1/72 Dekály Avia B.534 – HR models

25.11.2015 - 4 889 přečtení

Stejně jako v případě modelu Letovu Š 328, firma HR model připravila samostatné aršíky (celkem 8 a jeden v přípravě) i na model dalšího našeho předválečného letounu, stíhací Avie B 534.

Obtisky na pětistovku

Otakar Beneš

B.534 v modelu

Tento letoun ztvárnily v měřítku 1/72 dokonce 4 firmy. Můžeme si vybrat mezi starými Kovozávody Prostějov, které se i dnes objevují v různých přebalech a představují čtvrtou verzi se zakrytou kabinou. Dále následuje RS model s plejádou verzí 1 až 4, včetně kanónové Bk 534. HR model modelově ztvárnil verze 2 a 4, přičemž druhou verzi nabízí i se zakrytou kabinou, vyvinutou až za války. A konečně firma Eduard v loňském roce nabídla kromě těchto verzí i závodní Avii B 534, tak jak ji známe z meetingu v Curychu z roku 1937.

Pro tyto všechny modely je zde tedy nabídka od HR modelu, která nám umožňuje stavbu modelů všech verzí pětistovek shora jmenovaných výrobců

Obtisky

Československé pětistovky nám umožňují postavit aršík pro všechna verze, včetně kanónové (HRD 7224) a samostatný aršík pro verzi druhou (HRD 7215). První z nich nabízí marking devatenácti letounů, zatímco s pomocí druhého můžeme postavit jednu z dvanácti nabízených možností. Obojí s uvedenými jmény pilotů a seznamem doporučené literatury.

Nabídku Avií v československých službách doplňuje ještě závodní verze B–534 z meetingu v Curychu (HRD 7217). Aršík umožňuje výběr z pěti strojů, které se uvedené soutěže v roce 1937 zúčastnily. Samozřejmostí jsou i zde jména pilotů jednotlivých strojů uvedených v návodu.

A v neposlední řadě do této skupiny patří sedm strojů Četnických leteckých hlídek (HRD 7226). I zde jsou připojena jména pilotů.

Dalším významným uživatelem stíhacích Avíí, v jehož službách se zúčastnily i bojů, bylo letectvo Slovenského štátu. Set (HRD 7225) nám nabízí kamuflážní schémata strojů s původními kruhovými výsostnými znaky z let 1939/40. Ty byly ještě doplněny v době vypuknutí války s Polskem německými kříži. U těchto strojů jsou doložena dvě jména pilotů.

Z obtisků setu (HRD 7202) můžeme díky kombinaci písmen a číslic všechny verze Avií, které sloužily ve slovenských Vzdušných zbraních. Ty se kromě služby na Slovensku zúčastnily i bojů na Východní frontě. Opět najdeme v návodu i jména pilotů konkrétních strojů. Je zde i odkaz na publikaci od HT modelu, která se Aviemi B 534 na Slovensku podrobně zabývá.

Německo se po okupaci Československa zmocnilo přes 350 Avií, které používalo k výcviku a pomocným službám, jako vlek kluzáků (HRD 7203). Tento set umožňuje stavbu osmi německých strojů druhé a čtvrté verze. Sedm z nich patřilo ke školním letkách a jedna Avie patřila k bojovému útvaru JG 71. U tohoto letounu je uvedeno i jméno pilota.

Tři letouny Bk 534 byly upraveny pro pozemní zkoušky s přistávacím hákem pro plánovanou německou letadlovou loď Graf Zepelin v Travemünde. Jeden z nich nám nabízí další aršík (HRD 7213). Letoun je zajímavý tím, že nese civilní označení D–IUIG.

Bulharsko bylo dalším z válečných uživatelů stíhacích Avií, které obdrželo prostřednictvím Německa, okolo 80 strojů čtvrté verze. Už mezi legendy vstoupilo nasazení těchto zastaralých plátnem potažených dvouplošníků proti svazu bombardérů B-24 Liberator v roce 1943. Avie dolétaly v Bulharsku až na počátku roku 1945.

Aršík nám nabízí dvě varianty výsostného označení bulharských Avií: Červené královské kříže v bílém poli a trikolóra na směrovce, z období před vstupem Bulharska do války a válečné označení černý ondřejský kříž v bílém poli. Z předválečného období můžeme ztvárnit čtyři stroje, zatímco válečný marking v podobě černých ondřejských křížů nám umožňuje stavbu šesti strojů z let 1941 až 1945. U všech letounů je v návodu uvedena základna a rok, kdy tam letouny sloužily. Také tento set bude dostupný v nejbližší době.

Zatímco v Bulharsku létali Avie v počtu desítek kusů, další uživatel - Řecko - vyzkoušel v polovině třicátých let dva stroje a to v druhé verzi. Oba tyto stroje nám řecký aršík nabízí. Protože nejsou bohužel doloženy fotograficky, o možném vzhledu se vedou dodnes neuzavřené diskuse. Zatímco v Řecku Avie prokazatelně létaly a to jako cvičné letouny, o dodávkách do Španělska během občanské války se pouze uvažovalo. Takže s tímto setem se dostaneme do oblasti "WhatIf", která je u některých modelářů dosti populární, i když neodpovídá skutečnosti.

Můžeme tak postavit dvě Avie druhé verze v hypotetickém markingu republikánského letectva v letech 1938 1939. Další dvě možnosti představují tyto letouny již ve službách letectva frankistického, z období po uzavření konfliktu. První z nich je z roku 1940 a druhá z roku 1946. Kdyby Avie ve Španělsku skutečně byly, tak by to asi nebylo nic nepravděpodobného. Vzpomeňme jen na Raty a Fiaty Chirri z padesátých let. Také v tomto případě bude set dostupný v nejbližší době.

Firma HR model připravuje další, zatím poslední aršík na stíhací Avie. Jsou to stroje ve čtvrté verzi a také kanónové Bk 534 s polskými šachovnicemi. I když v Polsku nikdy nelétaly, byly použity při natáčení německého kultovního snímku "Kampfgeschwader Lützow". Natočil ho v roce 1941 známý německý pilot a zároveň filmový režisér Hans Bertram. I v dnešní době stojí za zhlédnutí především pro autentické záběry bojových letounů a celkem dobře vystiženou válečnou atmosféru, tentokrát ovšem z druhé strany.

Avie tam hráli roli polských stíhacích P–11, i když se jim moc nepodobaly. Ani Pé jedenáctky nebo jim podobné letouny však filmový štáb neměl k dispozici a tak se muselo vzít zavděk Aviemi. Pokud film shlédnete, tak tam na záběry s "polskými Aviemi" narazíte. Aršík by měl obsahovat obě dvě verze Avií ve filmovém markingu.

Závěr

Obtisky jsou vytištěny firmou BOA Agency v tradičně vysoké kvalitě, stejně jako v případě aršíků na Š.328. Mají perfektní soutisk Bka dobře se usadí i bez použití "obtiskové chemie".

Všechny uvedené sety HR modelu na Avii pětistovku umožní zájemcům zvolit si vybranou kamufláž a marking nezávisle na stavebnici kterou vlastní. A pro majitele "overtreesů" od Eduardu jsou vítanou a dostupnou možností ke kompletaci stavebnice. Model nás tak přijde na necelých 200,- Kč, což je v dnešní době víc než přijatelné.

Otakar Beneš

Rubrika HR model, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.