1/72 – 4WD/4WS Flight Deck Tractor Royal Navy – F4MODELS

17.4.2014 - 3 636 přečtení

logo

Když se mi k rukám dostala krabička s tahačem 4W Royal Navy, nemohl jsem si pomoci a hned jsem se pustil do stavby...

Roman "Travis" Henych

Název:Flight Deck Tractor - Royal Navy, 1990s - 2010s
Výrobce: F4MODELS (Phantom Models)
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 7005

Stavebnice

Před časem na ModelWebu vyšla recenze Tomáše Macourka na tento tahač firmy F4MODELS, který se mi moc zalíbil. Když jsem později s Tomášem mluvil, nabídnul mi model pro stavební recenzi, neváhal jsem. Nebudu popisovat obsah krabičky, na to si projděte zmíněný článek. Já se zaměřím na stavbu modelu jako takovou.

Díly

Model je odlitý ze zvláštního resinu, který jsem ještě nikdy neviděl. Je světle šedé barvy, poměrně měkký, ale při broušení a řezání není "matlavý" a nehází řezací nástroj do stran. Po prohlídce odlitků jsem nenašel žádné problematické části, škrábance, nedolitá místa nebo bublinky. Na modelu se mi nelíbila některá místa v podobě spár, která mi přišla příliš hrubá. Nicméně po prostudování fotografií musím prohlásit, že to není chyba modelu, ale perfekcionistická snaha autora Saši Suvorova o naprosto přesné ztvárnění předlohy se vším všudy. A že se mu to daří!

Stavba

Stavbu jsem zahájil odřezáním nálitků u hlavních dílů modelu a slepením těla tahače. Vše šlo hladce, neukázala se žádná nepřesnost či jiný problém. Na tahač jsem dolepil dvě páky vytažené z plastového rámečku (na fotkách jsou, na modelu ne) a osu volantu. Dál jsem nalepil několik kovových dílů (rantly okolo hadic, pedály a volant).

Drobné díly jsem prozatím nechal na nálitku, pouze u pneumatik jsem nálitky odřezal na cca polovinu. Do spodku tahače jsem navrtal dírku, do ní zalil sekudovým lepidlem párátko, aby se mi s modelem lépe manipulovalo a všechny díly odmastil a následně je nastříkal černým Surfacerem. Po jeho zaschnutí jsem odložil pneumatiky: barva Surfaceru mi přišla tak pěkná a na pneumatiky vhodná, že jsem se rozhodnul je takto už nechat. Pouze Surfacer jsem nechal i na sedačce řidiče. Celý tahač, disky kol a zbytek kovových dílů jsem nastříkal zelenou barvou dle návodu a po jejím zaschnutí jsem celek stříknul Sidoluxem.

Poté jsem aplikoval pár obtisků, do spár a disků kol mírně napustil špínu a opět stříknul Sidoluxem. Poté jsem začal s dobarvováním detailů štětcem. Vodítkem mi byly fotografie, takže jen ve stručnosti: nádoby hasicích přístrojů červeně, hadice v přední části vozu vínově. Tlakovou láhev šedě, víčko nádrže a gumové špalky na nárazníkách černě, světla stříbrně, blinkry oranžovou a zadní světla červeně. Na zadek jsem doplnil drátek rozvodů, navinul hadici z modrého papíru a podle fotografií jsem dodělal i její hubici. Také jsem dodělal napojení hadice a láhve hasičáku v přední části vozu, z papírku jsem "dovinul" kus hadice a domaloval příslušnými barvami. Suchým štětcem jsem okolo pedálů udělal opotřebení na kov a leštitelnou Agamou jsem si decentně pohrál i s disky kol.

Dolepil jsem všechny drobné díly včetně kovových na model vše jsem na závěr stříknul polomatným lakem. Disky kol jsem zalepil do pneumatik a celá kola jsem nalepil na model.

Na závěr jsem na kastli pohodil pár zajišťovatel z produkce Eduardu – samozřejmě anglických, nikoliv americké Remove…

Ojátko

Souběžně s tahačem jsem stavěl také druhý doplněk stavebnice: ojátko. K němu asi není moc co dodat: odříznutí od nálitků, začištění, nástřik bílým základem, nástřik žlutou, "otřískání" šedou a namalování pneumatik černou.

Suma sumárum

Model vřele doporučuji. Stavbu jsem si moc užil. Model se tváří jako víkenďák, ale já jsem si s ním pohrál trochu déle. Díky své velikosti jde o nepřehlédnutelný kousek mezi ostatními letištními tahači. A kam s ním? Dám jej buď k EH 101 Merlin, nebo k Harrierovi.

Roman "Travis" Henych

Redakce ModelWebu děkuje výrobci F4MODELS za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Dioráma - 1:72, Dioráma - Doplňky, F4MODELS, Letadla - Doplňky, Technika - 1:72, Technika - Doplňky, Technika - Stavební recenze | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.