1/72 Lehké objekty vzor 36B a 36E – ŘOP o.s.

25.1.2015 - 2 972 přečtení

ŘOP. o.s. - Samek models

Občanské sdružení ŘOP vydalo další části Československé opevnění z let 1935 - 1938. Jakpak asi vypadají...

Lehké objekty vzor 36B a 36E

Jiří Semerád

Model: Lehký objekt vzor 36 E a Lehký objekt vzor 36 B
Výrobce: ŘOP o.s
Edice: Československé opevnění 1935 - 1938
Materiál: Sádra, resin
Měřítko: 1/72
Katalogová čísla: F72/123 a F72/124

Úvod

S laskavostí firmy MN MODELÁŘ jsem obdržel na recenzi modely dvou atypických lehkých objektů vzor 36B a 36E v měřítku 1:72 od firmy ŘOP o.s.

Lehký objekt vzor 36 E

III. sbor – Jižní Morava, prostor úseku Jemnice č. ŘOP 31

LO 36E atypické provedení, byl tvořen jednou střeleckou místností pro jeden lehký nebo těžký kulomet, osádka: 2 muži. Vchod byl řešen atypicky vstupní šachtou v týlu objektu.

Lehký objekt vzor 36 B

III. sbor – Jižní Morava, prostor úseku Hrušovany č. ŘOP 82

LO 36B atypické provedení, byl tvořen jednou střeleckou místností pro dva lehké nebo těžké kulomety, osádka: 4 muži. Objekt byl vybaven ručním ventilátorem a dvěma granátovými skluzy.

Stavebnice

V pevných kartonových krabičkách se nacházejí sádrové odlitky pevnůstek, včetně okolního terénu. Odlitek je zabalen v ochranné střečkové folii a upevněn na dně krabice. V krabičce nalezneme uretanový odlitek znaku ŘOP.

Zbarvení

Většina pevnůstek byla opatřena omítkou, na které byla nanesena kamufláž, podle toho v jakém úseku linie opevnění se pevnůstka nacházela. Zde doporučuji řídit se fotografiemi, které lze dohledat na internetu. Některé pevnůstky byly pouze v barvě betonu, dle stupně dokončení v roce 1938. Doporučuji stránky www.bunkry.cz a www.ropiky.net.

Závěr

Sádrový odlitek je čistě odlity, bez bublin. Pokud nějakou najdeme, tak není problém jej odstranit jakýmkoliv tmelem. Stavbu zvládne úplný začátečník, kdy v podstatě o stavbu ani nejde, protože model je kompletní, jde pouze o kamufláž a dotvoření okolního terénu pevnůstky, dle schopností modeláře.

Doporučuji použít trávu nebo doplňky od firmy Model Scene. Úplní začátečníci nebo děti mohou použít na zbarvení sádry obyčejné vodové barvy.

Jiří Semerád

Redakce ModelWebu děkuje firmě MN-Modelář za vzorek k recenzi.

Rubrika Dioráma - 1:72, ŘOP o.s. | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.