1/144 Fouga CM.170 Magister – Miniwing

5.11.2015 - 2 942 přečtení

Miniwings logo

První cvičný proudový letoun, s více než šedesátiletou provozní historií...

Malý Magister v oblacích

Jarda "Sheya" Šebek

Úvodem

Na letošním E-Dayi jsem dostal od výrobce Miniwing Radka Skoumala velmi zajímavý dárek. Odznakovou stavebnici letadla Fouga CM.170 Magister s možností belgické nebo izraelské kamufláže. Letadlo samotné je zajímavé i vzhledově a já byl zvědavý na kvalitu resinových odlitků. U starších stavebnic Miniwing jsem se celkem často setkával s nesouměrností nebo s nenavazováním rytí a podobnými nepřesnostmi, takže sestavení modelu pak dalo dost práce. Ani staré obtisky nebyly příliš kvalitní a většinou jsem je nahradil jinými. Tahle stavebnice je ale úplně jiný level. Master vyrobený na CNC fréze, výborně odlitý a fantastické obtisky od JBrDekals. Stavbu jsem začal ještě v neděli v poslední den E-Daye.

Historie letounu

Fouga CM.170 Magister je dvoumístné proudové cvičné letadlo z poloviny 50. let 20. století. Později byly používány na podporu pozemních vojsk a také bylo během studené války jedním z nejrozšířenějších cvičných letadel zemí NATO.
Fouga Magister vznikl na základě specifikace francouzských vzdušných sil na nové pokročilé cvičné letadlo, přičemž koncern Fouga vyrobil nejprve jen 3 prototypy CM.170 Magister. Po jejich úspěšném zavedení do služby se Fouga Magister stal prvním cvičným proudovým letadlem na světě zavedeným do služby (i když podobné názory jsou okolo letounu Fokker S.14 Machtrainer). Fouga byla v roce 1958 převzata firmou Potez, která se pak v roce 1967 spojila se společností Aérospatiale. Fouga Magister je charakteristická svými motýlovitých ocasními plochami, nízko osazeným podvozkem a přídavnými palivovými nádržemi na koncích křídel.

Technické údaje

Posádka: 2
Délka: 10,06 m
Rozpětí: 11,40 m
Výška: 2,80 m
Nosná plocha: 17,30 m2
Hmotnost prázdného letounu: 2 150 kg
Vzletová hmotnost: 3 200 kg
Pohonná jednotka: 2 × proudový motor Turboméca Marboré IIA o tahu 3,92 kN.

Výkony

Maximální rychlost: 715 km/h
Cestovní rychlost: 650 km/h
Dolet: 1 200 km
Dostup: 11 000 m
Stoupavost: 17 m/s

(údaje převzaty z Wikipedie)

Pohled do stavebnice

V polotuhé krabičce s fotografií sestaveného modelu najdeme dvoustranný barevný návod formátu A5. Z jedné strany je velmi jednoduchý návod k sestavení, na druhé straně pak dvě podrobná kamuflážní schémata. V sáčku jsou béžové resinové odlitky velmi dobré kvality, maličká planžeta leptů, aršík obtisků a dva překryty kabiny – stříkaný a acetátový.

Resinové díly jsou skutečně velmi dobře odlité, na celé stavebnici jsem našel jen čtyři minibublinky. Trochu mě překvapilo, že podvozkové nohy jsou odlity zároveň s kryty podvozku. Kryty jsou pak velmi silné a neodpovídají plechovým originálům. Je to evidentně kvůli stabilitě celého podvozku. Já to řešil výrobou nových podvozkových noh i překrytů. Lepty jsou miniaturní a výrobce jim mohl věnovat trochu víc péče. Táhla ovládání zadních řídících ploch nemají správný tvar a chyběl mi v leptech již výše zmiňované podvozkové kryty. Co se týká překrytů kabiny, tam výrobce počítá s různými kategoriemi modelářů. Je zde překryt odlitý z resinu, nebo acetátový. To považuji za výborný přístup. Co se týká obtisků, tam nenacházím nic než slova chvály. Mají přesný soutisk, výborně se s nimi pracuje, jsou tenoučké a dobře reagují na vodičky.
Pomocí obtisků jsou řešeny i některé detaily kokpitu (pásy na sedačkách a palubní desky). Já při stavbě použil zbytky starých leptů.

Stavba

Probíhala bez větších problémů. Díly k sobě velmi dobře pasují a sestavení není nijak složité. Výtokové trysky doporučuji odvrtat do hloubky. Já si stavbu trochu ztížil rozhýbáním ovládacích ploch a křidélek a hodně ztížil otevřením kokpitu a přiděláním periskopu. Při barvení jsem pak udělal dvě chyby – obě z nepozornosti. Použil jsem špatný obtisk na křídlo zespodu, což jsem zjistil natolik včas, že byla ještě možná oprava. Druhá chyba se týkala náběžné hrany ovládacích ploch. Mají být bílé a v návodu to není moc znát. Na fotkách je to ale jasně vidět, takže moje chyba. Opravil jsem to pomocí bílého obtisku.

Obvykle na světlý model používám pro linky paneláže nenápadnou barvu. V tomto případě jsem ale udělal výjimku a použil jsem Neutral wash od Mig Productions. Přední reflektor je navrtaný a vytvořený asi deseti vrstvami laku Future.

Závěr

Podle vyjádření výrobce je většina produkce určena do zahraničí. V tom se odráží i vyšší cena stavebnice. Pokud si ale stavebnici koupíte, můžete z ní postavit velmi pěkný model, jakých se u nás mnoho nevidí. Škála výrobků Miniwing je velmi pestrá a jsou v ní opravdu zajímavé letouny. Takže za mě jednoznačně plus.

Jarda "Sheya" Šebek

Redakce ModelWebu děkuje firmě Miniwing za poskytnutí vzorku na recenzi

Rubrika Letadla - 1:144, Letadla - Náhledy do krabiček, Letadla - Stavební recenze, Miniwing | 3 komentářů

Komentáře

3 odpovědí k článku “1/144 Fouga CM.170 Magister – Miniwing”

  1. Karel "Charlie" Kříž napsal:

    Není ten "stříkaný" překryt spíš čirý resin?

  2. Jaroslav "Sheya" Šebek napsal:

    To budeš mít asi pravdu - chybička se mi vloudila...

  3. Libor 'Hellboy' Mužík napsal:

    Chyba týkající se překrytů kabiny je opravena.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.