1/48 lepty pro Krupp Protze – Hauler

17.8.2015 - 2 771 přečtení

Fotka 001

Vylepšení modelu od Hauleru...

Tahač s klepátkem na tanky.

Jaroslav Supík

Model: Kfz.69 Krupp with 3.7 Pak (Tamiya)
Výrobce: Hauler
Měřítko: 1/48
Kat. c.: HLX48361

Popis Doplňku

V tradičních igelitových obalech secvaklých koněm i s návodem k tužšímu kartonu nalezneme dvě planžety s lepty a jednu fólii s natištěnými ručičkami budíků pro palubní desku a skly do leptaných rámů.

Co vše lze vylepšit nebo nahradit lze vidět z návodu, který je přehledný.

Jediné co by jsem návodu vytkl je, že neuvádí přesnější pozici zámku a madel na kapotě, takže se při jejich aplikaci budeme muset řídit fotografiemi, či svým odhadem.

Popis vylepšované stavebnice

Jde o výrobek firmy Tamiya, která má světovou pověst výrobce prvotřídních modelů. Tak se podíváme jak je tomu nyní. Stavebnice má díly rozložené v pěti rámečcích z nichž je jeden čirý. Jestli se nepletu rámečky A,B a P byly již ve dříve vydané jiné variantě Kruppa.

Na rozdíl od předchozí varianty v této stavebnici není kovový díl imitující pravděpodobně měřítkovou váhu modelu.

Ovšem i světové vysoké parametry neznamenají, že se v dané stavebnici nedají partie vylepšít, či výrobce udělal vše na jedničku.

Tady ve třech podgaleriich si můžete prohlédnout pár detailu jak povedených

tak i nepovedených dílu, které při stavbě z krabičky budou chtít minimálně aspoň přetmelit.

Sestavení

Pro názornost, jak moc sedí lepty na model jsem zkusil několik leptu aplikovat. Protiskluzový povrch na svá místa pasuje celkem přesně až na díly číslo 41 a 42 které mají zkosení v jiném úhlu, než by měly mít.

Náročnější na přesnost ohýbání bude štít kanonku, kde po sestavení bude nutno vytmelit perforováni v místech ohybu. Ale pokud se vše povede bude výsledek o mnohem lepší než původní díl ze stavebnice.

Náročná na přesnost a čistou práci bude sestava leptaných dílu 48, 49 a 50. Musím se přiznat, že zde jsem pohořel, holt to ještě s lepty tak dobře neumím.

A jako poslední jsem zkusil pár drobnosti.

O aplikaci zámku a madel jsem se již zmiňoval, jen ještě doporučuji rydlem protáhnout rytí na kapotě před aplikaci leptů, protože použitá technologie výroby ji neumožnila udělat ostřejší.

Protože lepty jsou z tvrdšího plechu, trošku se zapotíme při ohýbání blatničku nad pomocnými koly pro zdolávaní překážek. Že trošku vypadají jinak, než ty ze stavebnice se lekat nemusíme, protože jich bylo více druhů.
Jediný problém na který jsem narazil se mi stal když jsem chtěl aplikovat díly číslo 3a.

Nevím jistě, zda se mi v místě kruhového otvoru určeného pro policajty rozpadly při oddělováni, nebo již byly přelomené při manipulaci, kdy stačil nepatrný prohyb. V každém případě si na tyto dva dílky dejte velký pozor ať nedopadnete jako já a jednu polovinu neztratíte, protože na blatník se dají přilepit i rozlomené a pokud si uhlídáte přímku, nebude zlom vůbec poznat. Jen ty policajty než leptaný bych doporučil si udělat z drátku.

Závěr

Za mě tento set mohu plně doporučit, pokud chceme tuto stavebnici vyšperkovat. Zkušení modeláři využiji až na pár dílku snad všechny leptané díly, pokud se nerozhodnou pro samodomo výrobu. Nezkušeným lze doporučit buď počkat a nebo použit jen jednodušší partie.

Jaroslav Supík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Hauler za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Hauler, Tamiya, Technika, Technika - 1:48, Technika - Doplňky, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.