1:72 Spitfire Mk.IXc “In civil service” – AZ Model

12.9.2014 - 3 692 přečtení

AZ model

AZ Model nám přináší v limitované edici jejich osvědčený model Spitfiru, tentokrát v atraktivních civilních zbarveních.

Plnokrevník v civilu

Karel "Charlie" Kříž

Název: Spitfire Mk.IXc "In civil service"
Výrobce: AZ Model
Měřítko: 1/72
Kat.č.: AZ7477

Úvodem

Firma AZ Model zásobila trh řadou Spitfirů různých verzí a nyní nám dává možnost postavit si něco takříkajíc exotického. Letoun Supermarine Spitfire není nutno představovat, ale je třeba říct, že v civilních barvách se moc nevidí. Na rozdíl od jeho amerických protějšků, které po válce tvořily hlavní startovní pole závodů v Renu, si Spit udržel svou aristokratickou tvář a byl vídán spíše ve vojenských barvách. Existovalo ale i několik výjimek, přičemž 4 z nich si nyní můžeme postavit.

Stavebnice vychází z verze Mk.IXc, kterou zde již recenzoval Petr Filip, takže se zaměřím pouze na rozdíly limitkového přebalu. Výlisky jsou, oproti předchozím verzím, již celoplastové, resinový díl kokpitu je nahrazen vstřikovaným a je naroubován k rámečku.

Návod

Univerzální stavební návod (pro verze Mk.IXc a e) je již v barvě a je k němu přiložen jeden černobílý list, kde jsou zobrazeny rozdílné kroky pro stavbu "civila". Prakticky se jedná o obroušení výstupků, nebo tmelení otvorů na křídle. Taktéž je třeba odříznout hlavně zbraní a zabrousit je. Jiné rozdíly stavebnice neřeší.

Zbarvení

Podívejme se tedy na zbarvení, které nám stavebnice nabízí. Obtisky nám umožňují postavit celkem 4 varianty, ale šikovnější modelář s dostatkem podkladů může toto číslo rozšířit.

G-ASJV
spit11

Letoun s neskutečně bohatou karierou, který létá dodnes. Vyroben byl v roce 1943 v továrně v Castle Bromwich a do služby v RAF byl zařazen k 222. peruti. Během války se podíval do několika perutí, včetně Belgických a svou službu ukončil v roce 1946. Na své konto si připsal 5 sestřelů při 79 (na krabici uváděno 73 vzletů) operačních letech. Pro nás je určitě i zajímavé to, že během působení u 222. perutě s tímto letounem létal Čechoslovák Otto Smik.

Po válce byl letoun uskladněn do roku 1947, kdy jej zakoupilo Holandské letectvo. To ho odeslalo k 322. peruti do Indonésie, kde se zapojil do tamních bojů o nezávislost. Po nouzovém přistání na břicho v roce 1949 se bojová kariéra tohoto letounu uzavřela. Byl sice opraven, ale o čtyři roky později byl prodán Belgickému letectvu.

Ve vojenské službě ale vydržel pouze několik let, protože jeho dalším uživatelem se stala soukromá společnost Cogéa Nouvelle, která jej využívala k vlekání terčů. Letoun dostal atraktivní zbarvení a imatrikulaci OO-ARA, kterou si můžeme ze stavebnice také postavit. Další změna majitele přišla roku 1963 a Spitfire se přesunul zpět do Velké Británie.

Zde se stal majitelem Tim Davies, který drobně pozměnil zbarvení letounu, přidal znak 222. perutě a stroj provozoval z letiště Elstree. A právě z této doby je možné model postavit. Bílo-stříbrný letoun s modrým pruhem můžeme nechat s krátkým, nebo dlouhým křídlem, protože letiště mělo krátkou dráhu a dlouhé křídlo snížilo přistávací rychlost o 5 uzlů. Návrat k originálnímu zakončení křídla se uskutečnil o tři roky později. Zde se také G-ASJV začal svou kariéru na stříbrném plátně. Nejdříve to byl film Operace Crossbow a následně legendární Bitva o Británii. Další roky letoun vystřídal řadu majitelů i "filmových rolí", aby nakonec skončil v majetku rodinného klanu Hannů u The Old Flying Machine Company. Dnes je možno, kromě leteckých dnů, letoun spatřit v Duxfordu, což se poštěstilo i mně. Tento Spitfire vystupoval např. i na Aviatické pouti v Pardubicích.

OO-ARA
spit12

Druhé zbarvení, které můžeme z dekálového aršíku použít, je opět kombinace bílo-stříbrno-modrá ze služby u belgické společnosti Cogéa Nouvelle. Jak bylo již řečeno výše, letoun byl používán pro vlekání terčů, k čemuž byl i náležitě upraven. Bohužel, nepodařilo se mi dohledat, jaké vlečné zařízení Spitfiry používaly, z fotografií je patrná pouze rámová konstrukce do V a vlečné lano pod trupem. Výrobce tento doplněk ve stavebnici vůbec nezmiňuje, takže je na nás, zda jej vyrobíme samodomo, či nikoliv. Na krabičce je také chybně vytištěná imatrikulace DD-ARA.

