1/1000 Kokořín – VISTA model

21.8.2014 - 4 202 přečtení

Kokorin_letecky_pohled

Večer co večer vyjíždí z hradu na černém oři v houfu jezevčíků s ohnivými jazyky "divoký lovec". Kdybyste ho náhodou potkali, vůbec se nemusíte bát. V minulosti se prý nejednou nad člověkem, "který si chtěl v bídě zoufati, slitoval, a štědře ho obdaroval".

Jak jsem stavěl Kokořín

Michal "Turboduck" Sudek

Název: hrad Kokořín
Měřítko: 1/1000
Výrobce: Vista model
Kat. číslo: VM120012

Historie hradu

Hrad Kokořín leží na ostrohu pískovcové skály nad Kokořínským dolem, severně od stejnojmenné obce, uprostřed chráněné krajinné oblasti. Původně nedaleko odtud stávala středověká tvrz, vybudovaná za krále Jana Lucemburského, která byla zčásti vytesaná do skály. První listinné zmínky o Kokoříně pocházejí z roku 1320, kdy kokořínský statek získal směnou od Jindřicha z Osměchova Hynek Berka z Dubé. Ten - zřejmě také v polovině 14. století - zde nechal vybudovat hrad.

Během následujících staletí se mezi majiteli vystřídala řada význačných šlechticů a šlechtických rodů. V 15. století to byl například známý válečník Jan Řitka z Bezdědic, během husitských válek vlastnil Kokořín Aleš Škopek z Dubé, v následujícím století pak Klinštejnové, Beřkovští ze Šebířova, Kuplířové, Hrzánové z Harasova a nakonec opět Berkové, kterým byl ale po Bílé hoře majetek zkonfiskován a prodán Valdštejnům. Po smrti Albrechta z Valdštejna přešel Kokořín opět do královského držení.

V 16. století hrad již nevyhovoval zvýšeným nárokům na obývání a navíc byl ve špatném stavu. Po třicetileté válce císař Ferdinad zařadil Kokořín mezi "prokleté" hrady, které již nesměly být opravovány, a tak se stává jen pustnoucí součástí panství, na kterém se střídali další majitelé. Podle pověstí se hrad stal i útočištěm loupeživých rytířů, v čele s Petrovským z Petrovic, kteří byli postrachem celého okolí.

V 19. století je z hradu už jen zřícenina, která okouzlovala romantické umělce - Karla Hynka Máchu, Josefa Navrátila, Antonína Mánese a mnoho dalších. V roce 1895 se hrad vrátil do povědomí širší veřejnosti díky Klubu českých turistů, který představil jeho maketu na Národopisné výstavě v Praze a zároveň se zasloužil o jeho částečné zpřístupnění.

V roce 1896 kokořínské panství včetně zříceniny kupuje Václav Špaček, šlechtic ze Starburgu, a v roce 1911, za pomoci předních historiků Augusta Sedláčka, Zikmunda Wintra, Čeňka Zíbrta a Eduarda Sochora zahajuje rozsáhlou rekonstrukci hradu. Tu dokončuje v roce 1918 jeho syn Jan, který původní koncepci kulturně-vlasteneckého poslaní rozšířil i o funkci rodinného památníku. Přes některé výtky ke způsobu provedení rekonstrukce se jednalo o první komplexně pojatou záchranu středověké zříceniny v Čechách a její zpřístupnění veřejnosti. Po roce 1950, na základě zákonů o pozemkové reformě, přešel hrad do držení státu.

Teprve v roce 2006 se hrad vrací do rukou dědiců rodu Špačků, kteří hodlají navázat na rodovou tradici a nadále zachovat tuto oblíbenou památku pro veřejnost.

(zdroj: http://www.hrad-kokorin.cz/, http://www.kokorin-kokorinsko.cz/)

Stavba modelu

Seznámení s modelem hradu tady už bylo. Dnes vám předvedu jak takový hrad sestavit a namalovat. Moje stavba a barvení trvalo maximálně deset hodin, rozdělených dle volného času asi na čtyři dny. Nic hrozného ani složitého, jen trochu trpělivosti a netřepavé ruce....

Hrad je monolit ze sádry a musíme doplnit leptané díly, vstupní most, zábradlí, mříž na studni a dokonce i lavičky na nádvoří... ostranit technologické blány u mostu a mostíku spojující vež s hradem. Jednoduše si odlitek prohlédneme, jestli tam není nějaké poškození.

Můj model trochu cestoval poštou a měl poškozenou špičku střechy věže. Opravu jsem provedl sádrou, konkrétně sádrovou pastou na tmelení sádrokartonu. Po zaschnutí je nutné opravené místo opatrně zabrousit (poškozená střecha před opravou je vidět na obrázcích se žlutým pozadím).

Leptané dílky vystřižené z planžety, opatrně začistíme (v mém případě jehlovým pilníčkem) a kdo si troufne naohýbat přemostění bez ohýbačky leptů, prosím, ale já ji použil... Na přilepení kovových dílu jsem použil husté sekundové lepidlo.

Hrad máme připraven k barvení. Jelikož je z jednoho kusu a vymaskování lepící páskou a následný nástřik pistolí jsem zavrhnul v počátku, použijeme štětec. Od klasických 3,2,1,0 až po 000 pro malování nejjemnějších detailů. Barvy používám hlavně lihové Agamy a odstíny se snažím míchat sám.

K naznačení základu kamenného zdiva hradu jsem ale použil barvy Gunze H79 a H313, zesvětlenou troškou bílé a na střechy červenou a oranžovou Agamu. Jelikož sádra je docela dosti savý materiál, nátěr jsem opakoval.

Skály...

Hrad na skále a v lese, to byl můj záměr od začátku.

Skály tvoří hodně odstínů světle pískové až po tmavě hnědou Agamu natřenou štětcem.
Následně jsem je tónoval černým a hnědým olejovým filtrem společně s hradem, tato "špinavá" voda vytáhne detaily hradu, jako jsou například okna, dveře...

Dále jsem použil na tónování skal Akáčka, Mud a Winter Streaking crime. To druhé, nazelenalým ostínem udělalo na skalách náznaky mechového porostu...

Jo!... a abych nezapoměl, musíme natřít leptané díly znázorňující mosty, zábradlí a mříž studny, já zvolil tmavší hnědou Agamu.

Zalesňování...

No... jak pak vyrobit lesní porost v měřítku 1/1000? Nechtělo se mi vyrábět minicukrovou vatu na špejli... :) Těch by bylo...

U kolegů modelářů-mašinkářů jsem objevil výrobek firmy Polák. Purex- molitanová drť, všechmožných velikostí a barev. Na znázornění stromů jsem použil jemnou drť ve dvouch barevných odstínech nanesených ve třech vrstvách. Každá vrstva byla zalakována lakem ve spreji a v mokrém stavu můžeme molitanovou drt upravovat do požadováného stavu, třeba párátkem...

Po zaschnutí laku jsem provedl nějaké retuše, hrany a stěny zdí lehce přejel štetcem zamazaným bílou olejovou barvou, to na zvýraznění detailů a celý model nastříkal matným lakem Gunze. Nakonec nalepíme na boky podstavce polepy s názvem hradu.

A máme hotovo. Kokořín se zabydlel v polici vedle Lipnice a pomalu uvažuji o dalším modelu hradu...

Michal"Turboduck"Sudek

Redakce ModelWebu děkuje firmě Vista model za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Dioráma - 1:1000, VISTA Model | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.