1/35 PROFIMODELLER pro Mi-17 od Trumpetera

18.5.2014 - 4 255 přečtení

Profimodeller

Tento nádherný stroj si prostě nějaké ty doplňky zaslouží…

Vylepši si „hrocha“

Míra „Bill“ Bílek

Po sadách na Hinda od Trumpety přišel na řadu další krásný stroj. Jedná se o Mi-17 Hip taktéž od Trumpety. Kluci od Profimodelleru na tento model vydali hned několik sad.

Vezmeme to pěkně popořadě - kola

Set: Mi-8/17 Helicopter wheels
Výrobce: Profimodeller
Měřítko: 1/35
Kat. číslo: P32166
Sada obsahuje nově odlité podvozkové kola, které mají dolepovací disky a planžetu leptů, na které najdeme aerodynamický kryt hlavního podvozku, a klíny pod kola. Všechny resinové díly jsou zpracované a odlité čistě. Jediné čištění bude potřeba v místě středů, kde se občas objeví nějaká blanka, ale to je dáno technologií lití. Na pneumatikách jak hlavního tak příďového podvozku je znázornění promáčknutí pneumatik. Při porovnání středů se středy ze stavebnice, tak jednoznačně vedou ty resinové.

Druhá sada - rotor

Set: Mi-8/17 Helicopter rotor detail set
Výrobce: Profimodeller
Měřítko: 1/35
Kat. číslo: P32167
Tato sada mi potěšila asi nejvíce, jelikož chci stavět mašinu z dnešní doby. Mám ušetřeno spousty práce. V sadě najdeme tlumič kmitů rozdělený na několik částí a několik nových táhel na hlavní rotor. Resiny jsou odlity velmi čistě, bez jakýchkoliv kazů. Alespoň v této sadě. Chvíli jsem váhal nad tím, proč jsou odlité nová táhla na rotorovou hlavu, ale po porovnání s díly ze stavebnice mi to bylo jasné.

Třetí sada - pasivní ochrana

Set: Mi-8/17 Helicopter canopy armor
Výrobce: Profimodeller
Měřítko: 1/35
Kat. číslo: P32168
Přídavné pancéřování na kabinu sice ve stavebnici je, ale to spíše připomíná pancéřování z nějakého druhoválečného tanku. Pancéřování z resinu je o 100% lepší. Jediný problém, který jsem našel, byla propadlina na jedné z desek. Jestli se jednalo o kaz ve formě, nebo chybný master, těžko říci. Bohužel to ale kazí jinak velmi kladný dojem.

Čtvrtá sada - aktivní ochrana

Set: Side flare dispenser Mi-17
Výrobce: Profimodeller
Měřítko: 1/35
Kat. číslo: P32178

U této sady nevím co napsat, prostě hromada plechů, ze které se složí výmetnice na boky trupu.

Pátá sada - obtisky

Set: Decals CZ Mi-17
Výrobce: Profimodeller
Měřítko: 1/35
Kat. číslo: P32179
Stavebnice obsahuje dekálovou verzi české mašiny ve starém kabátě. Ti co chtějí ztvárnit nový NATO standart (low visibility) by měli sáhnout po této sadě. Při prvním pohledu jsem byl nadšený. Ale porovnáme-li fotky skutečné mašiny a dekály, tak určitě každého alespoň trochu znalého jedince něco zaujme. Na dekálovém aršíku je pouze jeden nápis Mi-17, který je umístěn na motorových krytech, a potom jsem také marně hledal žluté šipky s nápisem POZOR DANGER umístěné u vyrovnávacího rotoru. Někdo by mohl podotknout, tak použiji ty ze stavebnice, ale tam nápis Mi-17 není a varování je tam napsané špatně. Ale abych jen nehanil, tak jako pozitivum je několik popisek na všechny možné části vrtulníku. Na toto měřítko by tedy mohly být už čitelné, ale to je dané tiskem.


Maxi sada - all in one

Set: Set CZ Mi-17 NATO Standard
Výrobce: Profimodeller
Měřítko: 1/35
Kat. číslo: P32187
Jako speciální sadu firma profimodeller připravila takový multipack, který obsahuje čtyři předchozí sady v jednom. Najdeme zde podvozky, tlumič kmitů, přídavné pancéřování a dekály.

Závěrem

Co napsat závěrem?
Velké plus - Resinové sady jsou zpracované velmi pěkně. Ty co nahrazují plastové díly, jsou opravdu lepší a tento model zkrášlí. V tomto směru je určitě doporučuji.
Velké mínus -dávám dekálové sadě. Chybějící nápis na motorový kryt a varovné upozornění na obě strany „ocasu“ si myslím, že je docela hrubá chyba. Na internetu koluje mnoho fotek, na kterých jsou tyto věci zřetelně vidět. Takže ti zájemci, kteří si tyto dekály koupí budou určitě zklamaní.
Další vadou na kráse pro někoho je určitě cena. Možná to je daň za exkluzivitu zboží, kterého se asi nikdo jiný z výrobců nechopí. Malinká kompenzace je možná dostupnost maxisetu, který vyjde cenově trochu lépe, než kdyby si dotyčný kupoval samostatně.
 

Zdroj fotek: Eduard, Airliners.net
 

Rubrika Letadla - Doplňky, Profimodeller, Vrtulníky - 1:35 | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.