1/72 Avia S-99/Bf-109G-10 – Kovozávody Prostějov/AZ model – stavební recenze

7.9.2015 - 5 939 přečtení

kovozavody_logo.gif

Jak se staví nový Gustav? Stavební recenze novinky od KP/AZ
AZ model

Gustav ve stavbě

Roman "Randalf" Kresta

Model : Avia S-99/Bf-109G-10 Diana
Výrobce : Kovozávody Prostějov/AZ model
Měřítko : 1/72
Kat. číslo : KPM0032/AZ7503

Úvodem

Bf-109G-10 je po Avii S-199 další rámečkovou variací na povedený model Bf-109G-2/6/14 od AZ modelu.
Pro recenzní stavbu jsem zvolil S-99 od KP a přebal "Special markings" prodávaný pod hlavičkou AZ model, který nabízí tři zajímavé zbarvení. Zde jsem pochopitelně šel do domácí mašiny z Tišnova z května 1945.

Interiér

Bývá zvykem začínat interiérem a stejně tak se toho budeme držet i zde.
První krok vychází ze zkušenosti s předchozími stavbami tohoto modelu, přední přepážku podlepím kouskem destičky na kterou uchytím kryt závěru kanónu, lépe pak drží.
Přístrojová deska má reliéfem znázorněné přístroje a je na ni obtisk, takže jak kdo chce - obtisk nebo domalovat.
Detaily v interiéru jsou pro toto měřítko dostačující, bočnice i podlaha jsou zpracovány formou vystupujících detailů, čili stačilo by nabarvit a sestavit. Jenže...

Při lepení interiéru doporučuji postupovat pomalu a zkoušet sesazení na sucho, vzhledem k doplnění nový trupů k jinému modelu není vsazení interiéru do trupu úplně jednoduché a bude třeba podlážku a přepážky přibrousit.
Já zvolil postup, kdy jsem trup stáhl páskou a postupně přibrušoval boky podlážky a zkoušel zasunout. Přepážku za sedačkou, která vytváří oblouk, můžete klidně srovnat, lehce jsem přibral pasáž za hlavou pilota. Je dobré pro toto přibroušení použít nástroj s větší plochou, aby srovnání bylo rovnoměrné, já použil široké brousítko na nehty.

Při druhém pokusu jsem zvolil poněkud odlišnou cestu. Slepil jsem trup jen v horní části a konec trupu dole jen po předposlední přepážku.
Pak jsem zachoval malé roztažení trupu, způsobené lehce obroušeným interiérem, kdy jsem doplnil malé klínky a dotmelil před a za křídlem. Vyhneme se tak složitému tmelení a broušení přechodu křídlo-trup, kde ráda vzniká mezera a který v tomto případě sesadíme netěsno. Tady brousíme téměř rovinu.
Tato operace v obou případech sice není úplně příjemná, nezabere však příliš času a můžeme pak pokračovat v klidu ve stavbě.

Upínací pásy lze volit z obtisků u KP nebo vystřihnout z návodu u AZ verze (což je sice zajímavý nápad, ale na to jsem příliš líný). Třetí možnost je vlastní výroba, což jsem nakonec provedl. A kdo má lepty, může použít i tento doplněk. Přístrojová deska s obtiskem vypadá dost dobře

Křídlo

Křídlo je z původní G-6, takže zde již jedeme ve známých kolejích. Na spodní část křídla lepit čela chladičů, zadní seříznout. Na horní část lepíme velké boule, které krásně sednou svým vybráním na malé, předlisované na křídle. Celkově je křídlo řešeno rozumně, křidélka i klapky jsou v jednom dílu a odpadne tím starost o ztenčování odtokové hrany.
Pořadí řezat a lepit u chladičů si zvolte podle toho, co vám lépe vyhovuje, já nejdřív lepím a pak řežu. Horní boule jsem lepil ještě před slepením křídel tak, že jsem do vybrání na vnitřní straně kápl trošku čistého toluenu, bouli nasadil a do spáry zakápl svařovací lepidlo. Vybrání pro malou bouli a sklon náběžné hrany vás sice jasně vede a splést se může jen nemehlo, ale preventivně si to přeci jen zkuste nasucho.
Doporučuji lehce prohloubit dírky pro závaží na křidélkách a navrtat dírku pro anténu zespodu pravé poloviny křídla.

