1/35 T-72 M1/A turret – S.B.S models

15.10.2014 - 6 108 přečtení

sbslogo-custom-size-86-86-brt-49

T-72A/M1 - Uralský rváč po maďarsku.

Uralský bojovník

Richard Cihelna

Název: T-72 M1/A turret
Měřítko: 1/35
Výrobce: S.B.S models
Kat. číslo: 35102

Úvod

Tank T-72 není nutné v českých zemích příliš představovat. Mnoho mladých mužů se s ním seznámilo v průběhu svojí základní vojenské služby a i dnešní profesionální vojáci a příslušníci aktivních záloh se s tímto tankem stále setkávají. Tank T-72 je totiž ve verzích T-72M1 a T-72M4CZ je ve výzbroji AČR do současnosti.

Historie typu

T-72 by přijat do výzbroje Sovětské armády v roce 1973 a tím se rozběhla jeho velkosériová výroba. V průběhu let prošel velkým množstvím modernizací a byl z něho vyvinut i nejmodernější tank Ruské federace tank T-90. Celkem bylo vyrobeno více než 25.000 tanků této série. Vyvážen byl do zemí Varšavské smlouvy, Finska, Jugoslávie, Indie a na Blízký východ.

Po rozpadu Sovětského svazu a konci Studené války byl exportován i do mnoha dalších zemí. Značně rozšířena byla i jeho licenční výroba v Československu, Jugoslávii, Polsku a Indii. Tank a z něj odvozené typy jsou do dnešních dnů ve výzbroji mnoha armád světa. Bojově byl nasazen snad ve všech významnějších konfliktech od prvního nasazení v roce 1982 v bojích v Libanonu v údolí Bekaa přes irácko-íránský konflikt, Sovětsko – Afgánský konflikt, v bojích v Náhorním Karabachu, Rusko – Čečenské válce, první i druhé válce v Perském zálivu, válce v Jugoslávii, Kosovském konfliktu a nejnověji v bojích na Ukrajině, v Sýrii a v bojích s Islámským státem.

O licenční produkci tanku v Československu bylo rozhodnuto v roce 1977 a po úpravách výkresové dokumentace na československé podmínky byla zahájena výroba ověřovací série v roce 1981 v ZTS Martin n.p., od roku 1985 se vyráběl tank ve verzi T-72M a od roku 1986 probíhala výroba dále vylepšené verze T-72M1.

Náhled do krabice

Sada obsahuje 26 dílů věže odlitých ze šedého PUR, 2 planžety leptaných dílů, návod a obtisky.

Základní díly

Základ tvoří nová věž odlitá z jednoho kusu, (takže nás nečeká žádné zdlouhavé začišťování lepeného spoje horního a spodního dílu věže,) dále 12 výmetnic zadýmovacího systému 902A Tuča, nové okruží a pevná část velitelského poklopu, poklop sloužící k vyhazování dna polospalitelné nábojnice kanónu, montáž antény a několik drobných dílů.

Všechny díly jsou kvalitně odlity bez bublinek a zbytečných otřepů, věž má při porovnání s původní věží ve stavebnici Tamiya správné proporce, pouze mám dojem, že při pohledu z boku je maska kanónu poměrně vysoko uložená.

Leptané díly

Leptané díly jsou ve dvou planžetách. Dobrou zprávou pro modeláře je, že nejsou nijak pokoveny. Ve větší planžetě jsou díly držáků infračervených světlometů, drobné díly na poklop velitele, nové díly na uchycení úložných boxů na věži a spon jejich zámků, díly na vylepšení detailů soupravy pro hluboké brodění, úchyty nábojových schránek pro protiletadlový kulomet NSVT a kryty zaměřovače. V menší planžetě jsou pak základny k výmetnicím zadýmovacích granátů a hlavy šroubů.

Návod

Návod je vytištěn černobíle, oboustranně na listu formátu A5. Přesto je poměrně přehledný a srozumitelný (zobrazuje totiž pouze sestavu věže tanku). Ve dvanácti krocích nás provede sestavením celé věže. Druhý list návodu je věnován kamuflážním schématům. Je vytištěn barevně na křídový papír také formátu A5, ale pouze jednostranně.

Nabízeny jsou kamufláže na celozelený tank T-72A maďarské armády, konkrétně 62. Mechanizované pěší brigády, Hódmezővásárhely, z roku 1999 (zobrazena pouze věž tanku, korba tanku je pravděpodobně celozelená bez dalšího označení) a hnědo- pískově kamoflovaný tank T-72M1 Libyjské armády z roku 2011 bez dalšího určení.

Obtisky

Dva mini aršíky obtisků obsahují na prvním věžová čísla a taktické symboly na maďarský stroj a vojenské registrační číslo na libyjský - dva kusy, v návodu je však vyznačeno umístění pouze pro jeden na čelním pancíři. Druhý aršík obsahuje pouze barevné "véčka" označení vozidel maďarské armády.

Závěr

Povedená sada opravující největší nedostatek jinak pěkné a lehce sestavitelné stavebnice firmy Tamyia a to špatnou věž.

Tank T-72 je pro modeláře velice atraktivní předloha. Je možné postavit jej od naleštěných přehlídkových kusů s výraznými bílými doplňky z Rudého náměstí, přes ten "svůj" tank v kamufláži smytelnými barvami ze cvičení ČSLA/AČR, až po značně bojově opotřebované kusy s různými druhy provizorního zesílení pancéřové ochrany a třeba i v bojích zcela zničená vozidla ze současné Ukrajiny nebo Sýrie. Na své si u tohoto tanku prostě přijdou všichni, od milovníků zasněžených finských a sibiřských plání, přes rozbahněné polní a lesní cesty střední Evropy až po rozpálené pouště Blízkého východu a Indie.

Richard Cihelna
KPM Bluenavels Tábor

Redakce ModelWebu děkuje firmě S.B.S models za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika SBS model, Technika - 1:35, Technika - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.