1/72 Mark I “Male” – Masterbox

26.9.2014 - 4 926 přečtení

logo-masterbox

Prvý blatoplaz na bojovom poli prvej svetovej vojny, rovnako aj prvotina ukrajinského MasterBoxu v mierke 1/72

Prvý blatoplaz na scéne

Roman Pieron


Názov: Mark I "Male" British Tank (Somme Battle period, 1916)
Výrobca: Master Box
Mierka: 1/72
Kat.č.: MB72001
Materiál: plast, PE


Úvod

Zrod nového vojnového monštra - asi tak nejak by sa dala nazvať britská konštrukcia, ktorá začala modernú éru bojových tankov. Mark I bol navrhnutý a skonštruovaný vo vysokom utajení ako samohybné palebné postavenie s jednoduchým kolopásovým podvozkom, požadovaný britskou admiralitou na čele s W. Churchilom (preto bol pôvodne označovaný ako Landship). Bol odolný voči nepriateľskej paľbe pechotných zbraní a zvládal jazdu v náročnom teréne. Mal mohutnú oceľovú kolopásovú konštrukciu (čelný pancier hrubý 12mm) o hmotnosti 28 ton a kanónovú alebo guľometnú výzbroj umiestnenú vo vežičkách po bokoch trupu. Dôležitým prvkom bol pásový podvozok, ktorý dovoľoval vozidlu prejsť cez ostnaný drôt až ku nepriateľským zákopom alebo iným opevneným pozíciam a konečne tak prelomiť patovú situáciu zákopovej vojny.


"Male" verzia bola vyzbrojená dvoma 6 librovými delami (pôvodne námorné) a 3 guľometmi Hotchkiss, "Female" verzia bola vybavená 4 guľometmi Vickers a jedným Hotchkiss. Za tankom sa nachádzali kolesá, ktoré mali napomáhať otáčaniu tanku, podobne ako kormidlo na lodi, ale keďže neboli efektívne, čoskoro ich zrušili. Samotné riadenie tanku bolo náročné, keďže vodič nemal volant. Namiesto toho bola pri každom páse obsluha, ktorá ručne prehadzovala rýchlosti vpred, stop a vzad. Navyše posádka v počte 8 ľudí sedela vo vnútri tanku hneď vedľa hlučného a zapáchajúceho motora, bez dostatočnej ventilácie, kde teplota prekračovala aj 50°C.


Prvé reálne bojové nasadenie tankov bolo v septembri 1916 počas bojov pri Flers-Courcelette (súčasťou ofenzívy pri Somme). Úspech síce nebol nejaký zásadný, najmä pre veľkú poruchovosť tankov a nedostatok skúseností posádky, ale aj tých deväť tankov (z 32), čo dosiahlo nemecké línie, urobilo veľa škôd. Bol to však prvý krôčik na ceste ku plnohodnotnému bojovému stroju, ktorý zvýraznil aj ďalší významný úspech stroja Mark IV na bojovom poli o rok neskôr.


Obsah balenia

Stavebnica obsahuje dva rámčeky s plastovými dielmi, planžetu kovových dielov a gumové pásy. Diely majú charakter short-runu, s viacerými otrepmi. Väčšie prepadliny som nenašiel, aj keď po nastriekané lesklej farby som si všimol jemné prepadliny na vrchnej časti bočných strelísk. Niektoré náliatky sú väčšie a občas umiestnené na nevhodných miestach, ale nič z toho neprináša zásadné komplikácie pri stavbe. Plast je dosť mäkký, ťažné zariadenie na predku trupu mi prasklo už pri oddeľovaní z rámčeka. Povrchové detaily a vystupujúce nity sú pekne výrazné a ostré. Pre porovnanie s Airfix modelom ma Master Box opravené chyby na trupe a správne nitovanie.


Kovové diely sú určené na stvárnenie sieťovanej ochrany hornej časti tanku, zabraňujúcej výbuchom ručných granátov na najslabšie pancierovanom mieste - na vrchu trupu. Mierna komplikácia pri ich použití môže byť to, že treba odstrániť štyri šikmé výztuhy na plastovom nosiči, takže aj kvôli mäkkosti plastu je treba pri ich odstráňovaní pracovať opatrne.


Gumové pásy su najslabším článkom - náliatky sú dosť hrubé, zasahujú do pásov a nedajú sa uspokojivo odstrániť, navyše na okrajoch majú otrepy, takže začistenie tohto gumového materiálu je problematické. Na dĺžku sedia a dokonca výrobca myslel aj na ich spoj, ktorý sa ukryje do vyhradeného otvoru na spodu "sponsons" (bočné vyčnievajúce priestory v trupe medzi pásmi), takže ho nebude vidieť. Stači pásy spojiť (dva kolíky do dvoch otvorov) a jemným natiahnutím upraviť ich finálnu podobu. Ďalšou chybičkou je, že pásy na svojich vodičoch príliš ležia, podľa fotiek bola medzi nimi viditeľná štrbina. Posledná vec na vytknutie je napnutie pásov, ktoré potom spôsobuje viditeľné prepadnutie stredov jednotlivých článkov a zdvihnutie ich okrajov.