OO-ARE
spit13

Další belgické barvy reprezentuje imatrikulace OO-ARE. Celostříbrný stroj s modrou horní částí (Internet nabízí i kresbu s částí červenou) má také pestrou minulost. Do služby se dostal až v Holandském královském letectvu a stejně jako předchozí letoun létal v Holandské východní Indii. Stejně tak byl následně odprodán Belgickému letectvu a poté skončil u Cogéa Nouvelle. Obtisky nám nabízí variantu z této doby, i když opět bez nějaké informace o vlečném zařízení. Nicméně na fotografiích se dá identifikovat válcové pouzdro pod trupem, pravděpodobně buben s vlečným lanem. Takže opět máme možnost dát průchod vlastní tvorbě. Podle fotografií měla tato vlečná taktéž několik různých zbarvení.

Letoun byl v roce 1961 dále prodán do soukromých rukou a údajně se zúčastnil závodu London-Cardiff se startovním číslem 100, což dokládá několik fotografií. Následně se přemístil do Velké Británie, kde byl ale po nějaké době, poškozen požárem. Několik let byl pak vystaven v muzeu společnosti Taskers of Andover Ltd. Pak byl letoun odprodán do Spojených států amerických, kde dostal imatrikulaci N238V, ale po deseti letech se vrací zpět a získává svou poslední civilní imatrikulaci G-MKIX. Roku 1983 opět létá a účastní se leteckých dnů s kódovým označením DA. Jeho konec nastává někdy v roce 1993, kdy mu vypršelo letové povolení a následně je roku 2003 vymazán z leteckého rejstříku. Aktuálně by měl být uskladněn na letišti North Weald v UK. I tento letoun si užil svých "pár hodin slávy" v televizním seriálu Piece of Cake.

CF-NUS
spit14

Poslední možnost, kterou nám obtisky nabízí, je kanadská imatrikulace CF-NUS. Letoun má totožnou historii jako všechny předchozí, tedy služba v Holandském a Belgickém letectvu a vlekání terčů u Cogéa Nouvelle jako OO-ARC. V roce 1961 jej zakoupil John N. Paterson a Spitfire putoval do Kanady do Ontaria. Tam létal až do roku 1964, kdy ho majitel přelétl do Rockcliffe a věnoval Kanadskému národnímu leteckému muzeu, kde je vystaven dodnes.

I zde existuje řada fotografií, které nám dokládají různou podobu stroje. Stavebnice nabízí atraktivní světle modré zbarvení s bílým bleskem a logem olejářské společnosti McColl-Frontenac Oil Co. Barevné schéma na krabici nás nabádá, že máme použít barvu Humbrol, odstín Baltic blue, což je ale modrá metalíza, o jejímž použití mám silné pochybnosti. Letoun byl nastříkán barvou, kterou zahraniční fóra popisují jako "kingfisher blue", tedy "ledňáččí modrá". Osobně jsem ale přesvědčen, zejména při pohledu na barevné fotografie originálu, že metalická by být určitě neměla. Osobně bych zvolil nějakou tmavší azurovou modř.

Obtisky

Stavebnice obsahuje jeden aršík, který umožňuje postavit tři kompletní zbarvení, takže majitelé Joypacku mohou jásat. Pouze je třeba vybírat mezi G-ASJV a OO-ARA. Nicméně s trochou zkušeností je možné postavit např. kanadský stroj v modrých barvách, ale ještě s belgickou imatrikulací. Univerzální návod ukazuje i rozmístění popisek, ale jejich obtisk se ve stavebnici nenachází, což je trochu matoucí. Dekálový aršík je vytištěn čistě, bez přesahů a i soutisk vypadá v pořádku, pouze vlajka je trochu posunutá.

Shrnutí


Tato limitka přináší na trh velmi neobvyklé podoby legendárního válečníka, které jistě prozáří nejednu válečnou vitrínu. Trochu mě překvapilo, že nebyl zařazen nějaký oranžový stroj společnosti Schreiner Aero Contractors, kde Spitfiry létaly také jako vlečné letouny, ale to si AZ model nechalo na dvoumístné verze. Vzhledem k tomu, že letouny během své civilní služby měnily majitele a zbarvení, bude nutné se řídit konkrétní fotografií daného stroje. Naštěstí se na Internetu dá najít spousta podkladů, které nám při stavbě pomohou.

Karel "Charlie" Kříž

Redakce ModelWebu děkuje firmě AZ model za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika AZ model, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1:72 Spitfire Mk.IXc “In civil service” – AZ Model”

  1. Tomas Popelka napsal:

    Pro Joypackaře je oranžový spit od Schreinerů a pár dalších exotů na obtiscích 1/72 od JBRdecals. http://www.jbr-decals.com/index.php?typ=view&lang=cz&action=product_detail&pr_id=9

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.