Při zkusmém sesazení zkompletovaného křídla a trupu se může vyskytnout nesoulad mezi křídlem a kořenem křídla na trupu v místě odtokové hrany. Máme dvě možnosti - nastavit a dobrousit, což by bylo správné, nebo to zamaskovat sklopením vnitřních částí klapek s chladičem. Já zvolil pochopitelně tu rychlejší cestu a klapku nařízl a sklopil.

Kompletace

Slepení trupu s křídly je pak již jednoduché, ohlídejte si hlavně zadní část centroplánu, v tomto místě je potřeba usazení do trupu lehce přibrousit a srovnat. Stejně tak výškovky snesou jemné ošetření dosedacích ploch, pak jen stačí zasunout a zakápnout lepidlem.
Nasávač na levé straně motoru je vhodné ohlídat z pohledu vnitřního průřezu aby byl kruhový. Kabina sedne docela dobře, opět doporučuji zkusit nejdříve nasucho a případně doladit, lepil jsem ji před nástřikem a maskoval. Výfuky, podvozky a vrtuli jsme lepil až po nabarvení modelu.

Výrobce doporučuje výfuky lepit ještě před slepením trupu, osobně se mi však osvědčil jiný postup - výřezy pro výfuky zevnitř podlepím kouskem plastiku a vlepím je až na závěr. Odpadá tak maskování při barvení.

Shrnutí, poznatky a doporučení

  • Stavba není náročná a zvládne to i "lepič domácí"
  • Modelářská zručnost je však potřeba při vsazení interéru do trupu.
  • Bez sesazení nasucho, spasování a místy přibroušení se neobejdeme.
  • Při lepení směrovky je potřeba srovnat dosedací rovinu.
  • Volitelnou výstroj (výfuky, antény, nádrže) konzultujte nejlépe s fotografií konkrétního stroje.

Až na několikrát zmíněný interiér a sesazení křídla s trupem probíhá stavba docela rychle a bez dalších záludností. Hrubou stavbu včetně kamufláže jsem po večerech (cca 2-3 hod. denně) měl hotovou během pracovního týdne.
Obtisky jsou přesné, bez máznutí či přesazení, pouze u našeho označení pro G-10, které bylo namalováno ručně přes taktéž ručně namalovaný kříž bych ocenil v obtisku komplet, včetně těch konečků kříže. Já to řešil vlastním obtiskem, pro některé by to však mohl být oříšek.

Závěr

Jak jsem již uvedl, model se dá zvládnout "po večerech" za týden, stavba není náročná, jen je potřeba trochu toho modelářského umu. Trochu jsem si naběhl s výběrem kamufláže, která je sice atraktivní až exotická, ale sedm barev na povrch tak malého modelu, to jsem si dal...
Ve finále může Gustav vypadat nějak takto, odstínu zelené si raději nevšímejte, ten váš bude pochopitelně lepší...

Mimochodem - víte, že tento "náš" Gustav dodnes létá?
Ač se to může zdát přehnané (a pro některé experty snad i nepřijatelné), mohu klidně napsat, že při uvážení dostupnosti, provedení a přesnosti konkurenčních modelů, vám bude zaslouženou odměnou za pečlivost a trpělivost docela povedený Gustav desátý, resp. S-99, měřítku 1/72.

Přeji pohodovou, ničím a nikým nerušenou stavbu...

Roman "Randalf" Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Rubrika AZ model, Kovozávody Prostějov, Letadla - 1:72, Letadla - Stavební recenze | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/72 Avia S-99/Bf-109G-10 – Kovozávody Prostějov/AZ model – stavební recenze”

  1. Vojta Stary napsal:

    Díky za podrobný popis stavby Randalfe, určitě se mi bude hodit. Mám v plánu nejen jeden. :)

  2. mitte napsal:

    Jak napsal jeden ze spolupracovníků AZ/KP na modelforu - až do vyjití tohoto modelu nebyl na trhu dobrý model 109-ky. A já dodávám , že jak tak vidím, po jeho vyjití se na tomto stavu bohužel nic nezměnilo. Solidní problémy v sestavitelnosti, mám se na co těšit :(

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.