Fw 190 A-7 1/48 Eduard

18.4.2014 - 4 184 přečtení

Eduard_Fw190A-71

Firma Eduard vydala další stavebnici letounu Fw 190 verze A-7 a my se podíváme jak obstojí v souboji s konkurenci z Japonska.

Souboj ťuhýků.

Jaroslav Supík

Model: Fw 190 A-7 Fw 190 A-7 "JG1"
Výrobce: Eduard Hasegawa
Měřitko: 1/48 1/48
Kat. c.: 8172 9902

 

Úvodem

Tato varianta, původně zamyšlena jako průzkumný speciál, nakonec vznikla úpravou předchozí verze A-6, na kterou v podstatě byly naroubovány místo původních kulometů Mg 17 kulomety větší ráže Mg 131. Mezi změny, které už tolik vidět nebyly, patřila instalace nového zaměřovače REVI 16B. Většinou se udává, že bylo vyrobeno cca 80 kusů, ale v jednom prameni se uvádí dokonce 200 kusů s odkazem na nejnovější bádání.

A my se teď podíváme, kolik péče věnovali výrobci ke správnému ztvárnění modelu vůči předloze.
(Pokud nýtujete podle Vavřinovic nýtovacích výkresu tak výkresy určené verzi A-7 si přepište na A-8, protože autor si práci ulehčil a výkresy na A-8 vydává také za A-7.)

Výlisky

Eduard

Tuto verzi výrobce dosud nabídl jen v limitce Focke-Wulf Fw 190 A Nachtjager "Dual Combo", ale nyní jsme se dočkali stavebnice přímo zaměřené pouze na tuto modelovou řadu.
Staré známé výlisky už byly popsány v různých recenzích, takže víme co očekávat.

Hasegawa

Díly jsou ve čtyřech rámečcích s menším počtem dílu oproti konkurenci odstříknuty ze světlé šedého tvrdšího plastu.

Srovnáni podstatných dílů

Eduardi správně použili výlisky trupu a křídla z modelové řady A-6 doplněné rámečkem H určeným pro verze A-8 a A-9.

Hasegawa si svůj přístup usnadnila použitím univerzálního trupu pro jejich verze A-5 až A-8 a křídla pro verzi A-8 s tím, že si linky paneláže upravíme dle návodu pomoci tmelu a obtisku.

Aspoň, že pamatovali správnou pozici závěsníku, který u této verze byl oproti A-8 o 200 mm víc dozadu, protože A-7 nebyly vybavené nádrži pro zařízení MW-50, (což byla směs metanolu a vody, která umožňovala krátkodobě, za cenu snížení životnosti motoru, zvýšit výkon) a tím pádem nebylo třeba mít posunuté těžiště dopředu.

Na fotografiích jsem si dovolil porovnat detaily, rozdílnost či shodnost řešení daných partii, tak jak se s nimi výrobci vypořádali a myslím si, že není třeba komentáře.

Akorát musím podotknout, že při oddělováni táhel k ventilům motoru, je třeba u Hasegavy být opatrnější, protože její plast je dost křehký a podařilo se mi tři táhla ulomit.

Čiré díly

Eduardí čiré díly jsou univerzálně pojaté pro všechny verze a řeší i problematiku otevřeného i zavřeného překrytu.

Hasegawa má díly také bez kazu a pěkně čiré, ale oproti Eduardům nenabízí dvě varianty odsuvného překrytu, ale zase řeší detailněji zaměřovač a navíc jsou zde poziční světla do křídel.

Lepty a masky

Zde je situace jasná, protože jsou obsaženy pouze v Eduardi stavebnici. Lepty nalezneme na dvou planžetách. Vylepšíme s jejich pomoci hlavně interier. Přídavný pancíř využiji jen stavitelé, kteří si zvolí kamuflážní schéma D a budou stavět toho předchůdce známějších A-8/R-2 Sturmbock.

Masky nám pomůžou usnadnit barvení čirých dílu a kol.

Obtisky

V Eduardí stavebnici nalezneme dva aršíky, z nichž jeden obsahuje prvky markingu a druhý popisky. Jsou vytištěné přímo výrobcem, takže při aplikaci by problémy byt neměly, jen je třeba si ohlídat kvalitu tisku při nákupu. V mém vzorku naštěstí jsou v pořádku.

U Hasegawy nalezneme obtisky charakteristické pro tohoto výrobce, kdy bíla je spíše krémová. Posunutý soutisk, zde také nenajdeme a krycí lak je také tenčí, než jak jej pamatujeme ze starších stavebnic tohoto výrobce.

Návod

Oba návody jsou charakteristické pro své výrobce, kdy Eduardi jej mají ve formě sešitu

a Japonci ve formě leporela.

Oba jsou přehledné a pokud se jimi budeme řídit, měla by nám stavba proběhnout bez potíží.

Co se týče markingu oba výrobci nám shodně nabízí marking na červenou 13 Heinze Bära.
Avšak každý výrobce má jiné materiály, protože se mezi sebou liší hlavně kamuflážními poli při pohledu shora a spirálou na vrtulovém kuželu.

Co je správně nechám k řešení někomu kdo se tím více zabývá, ale ve třídílném článku v REVI 81 až 83 objasnění nenajdeme, protože se věnoval přednostně životopisu pilota, než důkladným probíráním schémat letadel která pilotoval.
 

Závěr

Za sebe můžu říct, že A-7 si postavím od Eduardu a z Hasegawy bude verze A-8, protože tmelit a dodělávat chybějící rytí se mi moc nechce, a o paneláži znázorněnou jen obtiskem si myslím své...

Ale pokud bychom chtěli stavebně pohodový model, není Hasegawa špatnou volbou, byť musíme řešit univerzální pojetí hlavních dílu.

Jaroslav Supík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí stavebnice Fw 190 A-7 k recenzi.
 

Rubrika Eduard, Hasegawa, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “Fw 190 A-7 1/48 Eduard”

  1. Jakub 'Kubrt' Vilingr napsal:

    Při stavbě pak modelář pochopí, že Hasegawa je na stavbu mnohem přijatelnější, nežli tomu je při stavbě uzavřeného modelu Fw 190 od Eduardu. Osobně na mne dělá lepší dojem Hasegawa i s tím, že vím, že si musím dorýt či dotmelit některé linky a krytky.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.