Návod, dekály

Stavebný návod začína popisom histórie tanku a nákresom dielov s číslami, samotný stavebný postup je dosť roztiahnutý, na zloženie niečo cez 30 dielov je v návode 24 krokov, o to sú však kroky jednoduchšie. V bode 3 mi nesúhlasila kresba so skutočným dielom, takže pri lepení trupu som pre istotu zvolil inú postupnosť, aby som sa dopracoval ku správnej výslednej polohe. Na použitie kovových dielov je pridaný osobitný drobnejší návod.


Výrobca nepriložil do stavebnice žiadne dekály, keďže v čase prvého bojového nasadenia neboli tanky nijak značené. Návod na sfarbenie je na zadnej strane krabičky, tvorí ho jednofarebná kamufláž, výrobca uvádza farbu Khaki Grey (LifeColor UC097).


Stavba modelu

Zameraním je mi WWI dosť vzdialená, preto som stavbu poňal čisto z krabičky, bež žiadnych dodatočných úprav. Zostaviteľnosť bola primeraná, žiadne veľké záludnosti sa nekonali. Keďže dielov nie je veľa, model sa dá postaviť za jeden deň. Tmel som nikde nepoužil, akurát je treba odstrániť otrepy na niekoľkých dieloch a začistiť aj dosadacie plochy, keďže sú na nich umiestnené náliatky, najmä diely bočných strelísk, ktoré je treba presnejšie nasucho spasovať. V prípade kolies som kvôli hrubším náliatkom na nevhodnom mieste úplne odstránil lem a vyrobil ho nanovo z plastového profilu. Poklopy vodiča na predku trupu sú oddelené, takže ich môžme znázorniť ako otvorené.


Kanóny sú navrhnuté tak, že sa nimi dá pohybovať (po zbrúsení dosadacích plôch), ja som ich pre istotu zafixoval v jednej polohe. Je však potrebné vyvŕtať otvory do hlavní, pretože sú vylisované plné. Pri pásoch nebol veľký problém (okrem samotného začistenia), ich spoj som ani nelepil, držal sám, akurát som sa ich pokúsil prilepiť lepidlom Tamiya Craft Bond, ale ani to nebolo treba, pretože pri troške natiahnutia celkom dobre okopírujú tvar "sponsons". Kovové diely svojou hrúbou (skôr tenkosťou) pripomínaju fóliu, čo sa prejaví najmä pri zohýbaní protigranátového krytu, kde mi moc nepomohla ani naznačená zoslabená stredová ryha, takže sa mi mriežka zohla v tom najslabšom bode - v sieťovine. Predpokladám, že na správne ohnutie najlepšie poslúži väčšia ohýbačka, pretože pinzeta mriežku ľahko pokryví (čo však tiež nemusí byť na závadu, môže simulovať opotrebenie mriežky).

Povrchová úprava spočívala najprv Mr. Surfacer 1000, po kontrole Mr. Surface 1500 Black a potom základ Tamiya XF-59 Desert Yellow + rôzne tieňovanie svetlejšími a tmavšími odtieňmi základnej farby.

Farbu som posunul do žlta syntetickým filtrom pre pieskové kamufláže, na wash som použil Dark Wash. Olejovými farbami rôznych odtieňov som dodatočne rozbil jednoliatosť povrchu. Pásy som namaľoval čienohnedou Vallejo 822, zasypal zmesou svetlejších a tmavších pigmentov a zafixoval White Spiritom. Po uschnutí som grafitom zvýraznil vystupujúce hrany článkov pásov. Na trupe som doplnil rôzne stečeniny (Streaking Grimes) a odreniny (Vallejo na štetec), na boky a spodok som naniesol zmes rôznych pigmentov, ktorú som zafixoval White Spiritom.

Finálnu fázu zablatenia pigmentami som trochu prehnal, takže som miestami nechiac potlačil prechádzajúce povrchové efekty. Ale aj negatívna skúsenosť je na niečo dobrá, aspoň viem pri ďalšom blate, na čo si dávať pozor.


Záver

Výborná oddychovka originálnej predlohy, ktorá sa ľahko stavia, je vďačná na vyhranie sa s povrchovou úpravou, navyše v tomto čase aj aktuálna (100. výročie WWI). Ja som si túto týždňovú stavbu jednoducho užíval.


Podklady


Roman Pieron, Romanove modely


Rubrika MasterBox, Technika - 1:72, Technika - Stavební recenze | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.