1/48 BAC 167 Strikemaster/Jet Provost – Fly

19.6.2014 - 3 396 přečtení

_0

Firma Fly sice patří na našem modelářském trhu mezi ty mladší, ale rozhodně se nebojí velkých projektů. Tak se podívejme, jak to umí udělat...

Strikemaster

Roman 'Randalf' Kresta

Název: BAC 167 Strikemaster, Jet Provost T.5/T.5A "Power pack"
Výrobce: Fly
Měřítko: 1/48
katalogové č.: 48016

Strikemaster

Poprvé jsem se s modelem tohoto letounu setkal za onoho času v tuzexovém Matchboxu v měřítku 1/72. A pak až dnes v měřítku 1/48 právě od firmy Fly. Je až s podivem, že stroj, který létal snad v půlce světa v nejrůznějších kamuflážích zůstával tak dlouho bez povšimnutí výrobců modelů.
Historie typu sahá do poválečných let, kdy byla potřeba letounu pro výcvik pilotů na nové proudové stroje. Zde se zrodil přímý předchůdce - vrtulový Hunting Percival Provost, z něhož se dalším vývojem stal Jet Provost. Vyvrcholením vývoje pak byla verze BAC 167 Strikemaster, která je předmětem dnešní recenze.
Zájemce o podrobnosti v tomuto letounu si dovolím odkázat zde.

Stavebnice

Model je balen v krabici s bočním otevíráním a spodní plus boční plochy jsou potištěny kamuflážemi. Krabice je dostatečně tuhá, aby ochránila zajímavý obsah. A že toho není málo - vedle tří rámečků s díly na nás vypadnou i dva pytlíky resinových dílů, planžeta leptů a fólie na přístrojovou desku. A návod s obtisky. K recenzi jsme dostali "Power Pack", tedy stavebnici s resiny a lepty.

Model je vyráběn technologií short-run, což ale není na výliscích moc viditelné a pokud nevíte, co máte hledat, ani vám to nedojde. Výlisky jsou skutečně odstříknuty čistě a bez viditelných otřepů, nižší plnící tlaky a teploty usvědčují snad pouze nálitky a matný povrch výlisků. Rozhodně začistění bude potřeba, není to tamigáva.

Paneláž je naznačena negativním rytím, které je čisté a bez chyb, pro některé kolegy bude možná mělké a naznačené panely protáhnou.

Překryt kabiny je řešen dvěma variantami a to jako zavřený i otevřený, přičemž otevřený je o lehce matný, z čehož usuzuji na kovovou vložku do formy pro zavřený překryt. Lehké přeleště nebo lektvary typu Future/Sidolux snadno vyřeší i ten otevřený.

Stavebnice obsahuje dva pytlíčky resinových odlitků. V jednom jsou odlitky z tmavého resinu a obsahuje alternativní sání k motorům a dvě verze překrytí palubní desky.


Druhý je o něco vydatnější a ze světlé pryskyřice dostáváme detaily do kabiny - boční a stření panely, sedačky, řídící páky a pak kola podvozku, antény a další drobnosti, které by bylo problém lisovat.

V leptech z dílny Brengunu se pak nachází další drobnosti, jako dvě verze přístrojové desky, táhla na ovládací plochy, krytky a antény na povrch modelu.

Tmavý resin a lepty jsou rozdílovým bonusovým vybavením oproti běžné stavebnici a vytvářejí již zmíněný "Power Pack". Lze pořídit i samostatně z Brengunu (BRL48056, BRL48057), což by mohlo být zajímavé pro majitele základní stavebnice.

Návod, obtisky a kamufláž

Návod je zpracován černobílé na deseti stranách formátu A5 a obsahuje vše, co se očekává. Vedle samotné stavby nabízí rozmístění popisků a list s popisem zpracování leptů. Nechybí rozmístění dílů v rámečcích. Kamufláže nejsou součástí návodu, ty jsou pouze na krabičce.

Obtisky jsou asi největším překvapením, a to v tom pozitivním smyslu slova, protože zde je podepsána špička v oboru a to firma Cartograf. Asi není co více dodávat, kvalita je jasná na první pohled, snad jen to, že aršík obsahuje i popisky.

Stavebnice nabízí možnost volby ze 4+1 kamufláže, kdy čtyři jsou pro provedení Strikemaster a jedna pro předchozí verzi Jet Provost. Volba padla na skutečně zajímavé a pro někoho snad i exotické provozovatele.

  • BAC 167 Strikemaster, privátní letoun USA
  • BAC 167 Strikemaster, Jižní Jemen
  • BAC 167 Strikemaster, Bostwana AF
  • BAC 167 Strikemaster, Kuwait AF
  • Jet Provost T.5, RAF

Hodnocení

Poněkud mi nejde na rozum, proč tento skutečně zajímavý letoun tak dlouho unikal pozornosti výrobců, pestrost jeho použití by zaručovala dostatek odbytu. Mimo de-facto nedostupný kit od Aeroclubu (K442) v měřítku 1/48 tento typ nenalezneme, takže mohu klidně prohlásit, že zde máme unikátní stavebnici.
Hodnocení nemůže být jiné než pozitivní, krabice v plné palbě slibuje bohatý modelářský zážitek. Pokud vás tento typ zaujal, doporučuji s ohledem na technologii výroby pořídit co nejdříve, short-runové formy nejsou věčné...

Roman "Randalf" Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Redakce Modelwebu děkuje firmě Fly za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Fly, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.