1/72 Dekály na Letov Š.238 – HR model

14.11.2015 - 4 179 přečtení

1 001

Na začátku podzimu stavitele modelů československých letounů v měřítku 1/72 příjemně překvapil počin pražské firmy MPM/SH, která vydala dvě verze předválečného víceúčelového letounu Š.328.

Obtisky na Kravku

Otakar Beneš

Š.328 v modelu

První stavebnice nám nabízí čtyři kamuflážní schémata strojů předválečného čs. letectva, zatímco z druhé stavebnice si můžeme postavit tři letouny s výsostným označením Slovenského štátu, které se na východní frontě zúčastnily válečných operací.
Obě stavebnice nahradily již letitý model z produkce Kovozávodů Prostějov, který svou kvalitou již dlouho neodpovídal dnešním nárokům na kvalitu plastikových stavebnic v tomto měřítku.

Obtisky

Pro ty, kteří se nespokojí s obtiskovými verzemi nabízenými ve stavebnicích, je tady nabídky firmy HR model, která připravila čtyři sety obtiskových aršíků určených pro tento model. Sice byly připraveny ještě pro původní stavebnici od Kovozávodů Prostějov, ale pochopitelně je můžeme použít i na modely z novější produkce MPM/SH.
První set (kat. č. HRD 7223) zahrnuje možnost stavby jedné kamuflážní verze z nabízených 18 možností, včetně letounu vybaveného plováky. Ten ovšem nabídne firma MPM/SH až
v příštím roce. U téměř poloviny z nich je uvedeno jméno pilota a pozorovatele, mezi kterými najdeme i jména pilotů, kteří později odešli za hranice a jako příslušníci RAF se zúčastnili bojů ve Velké Británii.
Druhý set (kat. č. HRD 7218) nám nabízí kamuflážní schémata strojů z počátečního období existence Slovenského štátu s původními kruhovými výsostnými znaky, doplněnými ještě v polském tažení německými kříži.
Z obtisků setu třetího (kat. č. HRD 7219) můžeme díky kombinaci písmen a číslic postavit kterýkoliv z přibližně čtyřiceti letounů s výsostným označením pozdějšího typu. Ty se kromě služby na Slovensku zúčastnily i bojů na Východní frontě. Opět najdeme v návodu i jména posádek konkrétních strojů.

A v neposlední řadě s pomocí čtvrtého aršíku (kat. č. HRD 7212) si můžeme postavil model letounu ve službách Četnických leteckých hlídek s civilní imatrikulací. Díky kombinaci písmen si můžeme vybrat mezi pěti letouny.

A jako přídavek uvádím, že s pomocí dvou kusů tohoto aršíku bychom mohli postavit konverzi Š - 528 s označením buď OK – PAK, OK – PAO nebo OK – PAP.

Závěr

Velikost jak kokard, tak i křížů a imatrikulačních písmen a číslic odpovídá jak fotografiím, tak i umístění na skutečném modelu. Barvy také odpovídají a jsou věrohodnější než barvy aršíku firmy Cartograf, které obsahují stavebnice MPM/SH. Ty působí u výsostného označení poněkud tmavě. Obtisky jsou vytištěny firmou BOA Agency v tradiční kvalitě, mají perfektní soutisk a s jejich aplikací není problém i bez použití "obtiskových vodiček".

Otakar Beneš

Rubrika HR model, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.