1/72 – Fotoleptané díly na Hanriot HD.1 od Minute72

22.12.2014 - 2 980 přečtení

firma-minute72-nggid0555301-ngg0dyn-200x120x100-00f0w010c010r110f110r010t010

Někdo říká, že jsou modely v měřítku 1/72 již anachronismem.  Podle nabídek výrobců modelů a doplňků to tak ale vůbec nevypadá.

Hanriot detailně a v plechu

Libor "Hellboy" Mužík

Přestože se na první pohled zdá, že je již modelářský trh s doplňky naplněn, či spíše přeplněn, stále vznikají nové firmy s výrobky pro nás. Jednou z nich je i Minute72, která již názvem dává najevo o jakou kategorii modelů se bude zajímat. Podívejme se tedy na jeden z jejích výrobků.

Hanriot HD.1 for HR Model kit (all variants)

Výrobce: Minute72
Název: Hanriot HD.1 for HR Model kit (all variants)
Měřítko: 1:72
Katalogové číslo: 72001

Obsah balení

Recenzní vzorek jsem obdržel ve vícenásobně uzavíratelném plastovém pytlíku, ve kterém je černobílý návod, černý podkladový papír a tři planžety s leptanými díly. V pytlíku zcela chybí jakýkoliv "zpevňující" podklad který by chránil planžety před poškozením, způsobeným méně opatrnou manipulací s výrobkem. To se ostatně potvrdilo i na mém vzorku u kterého byly dvě planžety ohnuty. Druhým nedostatkem obalu je i absence jakéhokoliv štítku který by upozorňoval na daný výrobek. Tím se bohužel stává výrobek poněkud neviditelným oproti konkurenčním výrobkům.

Návod

Je vytisknutý černobíle na papíru formátu A4. Krok po kroku nás provádí jednotlivými podsestavami a úpravami modelu. Jediné co by možná potřebovalo doplnit (ale to je vyložený detail) , je zakreslení lanek a táhel doplňujících leptané díly.

Detailnější pohled na leptané díly

1.planžeta

Obsahuje hlavně detaily vnitřní trupové konstrukce a detaily vnitřního vybavení. Stavebně složitějším bude sestavení trupové konstrukce, která se lepí natupo a kde bude každá případná chybička hodně vidět. Ne detailních fotografiích je vidět že díly nejsou podleptané ani jakkoliv přesazené.

2.planžeta

Je nazvána errata (oprava) a obsahuje novou sedačku (s mírně pozměněným tvarem), konstrukci jejího uchycení a drobné detaily.

3.planžeta

Je pokovená a obsahuje povrchové detaily jako jsou trupové krytky, průchodky ovládacích lanek, šití trupu a další detaily. Díky pokovení jsou díly v přirozené stříbrné barvě, takže se již nemusí barvit. Dalším moc pěkným detailem je plastické šití, které vypadá mnohem lépe než kreslené čí obtiskové, jak bývá v tomto měřítku časté.

Závěrem

Již od prvního pohledu je vidět, že leptané doplňky na stavebnici Hanriota HD.1 byly dělány velmi poctivě a s velkým nadšením. To ukazuje jak velký počet dílů, tak i doplňková planžeta s opravami ne zcela povedených dílů. Rovněž pokovené lepty  detailů trupu svědčí o poctivé práci a přemýšlení nad ní. Na druhou stranu je vidět i nedostatek zkušeností, což se projevuje nepříliš povedeným obalem a hlavně absencí tvrdého podkladu pod lepty.
Celkově ale lze majitelům kitu od HR models tyto lepty doporučit, a těšit se na další výrobky od Minute72.

Libor "Hellboy" Mužík

Redakce Modelwebu děkuje firmě Minute72 za vzorek k recenzi.

Rubrika Letadla - Doplňky, Minute72, Novinky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.