1/120 (TT) Zemědělská technika – Hauler

20.10.2014 - 4 537 přečtení

Hauler

Práce na poli a zpracování zemědělských produktů jsou velmi časté náměty pro části modelových kolejišť všech měřítek. Hauler nám přináší hned několik zemědělských strojů, které nám tyto scény pomohou vytvořit.

Zemědělská technika

Karel "Charlie" Kříž

Lokomobila s vlastním pohonem

Název: Lokomobila s vlastním pohonem
Měřítko: 1/120 (TT)
Výrobce: Hauler
Kat. číslo: HTT120061

Předloha

Pojem lokomobila jsem již zmínil v preview na další model od Hauleru, kde se však jednalo o stacionární verzi. Tentokrát se podíváme na stroj, který dokázal sílu nejen přenášet na další zařízení, ale využíval jí i pro vlastní pohon.
Konkrétně budeme hovořit o modelu, který nám výrobce nabízí v měřítku 1/120 (TT). Balení neuvádí o jaký typ se jedná, ale domnívám se, že jde o britskou parní oračku Z7S od firmy John Fowler & Co. z Leedsu. Tento stroj se využíval k orbě, která spočívala v tahání oboustranného pluhu přes pole. Pod kotlem má buben s lanem, které bylo střídavě navíjeno dvěma stroji na protilehlých stranách pole a celá souprava tak dokázala zorat za den celkem slušnou plochu.

Obsah balení

Krabička s obrázkem postaveného modelu obsahuje sedm resinových odlitků s díly, lept s detaily a černobílý návod. Stavebnice neobsahuje žádné obtisky a před stavbou bude dobré zapátrat po Internetu po fotografiích předlohy.
Odlití je opět velmi kvalitní, díly mají spoustu jemných detailů, ale přeci jen budeme muset zatmelit několik ďolíků po bublinách. Bohužel, u tohoto modelu nejsou žádné přídavné ochranné nálitky, takže je tu nebezpečí ulomení tenkých dílů. A přesně to se stalo v mém případě, v balení jsem měl ulomenou tenkou tyčku vedoucí z bubnu tažného lana. Náprava nebude složitá, ale přeci jen by bylo dobré to pořešit už při výrobě.

Návod je velmi schematický, tvoří jej jen několik nákresů a nekvalitní fotografie. Nějak nerozumím, proč jsou do návodů tyto snímky přidávány, při stavbě nám nepomůžou a je lepší prozkoumat barevný obrázek na krabičce.

Traktor Svoboda s pluhem z roku 1937

Název: Traktor Svoboda s pluhem z roku 1937
Měřítko: 1/120 (TT)
Výrobce: Hauler
Kat. číslo: HTT120057

Předloha

Traktory z podniku Svoboda motor Kosmonosy byly velmi populární zemědělské stroje, které vynikaly jednoduchou konstrukcí, nízkou pořizovací cenou a bezporuchovostí. Původně tříkolový traktor dostal přední kočárovou nápravu, čímž vznikl oblíbený typ DK 10. Stroj bylo možno používat jako tažný, nebo s přídavným zařízením jako sekačku, či pro orbu. Také bylo možné přikoupit různé doplňky, jako elektroinstalace, osvětlení, blatníky, nebo kovová kola.

Obsah balení

Balení se nijak neodlišuje od ostatních modelů v tomto měřítku. Malá, zelená krabička s barevným obrázkem postaveného modelu obsahuje 5 resinových odlitků, leptanou planžetu a návod. Jeden z odlitků není určen ke stavbě, ale slouží jako forma pro vytvarování sedačky, která je v leptu. Velmi užitečná věcička. Odlití dílů je shodné s výše popsanou lokomobilou, ve stejné kvalitě i detailnosti. Návod je opět ve velmi rozporuplné kvalitě, ale vzhledem k jednoduchosti stavebnice dostačuje.

Mlátička a traktor Svoboda z roku 1937

Název: Mlátička a traktor Svoboda z roku 1937
Měřítko: 1/120 (TT)
Výrobce: Hauler
Kat. číslo: HTT120060

Předloha

Obilná mlátička bylo zařízení, které sloužilo k oddělení zrna od stonků a plev. Nahradilo mlácení cepem a ulehčilo tak práci nejednomu zemědělci. K pohonu těchto zařízení sloužily buď stabilní motory, lokomobily, nebo traktory a hnací síla se přenášela pomocí řemenů.

Obsah balení

Tento model je balen v univerzální větší krabičce, kterou doplňuje nalepený obrázek hotového modelu. Uvnitř najdeme 15 resinových odlitků, lept a návod. Součástí stavebnice je traktor Svoboda, o kterém píši výše, takže se zaměříme spíše na mlátičku. Ta se skládá z 11 dílů, plus doplňky, které představují pytle s obilím a žebřík. Kvalita dílů je opět ucházející, jen na jednom místě je těch dírek od bublinek trochu moc. Ale "vteřiňák" to rychle spraví. Díly traktoru jsou totožné se samostatnou stavebnicí. Mlátičku můžeme za traktor zapřáhnout, nebo jí spojit řemenem s hnacím kolem.

Popisovat návod už asi ani nemá cenu. I zde máme list papíru, který ukazuje pozice dílů a místa, která se mají odstranit. Vzhledem k tomu, že jediným dalším vodítkem je obrázek postaveného modelu, bude třeba velmi pozorně zkoušet díly na sucho.

Hodnocení

Tyto tři modely zemědělské techniky jsou opět recyklací výrobků firmy Davo a nedá se čekat nějaká výraznější úprava forem. Dle mého názoru by stálo zato zapracovat zejména na návodech, ochranných prvcích tenkých dílů a případně přikládat i nějaké malé obtisky s logy výrobců. Co se týká kvality a složitosti modelů, jsem stále v okruhu malosériové resinové výroby, která nám přináší netradiční stroje a zařízení. Ale i tak bych řekl, že díly jsou velmi povedené a detailní. Záleží už jen na modelářích, zda se pokusí stroje ještě vylepšit.

Karel "Charlie" Kříž

Redakce ModelWebu děkuje firmě Hauler za poskytnutí vzorků pro recenzi.


Rubrika Auto-Moto, Dioráma - Doplňky, Hauler | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.