1/350 Le Bouvet 1896 – Masterpieces

17.8.2014 - 5 346 přečtení

DSCF4801

Před několika lety jsem se zúčastnil modelářské soutěže v anglickém Telfordu. Mé výtvory se tak líbily majiteli řecké frmy Masterpieces, že mi věnoval zvláštní cenu a to resinovou stavebnici křižníku Le Bouvet 1896. Už několikrát jsem chtěl fotky tohoto krásného modelu nabídnout k prohlédnutí. Za to, že jsem se konečně rozhýbal a těchto pár řádek a fotek zhotovil jsem se konečně rozhodl z důvodu uvedení stavebnic tohoto výrobce do našeho obchodu Plastic-hobby...

Le Bouvet 1896

Zdeněk Krčmář

Stavebnice: Le Bouvet 1896
Výrobce: Masterpieces
Měřítko: 1/350

Úvodem

Vím, že ceny stavebnic této firmy jsou již dosti vysoké, ale je to vyváženo vysokou kvalitou a propracovaností dílů, které se může rovnat špičce této kategorie, ruské firmě Combrig. Masterpieces nabízí své lodě s plným trupem na rozdíl třeba od Combrigu, kde si můžeme variantu trupu zvolit. Pokud modelář staví stojánkový model je na tom Masterpieces rozhodně lépe, protože odpadá mnohdy problematické napojení obou částí trupu, což je největší slabinou Combrigu. Na druhé straně pokud chceme z modelu Masterpieces udělat hladinovou variantu asi se při řezání a broušení trupu dosti zapotíme.

Náhled do krabice

Firma Masterpieces dodává své stavebnice v krabičkách nezvyklého formátu. Již několikrát jsem díly vkládal do této krabice, ale myslím, že se mi to napoprvé nikdy nepodařilo. Krabička je jednodílná ze středně pevného kartonu. Na horní otevíratelné části najdeme výrobce, měřítko a název modelu spolu s pěknou kresbou předlohy modelu. Stejnou kresbu najdeme i uvnitř krabice ve větším formátu.Všechny díly stavebnice jsou pečlivě baleny a proloženy bublinkovou folií nebo pěnovkou a chráněny tak před poškozením.

Největší díl stavebnice je samozřejmě trup.. Ten je zhotoven v celku, takže výhoda pro stavitele "poličkových" modelů. Na povrchu dílu jsem nenašel žádné vady, trochu tmelení a broušení ale bude vyžadovat spodní část trupu, která však po uložení modelu na podstavec vidět nebude. Drobné díly jsou vloženy do několika zipových sáčků. Na některých z dílů jsou zbytky "blány" od spoje formy. Tento problém lze ale velmi rychle a bezproblémově odstranit ostrým skalpelem.

Drobných dílů je skutečně požehnaně a všechny jsou ve velmi dobré kvalitě . Pominu-li již zmíněnou blanku, nejsou na jejich povrchu žádné vady. Součástí stavebnice jsou i dvě planžety plechů. Jedna se zábradlím a na druhé najdeme různé drobnosti schody, ochozy komínů, doplňky záchranných člunů...

Návod

Návod je zpracován ve stylu knížečky, která nás na 14 stránkách provede stavbou modelu. Myslím, že návod je dostatečně srozumitelný a na případné zádrhele stavby upozorní i anglickým textem. Jako bonus vkládá výrobce do stavebnice již zmíněný obrázek předlohy a bokorys modelu, který má pomoci při výpletech. Na internetu lze nalézt množství fotek, jak postaveného modelu, tak i předlohy. Podařilo se mi najít i množství výkresů, které při stavbě určitě pomohou.

Závěr

Věřím, že tato a ostatní stavebnice firmy Masterpieces si své fanoušky najdou i přes vyšší cenu.

Zdeněk Krčmář

Fotografie předlohy a modelu poskytl internet. Ještě jednou děkuji firmě Masterpieces z Řecka za poskytnutí stavebnice i možnost nabídnout jejich výrobky našim modelářům.

Rubrika Lodě - 1:350, Lodě – Náhledy do krabiček, Masterpieces | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.