední tvrdosti, s negativním rytím, místy nalezneme drobné stopy po vyhazovačích z formy. Úroveň detailů se dá označit jako poplatná své době, dnes bych se asi nebál označit je jako slabší. Třetí rámeček z čirého plastu obsahuje kabinku ze dvou částí.

Návod

Návod tvoří klasická Italerácká černobílá skládačka. Stavební postup je vyobrazen jasně a přehledně.

Obtisky a kamufláže

To, proč se nedá model zcela zatratit jsou obtisky a nabízené kamufláže. Popisek na krabičce hrdě hlásá, že obsahuje Super decal sheet, ale super je na něm pouze množství nabízených obtiskových variant – celkem čtyři. Upřímně, to dnes nabízí leckdo. Nicméně výběr kamufláží je to, co na trhu delší dobu chybělo – čtyři anglické stroje v pískové kamufláži s výraznými doplňky a nosearty, jejichž výběr považuji za skvělou volbu. Ostatně posuďte sami.

Jistým problémem se však může stát použití specifické růžovožluté barvy britských letounů. Krabička se suše odkazuje na akrylové barvy Italeri, bohužel však zmíněnou Desert Pink uvádí jen jako Federal Standard (FS 30279) a ve zmíněné akrylové řadě ji nenabízí. Použít se dá Desert Pink od Model Masteru, Humbrol 250, Xtracolor X32, Mr.Paint MRP-185, nebo si barvu namíchat.

Suma sumárum

Stavebnice nabízí model, který je již dnes poměrně starý a ve své kategorii a měřítku vždy narazí na srovnání s takřka superlativními modely firmy Revell a Hasegawa. Přesto bych jej zcela nezatracoval, pro začínajícího modeláře se může jednat o slušný první či druhý model. Pro mne osobně má cenu pouze jako zásobárna náhradních dílů a výborného obtiskového archu s parádními kamuflážemi, což se také počítá.

Roman „Travis“ Henych

Model je zakoupen autorem článku.

Rubrika Italeri, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.