100 let Velké války 1914-1918

14.9.2014 - 2 551 přečtení

800px-Wappen_Kaiser_Franz_Joseph_I (1)

14.9.1914 - Neuvěřitelný příběh z Trinidadu.

Německá změna na nejvyšších pozicích

Libor "Hellboy" Mužík

Pokračuje bitva u Aisne.Německé armády se brání soustředěnému spojeneckému útoku na linii mezi Aisne a Remeší. Těžké boje probíhají v okolí Missy a Vailly.
Von Moltke byl uvolněn z pozice náčelníka štábu německé armády a jeho místo přichází generál Erich von Falkenhayn.
Visegrad je obsazený Srbskými a Černohorskými vojsky.
U východního pobřeží Jižní Ameriky dochází ke kurióznímu námořnímu střetnutí. Britský Ozbrojený obchodní křižník HMS "Carmania" objevuje v přístavu na Trinidadských ostrovech německý ozbrojený obchodní křižník SMS "Cap Trafalgar". Ten je shodou okolností "maskován" za Carmanii. Protože díky velikosti obou plavidel není možné manévrovat v pobřežních vodách, obě lodě vyplouvají několik kilometrů na volné moře, lodě se obrací proti sobě a začínají bojovat. HMS "Carmania" se poněkud ukvapuje a začíná střílet příliš brzy, čímž umožňuje soupeři první přesnou ránu. V následujících dvou hodinách je HMS "Carmania" zasažena 79 zásahy, z nichž některé jsou i pod čarou ponoru, a celý její můstek je v plamenech. Požáry vypukají i na jejím také mnohokrát zasaženém soupeři. Jejich způsob boje kdy na sebe střílejí námořníci z oken kajut na vzdálenost několika desítek metrů chvílemi spíše připomíná lodní bitvy napoleonských válek a ne první světovou válku. I když se chvílemi zdá že HMS "Carmania" nekontrolovatelně hoří, tak se náhle prudce naklání na levobok "Cap Trafalgar". Tlak vody pod čarou ponoru protrhává několik komor a loď se rychle potápí. HMS "Carmania je sice poměrně poškozena, následujícího dne je odvlečena do přístavu Pernambuco kde je následně opravena.
Arcivévoda Ferdinand kontaktuje císaře Viléma s návrhem aby byly síly generála von Hindenburga podřízeny Rakouskému velení. Rozzuřený císař toto velmi důrazně odmítl.

Race_to_the_Sea_1914 battle of aisne 2 battle of aisne von Moltke Erich_von_Falkenhayn RMS_Carmania Cap_Trafalgar_1899 Sinking_Cap_Trafalgar

Rubrika 100 let Velké války | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.