Aplikátory sekundového lepidla do držiaka modelárskeho noža

17.2.2015 - 4 829 přečtení

Hauler

Na pomoc so sekundovým lepidlom

Aplikátory sekundového lepidla do držiaka modelárskeho noža

Roman Pieron

Názov: Super glue aplicator for modellers knife holder
Výrobca: Hauler
Mierka: n/a
Kat.č.: HQT014
Materiál: FE

Obsah sady

Občas je práca so sekundovým lepidlom dosť otravná a nie vždy sa nám podarí nabrať riedke lepidlo na jednoduchý nástroj a prilepiť diely bez toho, aby sme upackali okolie spoja a potom ho začisťovali debondérom.

Ak odmyslím také jednoduché náradie ako špáradlo, tenký drôt, prípadne špička skalpela, tak asi najsofistikovanejším podomácky vyrobeným nástrojom bola ihla na šitie, ktorá mala odstránenú polovicu očka, čiže ukončenie malo tvar písmena U.

Takýto nástroj funguje jednoducho - stačí naniesť kvapku sekundového lepidla na nesavú podložku, nabrať ho špičkou nástroja, pričom lepidlo sa udrží v očku a následne stačí priložiť nástroj ku lepenému spoju - lepidlo do spoja vďaka kapilarite vtečie samo a v minimálnom množstve.

Na takomto princípe pracuje aj aplikátor lepidla od firmy Hauler - na fotoleptanej planžete je pripravených 20 plieškov, ktoré sú ukončené špičkou v tvare písmena U. Táto modelárska pomôcka nie je žiadna novinka - sám Hauler pred časom vydal aplikátor určený do ruky (HQT011), rovnako ako Eduard a viacero ďalších.

Tento má však zásadnú výhodu - upnite aplikátor do držiaka skalpela! Aplikátory majú krátke telo, ktoré moc neumožňujú držať ho medzi prstami, pretože sú určené do rúčky modelárskeho noža X-Acto (tenšie prevedenie), prípadne iného (lacnejšieho) výrobcu s rovnakým princípom upínania nástrojov.

Na planžete sa na prvý pohľad nachádzajú dva rôzne tvary aplikátora, ale nie - oba aplikátory sú identické, len tie krajné nie sú obojstranné, ale polovičné. Je to spôsobené snahou výrobcu čo najefektívnejšie využiť plochu planžety.

Uchytenie aplikátora do skalpelového noža môže vyriešiť rôzne problémy - veľké prsty, takže sa aplikátor zle drží; možné pokrútenie aplikátora pri hrubšom zaobchádzaní; prilepenie odloženého aplikátora ku podložke pri troche nepozornosti; strata aplikátora v pracovnom neporiadku modelárskeho stola a iné...

Očistenie aplikátora od uschnutého sekundového lepidla je možné dvoma spôsobmi - namočiť špičku do acetónu a následne zvyšky rozpusteného lepidla zotrieť, alebo špičku aplikátora opáliť nad ohňom.

Osobne používam plameň zo zapaľovača, je to sekundová záležitosť. Zatiaľ som nezaznamenal, že by bola časom špička nejako opotrebovaná (oheň môže spôsobovať krehnutie kovu), v každom prípade na planžete je množstvo ďalších náhradných aplikátorov, takže je možné sa ku aplikátoru správať ako ku spotrebnému materiálu a častejšie ho meniť.

Táto modifikácia aplikátora sa mi veľmi osvedčila, práca so sekundovým lepidlom ako aj skladovanie nástroja je teraz čistejšie.

Roman Pieron,
Romanove modely

Redakcia ModelWebu ďakuje firme HAULER za poskytnutie vzorky na recenziu.

Rubrika Hauler, Nástroje, pomůcky | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “Aplikátory sekundového lepidla do držiaka modelárskeho noža”

  1. Ondřej Kabelka napsal:

    Ahoj, nestává se vám někdy že kapka vteřiňáku se nechce vytvořit na špičce v tom U a dělá se více nahoře a nejde tím pak lepit?

  2. Roman Pieron napsal:

    Ahoj, sorry za neskoru odpoved, neprisla mi e-mailova notifikacia.

    Ano, stava sa to. V pripade riedkeho lepidla sa rado vytiahne hore, mimo spicku, takze je potom problem spravne prilozit aplikator na model, aby sa lepidlo prenieslo na potrebne miesto. Aplikatory som rozdal kolegom v klube na testovanie, s rovnakym vysledkom.

    Preto pouzivam lepidlo hustejsie, ktore vytvori vacsiu kvapku na spicke, co sa vlastne priblizi ku nanasaniu obycajnym drotikom, ktory som pouzival doteraz.
    S odstupom casu vidim ako pridanu hodnotu najma to, ze je aplikator uchyteny v praktickom drziaku, pretoze pouzivany drot sa mi obcas niekde prilepil...

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.