1/144 Tupolev Tu-104A “Camel” – A-model + BOA Decals Tu-104A Czechoslovak Airlines

22.8.2014 - 5 788 přečtení

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeden z prvních proudových dopraváků se dočkal nového kitu.

Tupolev Tu-104A

Jakub "Kubouš" Jirásek

Název: Soviet Passenger Aircraft NATO code "CAMEL-A"
Výrobce: A-model
Měřítko: 1/144
Kat. č.: ADL 14469

Předloha

Tupolev Tu-104 (v NATO kódu "Camel") byl sovětský dvoumotorový proudový dopravní letoun středního doletu z poloviny 50. let 20. století. Po britském De Havilland Comet, kanadském Avro Jetliner a francouzské Sud Aviation Caravelle byl čtvrtým proudovým dopravním letounem na světě, který vzlétl, a druhým na světě v pravidelné letecké dopravě. Na krátkou dobu v letech 1956-1958 se stal jediným proudovým dopravním letounem v aktivní službě, když byly po sérii nehod uzemněny britské Comety.

Tu-104 byl "v podstatě" dopravní variantou bombardéru Tu-16, se kterým měl společné šípové křídlo, motory, motorové gondoly, podvozek, podvozkové gondoly a šípové ocasní plochy. Dále letoun ze svého bombardovacího kolegy převzal přetlakovou pilotní kabinu včetně většiny jeho systémů a pro dopravní letoun poměrně neobvyklý přistávací padák odpalovaný sadou pyropatron. První prototyp vzlétl 17. června 1955 a do roku 1960 bylo vyrobeno 200 kusů tohoto letounu všech verzí. Ve službě u vojenských provozovatelů vydržel až do počátku 80. let.

Stejně jako většina ostatních sovětských letounů, i Tu-104 je pevně spjatý s československým letecvím. Díky němu Československé aerolinie vstoupily do proudové éry, přičemž jako jediný zahraniční zákazník provozovalo celkem 6 kusů Tu-104A v letech 1957-1974, více o jednotlivých letounech viz další část článku o obtiscích BOA.

Zdroj:

Stavenice

Tu-104 byl výrobci dlouhá léta opomíjen. V plastové podobě byl k dispozici Aningrad v nestandardním měřítku 1:110, v resinu pak v běžném měřítku 1:144 od firem OKB-144 a novější AWD (Aero Wings Models). Resinové modely však ne každému vyhovují a bývají cenově hůře dostupné, i když v případě modelu to není o moc lepší, avšak už je to klasický plastový shortrun.

A-model své Tu-104 vydal rovnou ve třech obtiskových variantách. Prvním přebalem, který rovnou potěšil i českého modeláře, je stavebnice s kódem 14450. Ta obsahuje obtisky pro stavbu stroje československých aerolinií s červenými "vousy" a pro stroj ruského letectva. Další dva přebaly obsahují různá zbarvení Aeroflotu. 14469 obsahuje bílo-stříbrnou variantu se světle modrým pruhem na trupu, 14469-01 bílo-stříbrnou variantu s oranžovými doplňky. Předmětem dnešní recenze je přebal kat.č. 14469.

Krabice s vrchním víkem obsahuje 7 rámečků z šedého plastu a 1 rámeček s čirými díly, obtiskový aršík a návod. Rámečky jsou zabaleny v znovu uzavíratelném sáčku, čiré díly mají své vlastní balení. Obtisky jsou v krabici bohužel uloženy "na hulváta" bez jakéhokoliv extra obalu či krycího papíru.

Návod

Přehledný černobílý návod je vytištěn na běžném papíru formátu A4 na 7 stranách. První strana obsahuje menší info o typu, použité symboly během stavby a seznam použitých barev v odstínech Humbrol. Na druhé straně je přehled dílů včetně jejich číslování.

Tento přehled modelář během stavby bude zvláště u drobných dílů neustále používat, jelikož na rámečcích nejsou vylisována čísla jednotlivých částí jak jsme běžně zvyklí u ostatních stavebnic. Strany 3-6 obsahují samotný návod ke stavbě, zpracovaný do 13 kroků. Oproti ruským kolegům z Eastern Expressu má A-model předpis na zbarvení vnitřku, avšak chybí předpis zátěže, která jistě bude potřeba. Poslední strana návodu nabízí kamuflážní schéma.

Výlisky

Model je vylisován z šedého, poměrně tvrdého plastu bez povrchové krupičky. Zkušebním protažení několika linek paneláže žiletkovou pilkou bylo bez problémové. Modeláře, kteří se již s produkty značky A-model setkali, nepřekvapí poměrně slušný počet otřepů na výliscích, překvapivě bez propadlin avšak s dávkou povrchových škrábanců a přetahů paneláže.

Negativní paneláž má poměrně slušnou hloubku a ztrácí se jen místy, avšak sama o sobě model docela dost sráží občasnou křivostí. Spousta rovných linek zachází do vlnovky, hrubě lidově řečeno "jako když ch**je pes". Hodně míst se tedy bude muset přetmelovat a narývat znovu.

Čiré díly nabízí poměrně slušnou průhlednost, avšak vzhledem k velikosti jednotlivých oken to u tohoto modelu nehraje takový prim i přes přítomnost náznaku kokpitu. Pokud nebude modelář používat externí obtisky, bude mít se zasklením trochu komplikace. Trup letounu obsahuje otvory pro většinu skel kabiny cestujících, avšak řada oken nad nosníkem křídla a na ocase je ztvárněna pouze paneláží a pro osazení čirým zasklením je nutné otvory odvrtat.

Obtisky a marking

Obtiskový aršík umožňuje postavit jeden stroj v barvách Aeroflotu. K aršíku je sešívačkou přichycen ještě menší obdélníček s malými čísly registrace, které jsou určeny na dekly příďového podvozku. Byť je aršík v krabici uložen bez jakéhokoliv obalu, nejeví obtisky známky poškození a mají dobrý soutisk bez přesahů.

Postavit lze stroj registrace CCCP-42395 v bílo-stříbrném livery s tenkými modrými a červenými pruhy na trupu, které používal Aeroflot v 50. letech. Zajímavostí je, že toto livery bylo nedávno v hlasování příznivci Aeroflotu vybráno jako vzor pro retrojet a bylo aplikováno na Airbus A320 registrace VP-BNT.

Závěr

Příznivce dopravních letounů vždy dokáže potěšit nějaký typ, který dlouho nebyl v běžné nabídce, kor typ z první generace proudových dopravních letounů. V případě Tu-104 se dlouho sázelo na ruskou Zvezdu, nakonec se tohoto typu zhostil jiný ruský výrobce, u kterého jsme bohužel zvyklí na poněkud jiný standard kvality výlisků i celkové stavitelnosti.

Neznamená to však, že bych tento model od A-modelu zavrhoval, avšak určitě ho nelze doporučit začínajícím nebo méně zkušeným modelářům. Bude zkrátka potřeba poněkud více úsilí při jeho stavbě, které se však ve finále přetaví k pěkný model jednoho z pionýrů proudové éry dopravního letectví.

Modré vousy pro tůčko

Název: Tu-104A Czechoslovak Airlines
Výrobce: BOA Decals
Měřítko: 1/144
Kat. č.: BOA 14477

Tu-104 u ČSA

Jak jsem již zmínil na počátku článku o Tu-104, Československé aerolinie provozovaly celkem 6 kusů letounu Tu-104A. Šlo o následující letouny:

  • OK-LDA, "Praha", cn 76600503, dodáno jako nové 2. 11. 1957, vyřazeno 14. 9. 1973, nyní v leteckém muzeu Praha-Kbely, kam přelétlo po vyřazení od ČSA.
  • OK-LDB, "Bratislava", cn 76600601, dodáno jako nové 3. 12. 1957, bylo 16. 3. 1963 zničeno požárem při plnění palivem v Bombaji.
  • OK-LDC, "Brno", cn 76600602, dodáno jako nové 30. 12. 1957, vyřazeno 1974, nyní slouží jako restaurace v Petrovicích.
  • OK-NDD, "Plzeň", cn 96601803, dodáno jako nové 12. 3. 1960, zničeno v noci na 1. 6. 1970 při 3. pokusu o přiblížení na letiště v Tripolisu, po nárazu do země a následném požáru. Na jeho palubě tehdy zahynulo 13 osob.
  • OK-MDE, "Ostrava", cn 86601202, dodáno jako nové 12. 3. 1962, zničeno při provádění letu OK531, 29. 8. 1973 při vyjetí z VPD 14 na letišti v Nikósii.
  • OK-NDF, "České Budějovice", cn 9350801, dodán Aeroflotu 31. 1. 1959, u ČSA od 25. 2. 1963, poslední let 25. 4. 1974, vyřazen v září 1974, poté bar v Olomouci, od 31. 10. 2012 je umístěn v soukromé sbírce Air Parku pana Tarantíka ve Zruči u Plzně.

Obtisky

Všechny letouny v záběru své kariéry létaly v livery s červenými vousy, které nabízí A-model v jednom ze svých přebalů, konkrétně se v obtiscích nachází stroj OK-MDE. Avšak první tři letouny, které byly dodané v roce 1957, původně nesly livery z 50. let s modrými vousy. A právě toto livery je předmětem jednoho z nejnovějších aršíků firmy BOA.

Aršík o rozměrech 19,5 x 9,5 cm nabízí možnost postavit si jeden ze tří strojů: OK-LDA "Praha", OK-LDB "Bratislava" a OK-LDC "Brno". Jednotlivé obtisky mají tradičně výborný soutisk i do nejmenších detailů a jsou lakované lesklým lakem. Aršík obsahuje základní livery a odlišné obtisky pro konkrétní letouny (registrace a znaky měst) V obtiscích je obsaženo i "zasklení", výběr mezi dekálem a sklem ze stavebnice je však možný pouze u zasklení pilotní kabiny a prosklené přídě. Součástí balení je tradičně barevný návod se čtyřpohledovým nákresem letounu a krátkým popisem jednotlivých strojů v angličtině.

Odstíny barev jsou uváděny v kódech FS. Barevných fotografií Tu-104 ČSA v modrém livery je velice málo, avšak při porovnání dekálů s těmi několika málo dostupnými jsem nenalezl žádnou neshodu. Snad jen podélné antény nad přídí se jeví jako v barvě kovu, podobně jako u Tu-134, ale to už ať si případný stavitel rozhodne dle chuti.

Závěr

BOA opět potěšila stavitele dopravních letounů novým aršíkem, navíc na livery ČSA, které není tak často k vidění a patří v historii této společnosti k těm zdařilejším. Závěrem bych snad jen chtěl upozornit na to, že při práci s obtisky této značky je namístě velká opatrnost při usazování na povrch modelu, jelikož díky své tenkosti jsou poměrně náchylné na mechanické poškození. Avšak při správném usazení krásně okopírují povrch a s použitím obtiskových vodiček se doslova "zažehlí" do povrchu.

Jakub "Kubouš" Jirásek

Rubrika A-model, BOA Decals, Letadla - 1:144, Letadla - Náhledy do krabiček, Letadla - Obtisky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.